שתף קטע נבחר
 

חשין: התקשורת כבר הרשיעה את הנשיא

שופט בית המשפט העליון לשעבר, מישאל חשין, חושב שהגיעה השעה שקצב ישקול ברצינות את המשך דרכו. עם זאת, הוא סבור שלנשיא נעשה עוול: "אם תשאלו אותי, קצב כבר הורשע בתקשורת. שופטים צריכים להיות עשויים מברזל כדי להתעלם ממה שכתוב בעיתונים". בתוך כך, בפרקליטות כבר החלו בניסוח טיוטת כתב האישום נגד קצב

ביום שבו נשיא המדינה נאלץ להיעדר מטקס פתיחת מושב החורף של הכנסת בשל החשדות נגדו לביצוע עבירות מין קשות, הכין השופט לשעבר, מישאל חשין, "כתב אישום" נגד התקשורת. בראיון ל-ynet אמר השופט לשעבר: "התערבות התקשורת פוגעת באופן חד-משמעי בהליך השיפוטי. אם תשאלו אותי, הנשיא היום כבר הורשע - עד כדי כך, שמחר יכולים פרקליטיו לקום ולבקש למחוק את האישום משום שהייתה שפיטה, והוא הורשע כבר".

 

במקביל, השופט חשין הצטרף לעמדה לפיה כעת זהו הזמן הנכון עבור הנשיא לשקול את המשך דרכו. "מעל הנשיא לא ניצבת סתם עננה", אמר השופט, "אלא ענן עופרת". לדעת השופט לשעבר, מנהיגי מדינות אינם יכולים לכהן בתפקידם אם הם פועלים תחת חשדות כבדים כל כך. "ההליך השיפוטי אמנם חייב להיות צודק, אבל כשיש חשדות כאלה - קשה לראות את הנשיא ממשיך כסדר בכהונתו. איך אדם יכול להנהיג כשיש מעליו עננה כבדה כל כך? לפעמים חשדות מספיקים כדי שנשיא או ראש ממשלה יעזבו את תפקידם".

 

כיצד אתה רואה את התערבות התקשורת בפרשות קצב ורמון?

 

"הדלפות לתקשורת תמיד היו, אבל בזמן האחרון יש הרגשה שמדובר בשצף קצף, נהר סואן וגועש של הדלפות. בישיבת הממשלה, למשל, מדליפים דברים לתקשורת תוך כדי הישיבה וזה איום ונורא מבחינת סדרי הממשל. הדברים הגיעו לשיאם בפרשת הנשיא ובפרשת השר רמון. איני יודע למי להפנות אצבע מאשימה, אבל אני מדבר גם על המשטרה וגם על הרשויות. יש הרגשה שמשפטם של הנשיא והמשפט של רמון נפרסים על גבי העיתון.

 

"הבעיה היא שבתי משפט נמצאים תחת לחצים אדירים מכל פרסומי התקשורת, ושופט צריך להיות אדם-על כדי לנתק עצמו מכל מה ששמע או ראה, ולנהל משפט כמו שצריך. שופטים מושפעים גם בתת-הכרה משום שבסופו של דבר, אנחנו חיים באווירה מסויימת. מקצת מן התקשורת, לדוגמא, כבר זיכתה את השר רמון, ושופט צריך להיות עשוי מברזל כדי להתעלם מכל מה ששמע סביבו. אם אנשים בני משקל אומרים שצריך לזכות מישהו, זה משפיע. כי אחד כותב על זה, ואז עוד אחד כותב על זה, ועוד אחד, וזה מגיע למסה קריטית.

 

"אסור שהמשטרה והפרקליטות יעסקו בהדלפות. חייבים להפסיק את זה, לתפוס כאן פעם אחת מישהו ולשלוח אותו לביתו, כדי להראות שאסור".

 

ההדלפות עושות עוול משפטי לנשיא?

 

"כן. חד וחלק. אין שום ספק בזה. התערבות התקשורת פוגעת חד-משמעית בהליך השיפוטי. הרעיון של ההליך השיפוטי הוא לעשות צדק בבית המשפט, כל הדרך לשם זו רק ההכנה ואין לתקשורת מה לחפש שם. כל ההתערבות הזו עלולה להשפיע על שופטים ועל עדים שעשויים לפחד. אם תשאלו אותי, הנשיא היום כבר הורשע".

 

ומה דעתך על הערותיו של מזוז בראיון בטלוויזיה בנוגע לחקירות נגד רמון והנשיא?

 

"זה לא בסדר, אבל אני אסביר לך מה קרה - פשוט כולם גירו אותו. ציון אמיר גירה אותו, המשטרה הדליפה, אמיר השיב מלחמה וכן הלאה עד שמזוז נשבר. בשלב מסוים הוא היה פשוט יכול לומר שאמיר הוא הסניגור של קצב והוא יכול להגיד מה שבא לו, אבל אז המשטרה הדליפה פרטים לעיתונות.

 

"כאן ההתחלה הייתה במשטרה, שהיא גורם שאסור לו להדליף ולו מילה אחת. ולמרות שאני לא הייתי עושה את זה, אני יודע שמזוז דיבר מתוך כורח. הדברים האלו פוגעים בליבה של ההליך השיפוטי. חברה מתוקנת לא יכולה לחיות במצב כזה, וזה דבר שמטריף עלי את דעתי".

 

בפרקליטות מגבשים טויטת כתב אישום

בתוך כך, בפרקליטות כבר מתגבש ניסוח טיוטת כתב האישום נגד קצב. גורמים במשרד הדגישו כי מדובר בהליך מקובל, כבכל תיק המגיע לפרקליטות, בו מגובשת טיוטה של כתב אישום כדי לבחון האם היא יכולה לשמש ככתב אישום ואין בכך כדי להשליך על החלטת היועץ. אותם גורמים הוסיפו כי "סביר בהחלט שבסופו של דבר אכן יוגש כתב אישום".


פורסם לראשונה 16/10/2006 23:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
חשין. התקשורת זיכתה את רמון
צילום: דודי ועקנין
צילום: גיל יוחנן
קצב. לפעמים חשדות מספיקים
צילום: גיל יוחנן
הכיסא הריק במושב הכנסת
צילום: דודי ועקנין
מומלצים