שתף קטע נבחר
 

איך זה שבישראל שיעור הסרטן כל-כך גבוה?

מנתוני האגודה למלחמה בסרטן שהתפרסמו השבוע עולה כי ישראל בין המקומות הראשונים במדינות המערביות בשיעור החולים בסרטן המעי הגס וסרטן השד. במה חטאנו? רמז - זה קשור למוצא וגם לאורח החיים שאנו מנהלים. מומחים מסבירים

הנתונים שחשפה השבוע האגודה למלחמה בסרטן מדאיגים: ישראל נמצאת במקום הראשון מבין המדינות המערביות בשיעור התחלואה בסרטן המעי הגס אצל נשים, במקום השלישי בשיעור התחלואה בסרטן המעי הגס אצל גברים, ובמקום השני בשיעור סרטן השד.

 

אף שהאיבחון המוקדם והטיפולים החדישים מאפשרים הישרדות גבוהה, מחלת הסרטן ממשיכה לגבות מחיר כבד: כיום חיים בישראל כ-120 אלף חולי סרטן, ומידי שנה מתווספים לרשימה כ-23 אלף ישראלים חדשים. מדוע אם כן המספרים גבוהים כל כך אצלנו?

 

הגנים האשכנזים הבעייתיים

העליה במספר חולי סרטן השד וסרטן המעי הגס בישראל אינה מפתיעה את האונקולוגים, הסבורים כי שילוב של מספר גורמים, הביא לתחלואה גבוהה כל כך דווקא אצלנו. לדברי ד"ר בלה קאופמן, מנהלת היחידה לסרטן שד במרכז הרפואי שיבא, כמחצית מכלל חולות סרטן השד הן אשכנזיות, מתוכן כ-12 אחוז נושאות את הגנים BRAC1 ו- BRFA2 המעלים את שכיחות סרטן השד. ולא רק: גם יוצאות עיראק נושאות את אחת המוטציות האשכנזיות המעלות את הסיכון לסרטן שד.

 

פרופ' רפאל קטן, מנהל המכון האונקולוגי במרכז הרפואי שיבא, מסביר כי חלק מהעלייה בשכיחות סרטן המעי הגס נקשר גם כן לאשכנזים, הנושאים את הגן הפגום FAP. "הגן הזה מגביר את השכיחות לגידולים הקרויים פוליפים", מסביר פרופ' קטן, "ואלה מעלים את שכיחות סרטן המעי הגס".

 

גורם נוסף: השמנה

אבל לא רק: אורח החיים המודרני, הביא את התרומה העיקרית לשיעור התחלואה הגבוה בסרטן השד בישראל. "הוכח מעל לכל ספק שפעילות גופנית מפחיתה סיכון לסרטן שד וסרטן מעי גס", מסבירה ד"ר קאופמן, "ואנחנו הישראלים כנראה לא מצטיינים בזה". גורמים נוספים המעלים את שכיחות סרטן השד הן הילודה בגיל מאוחר ומיעוט במספר ההריונות, המאפיינים אף הם את החברה הישראלית.

 

"אנחנו חיים בסטייל של המערב", אומר פרופ' קטן, "שיעור מקרי סרטן השד וסרטן המעי הגס דומה פחות או יותר לזה של שאר המדינות המערביות אצלן שכיחות סרטני השד והמעי הגס היא גבוהה, והיא נעוצה, למרות השכיחות הגבוהה אצל האשכנזים, בעיקר לאורח החיים. אין ספק שמגיפת ההשמנה תורמת באופן ניכר לשיעור הגבוה הזה".

 

"הנתונים בהחלט מדאיגים", אומרת ד"ר קאופמן, "וחשוב לדעת שיש לנו כלים למנוע את זה. חשוב לאמץ אורח חיים שבפירוש מפחית את הסיכון ללקות בסרטן, וכולל תזונה דלת שומנים, יותר פעילות גופנית והריון ראשון בגיל יותר מוקדם. במקביל, חשוב לגשת לבדיקות האיבחון כפי שאנו ממליצים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
סרטן בישראל. גנים אשכנזים בעייתיים
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים