שתף קטע נבחר

 

3 נפטרו לאחר חיסון; חיסוני השפעת מוקפאים

משרד הבריאות הנחה את כל קופות החולים להפסיק את מתן חיסוני השפעת לציבור, זאת לאחר ששלושה מבוטחים של קופת חולים לאומית מאותו סניף נפטרו ימים ספורים לאחר שקיבלו את החיסון. המשרד פתח בבדיקה מקיפה כדי לבדוק את נסיבות המקרים

משרד הבריאות הנחה היום (א') את קופות החולים בארץ להפסיק את מתן חיסוני השפעת לציבור, לאחר שקיבל בצהריים הודעה על שלושה מבוטחים של קופת חולים לאומית שנפטרו לאחר שקיבלו את החיסון. המשרד פתח בבדיקה מקיפה כדי לבדוק את נסיבות המקרים.

 

המבוטחים שנפטרו - בני 75, 70 ו-52 - חוסנו בסניף קופת החולים בקריית גת במהלך שמונת הימים האחרונים. מייד אחרי הדיווחו החלה במשרד הבריאות בדיקה אפדימיולוגית לבדוק את הרקע הרפואי של השלושה. החיסונים נלקחו מאותה אצווה (סדרת ייצור של החיסון) ומבדיקה ראשונית עולה כי כל שלושת הנפטרים חוסנו במהלך שלוש השנים האחרונות ולא סבלו אז מכל תופעת לוואי חריגה. עוד עולה מהבדיקה כי השלושה - שנפטרו בבתיהם - סבלו ממחלות שונות.

 

לאחר שהתקבלה במשרד הידיעה על פטירתם, החלה בדיקה של רופאי מחוז אשקלון ובמקביל פנייה לחברה המייצרת את החיסון, בו משתמשות עוד מדינות רבות בעולם. לאחר שיתקבלו התוצאות של הבדיקות הנערכות על ידי משרד הבריאות, יגובשו במחדש הנחיות והמלצות מטעם המשרד.

 

ד"ר מיכאל גדלביץ', הרופא האזורי של לשכת הבריאות נפת אשקלון, הגיע בצהריים לסניף קופת חולים לאומית בקריית גת, בו חוסנו שלושת הנפטרים, על מנת לחקור את עובדי המקום בנגע לנסיבות המקרים.

 

מדוברות קופת חולים "לאומית" נמסר כי מתוצאות ביניים של הבדיקה לא הוכח קשר בין מות המטופלים לקבלת החיסון. קופת החולים הנחתה את מבוטחיה כי לפי שעה אין צורך להיבדק על ידי רופא וכי הנחיות יפורסמו על ידי משרד הבריאות מאוחר יותר הערב. יצויין כי החיסונים נגד שפעת מיוצרים ברחבי העולם בשתי חברות, "נובארטיס" ו"כיירון". משרד הבריאות נוהג לבדוק דגימה מכל סדרת ייצור של חיסונים מייד כשהיא מגיעה לארץ.

 

ההערכה היא שהשנה קיבלו את החיסון נגד שפעת קרוב ל-100 אלף איש בכל רחבי הארץ. בשירותי בריאות כללית התחסנו עשרות אלפים, במכבי חוסנו 23 אלף מבוטחים ובקופת החולים מאוחדת חוסנו כ-20 אלף. מקופת חולים לאומית לא נמסרו נתונים. כל המחוסנים משתייכים לקבוצות הסיכון ובהם קשישים וחולים כרוניים.

 

מגיפת השפעת

בכל שנה נדבקים בשפעת מיליוני בני אדם ברחבי העולם ; פחות מאחוז אחד מהם, בממוצע, מתים מהמחלה. פגיעת המחלה קשה יותר אצל תינוקות, זקנים, נשים הרות וחולים כרוניים, וכן אצל אנשים שמנגנון החיסון שלהם נחלש, כגון החולים במחלות ממאירות והסובלים מתת-תזונה.

 

מאחר שמדובר במחלה נגיפית, אין כיום טיפול אמין במחלת השפעת. הטיפול המומלץ הוא תרופות לדיכוי התסמינים של המחלה, כמו גלולות לשיכוך כאבים ולהורדת חום, תרופות למניעת נזלת ושיעול ועוד, בשילוב עם מנוחה ושתייה מרובה. במקרים חמורים מטפלים בשפעת באמצעות תרופות הפועלות נגד הנגיפים (אנטי-ויראליות), אך אלה נדירות למדי בשימוש - בשל תופעות הלוואי שהן גורמות, יעילותן שאינה תמיד מוכחת ומחירן הגבוה. עם זאת, המאמץ לפיתוח תרופות לשפעת נמשך, ובשנים האחרונות הושגה התקדמות מסוימת.

 

מומחה לנושא השפעת אמר ל-ynet כי בספרות המקצועית אין דיווח על מקרי מוות של קבוצת חולים בעקבות קבלת חיסון נגד שפעת. ישנו גם דיווח משנת 1976 על קבוצת חולים שלקתה בשיתוק חלקי בעקבות חיסון.

 

השתתפה בהכנת הידיעה: טובה דדון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
(אילוסטרציה)
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים