מרצ הקפיאה את הצעת החוק נגד שיתוף קבצים
בעקבות המאבק הציבורי נגד החוק החליטה הסיעה על הקפאת יוזמת החקיקה, שהייתה עשויה להפוך כל גולש לעבריין. עם זאת, סיכויי ההצעה לעבור היו קלושים מלכתחילה
סיעת מרצ החליטה אתמול (א') להקפיא את ההליכים לקידום הצעת החוק נגד שיתוף קבצים. בישיבת סיעת מרצ-יח"ד במרכז המפלגה בבית אמות משפט בתל-אביב, הוחלט פה אחד כי הצעת החוק זכויות יוצרים (מדיה דיגיטלית), התשס"ו 2006, תוקפא עד לקיום דיון מקיף ורחב משתתפים בעניינה.
עיקרי ההצעה
במהלך חודש אוגוסט חברי הכנסת מסיעת מרצ הגישו מחדש הצעת חוק של יולי תמיר מהכנסת הקודמת, האוסרת הורדה והעלה לרשת של קבצים המוגנים בזכויות יוצרים. כמו כן, ההצעה אוסרת להעמיד שירות או תוכנה המאפשרים שירותים כאלה.
על פי הצעת החוק, "העלאה או הורדה של יצירה או חלק ממנה, המוגן בזכות יוצרים, ללא קבלת הסכמה מפורשת של בעל זכות היוצרים בה, מהווה הפרת זכויות יוצרים".
החוק אוסר עוד על הצגה ציבורית של קבצים מוגנים ללא אישור בעלי זכויות היוצרים. מטרת סעיף זה היא לאסור על שידור יצירות מהרשת ללא שמירתן במחשב (סטרימינג). הסעיף הרביעי בהצעה מחמיר במיוחד, והוא למעשה מוציא מחוץ לחוק תוכנות ושירותים לשיתוף קבצים, ולמעשה, גם אוסר על שימוש במערכת ההפעלה Windows, דפדפני אינטרנט וכל תוכנה אחרת המאפשרת לבצע שיתוף קבצים.
ההצעה הוסרה מעל סדר היום
תומר רזניק ונמרוד ברנע, שני יו"ר נוער מרצ לשעבר, יזמו מאבק מקוון נגד ההצעה. שיאו של המאבק היה בהחתמה של למעלה מ-3,000 גולשי אינטרנט ואזרחי ישראל על עצומה הקוראת לסיעה להסיר את ההצעה מסדר היום או להביא לשינוי מהותי בגוף ההצעה.
עקב הלחץ הציבורי, שבא לידי ביטוי בעצומה, בהתארגנויות פנים-מפלגתיות ובפניות רבות אל יו"ר המפלגה ח"כ ד"ר יוסי ביילין ואל יו"ר הסיעה ח"כ זהבה גלאון, החליטה הסיעה להקפיא את הצעת החוק עד אשר יתקיים דיון רחב אליו יוזמנו מומחים בתחום, חברי מפלגה, גולשי אינטרנט ואמנים.
"אנו רואים במאבק זה דוגמא למאבק שנעשה על-ידי הגולשים ולמען הגולשים" אומרים רזניק וברנע, "זוהי הזדמנות להסיר את הכובע בפני הבלוגרים שעזרו לנו, הגולשים שהפיצו את מכתבי השרשרת ואלפי החותמים על העצומה שהתגייסו למאבק".
יש לציין, כי סיכויי הצעת החוק הפרטית הזו לעבור היו קלושים מלכתחילה. ד"ר מיכאל בירנהק מהמרכז למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה, העריך בראיון ל-ynet כי מאחורי היוזמה עומדים בעלי עניין מקרב בעלי הזכויות להשפיע על הדיונים שמתנהלים בוועדת הכלכלה של הכנסת על הצעת חוק זכויות יוצרים כדי לקדם את האינטרסים שלהם.