שתף קטע נבחר
 

מהם עשרת המקומות הכי מזוהמים בעולם?

מדינות העולם השלישי סובלות מזיהום סביבתי חמור, המשפיע על בריאות התושבים, מקצר את תוחלת החיים וגורם למקרי מוות רבים מדי שנה. האשם העיקרי: מכרות פחם ומתכות כבדות שהקימו חברות מערביות

המערב מנצל, מדינות העולם השלישי משלמות את המחיר:  מחקר שפרסם המכון האמריקני Blacksmith Institute מראה כי עשרת המקומות המזוהמים ביותר על פני כדור הארץ ממוקמים במדינות המתפתחות, וטוען כי רוב מקרי הזיהום המשמעותיים נגרמים כתוצאה מהקמת מכרות פחם ומתכות כבדות ללא פיקוח ואכיפה. לרשימת המקומות המזוהמים ולמידע נוסף על המחקר - לחצו כאן.

 


איסוף פסולת מנהר מזוהם בסין (צילום: רויטרס)

 

לטענת מחברי המחקר, הזיהום פוגע בבריאותם של כמיליארד בני-אדם במדינות שונות ברחבי העולם, ומסב נזקים קשים לסביבה. כ-20% ממקרי המוות במדינות המתפתחות נגרמו כתוצאה מחשיפה לזיהומים שונים, ולהערכתם שיעור הלוקים במחלות שונות, ובהן סרטן, הרעלות ומחלות נשימה, גדול פי כמה.

 

"הבעיה החמורה ביותר היא הנזק שגורם הזיהום להתפתחות הילד", אמר יו"ר הארגון, ריצ'ארד פולר, לסוכנות הידיעות רויטרס. לדבריו, הזיהום הגובר מעלה את שכיחות הופעתן של מחלות התפתחות ומחלות ניווניות אחרות בילודים, דוגמת פיגור מוחי ושכלי ועוד. "עובדה זו מסכנת את עתידן של המדינות המתפתחות", הוסיף.

 

קבוצת המחקר, הפועלת ללא מטרות רווח וללא תלות בארגונים או גופים כלשהם, ערכה מחקרים, מדידות ובדיקות בכשלוש מאות אתרים בעולם. בחלק מהמדינות המתפתחות אין מעקב אחר בריאות הציבור, ולא ניתן להעריך במדויק את השפעת הזיהום על בריאות התושבים.

 

כורים ללא פיקוח 

מקור עיקרי לזיהום הוא במכרי מחצבים המוקמים באזורים שונים, ללא פיקוח על תקנים סביבתיים ובריאותיים. מכרי פחם ומתכות חושפים את העובדים בהם, וגם את יתר האוכלוסייה, לשורה ארוכה של זיהומים וחומרים מסוכנים. בעיר התעשייה נורליסק שברוסיה נרשמו רמות גבוהות של מתכות מסוכנות. "העיר הזו היא סיפור אימה. אין בה כלל פיקוח על החומרים המזהמים, והתושבים חשופים לניקל, נחושת, עופרת וקדמיום", אמר פולר. גם כאן, עיקר החשיפה למזהמים היא דרך מי השתייה.

 


דייגים במקור מים מזוהם בסין: מתכות כבדות ורעלים מסוכנים במזון (צילום: אי.פי)

 

מתכות כבדות גורמות למוות ומחלות קשות גם במדינות אפריקה ובאזורי כרייה בעולם השלישי. בזמביה התגלו רמות גבוהות ביותר של מתכות כבדות, הפוגעות בתושבים. בדמם של ילדים מקומיים נרשמה כמות עופרת הגדולה פי חמש עד עשר יותר מהמותר בארצות-הברית ובמדינות המערב.

 

הזיהום במדינות העולם השלישי נוצר כתוצאה מהיעדר מודעות וחוסר אכיפה מצד הרשויות, שאינן מסוגלות להפנות משאבים לפיקוח וניטור של המפעלים המזהמים. באזורי הכרייה פועלות חברות מסחריות רבות שבחלקן הגדול שייכות למדינות מערביות, אך הן לא ממלאות אחר התקנים והנהלים הקבועים בחוק.

 

בהיעדר פיקוח ואכיפה, החברות אינן מקפידות על כללי הכרייה המבטיחים סביבה נקייה ומונעים פגיעה בתושבים, ובכך חוסכות כספים רבים שהיו דרושים לצורך פעולה נקייה יותר ובטוחה יותר בעבור התושבים המקומיים. יצוין כי כמעט כל תוצרי הכרייה, אם לא כולם, משולחים ממדינות העולם השלישי לשימוש החברה המערבית, ובפרט בארצות-הברית ואירופה.

 

חומרי לחימה כימיים במי השתיה

זיהום חמור התגלה גם במדינות ברית-המועצות לשעבר. בתקופת המלחמה הקרה בין הגוש הסובייטי לארה"ב, הוקמו בערים רבות ברוסיה מפעלים לייצור חומרי לחימה. אחת הערים, בה הוקמו מפעלים לייצור נשק כימי, מזוהמת כיום ברמות גבוהות של סארין וגז חרדל. תוחלת החיים הממוצעת שנרשמה בעיר עומדת על 42 שנה לגברים ו-47 שנה לנשים בלבד, כתוצאה מהזיהום.

 

כימיקלים ששימשו בתהליך הפקת חומרי הנשק הוטמנו באדמה, ועם הזמן חלחלו אל תוך מאגרי המים המקומיים. בדו"ח נטעם שבמשך שנים ארוכות שותה האוכלוסייה המקומית מים המזוהמים בכימיקלים מסוכנים ביותר, שעדיין נמצאים בריכוז גבוה במי השתייה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכל שומר
מכרות הפחם בבוליביה. זיהום סביבתי מסוכן
צילום: מיכל שומר
מומלצים