ליברמן בדרך לממשלה: "עד יום שני הבא נצטרף"
סיעת ישראל ביתנו התכנסה בירושלים והחליטה להסמיך את יו"ר התנועה, אביגדור ליברמן, לפתוח במשא ומתן על כניסה לממשלה. ההחלטה סוללת את דרכו של ליברמן לממשלה ובימים הקרובים ייפתח משא ומתן קואליציוני. להערכתו, עד יום שני הבא לכל המאוחר תצטרף סיעתו לקואליציה. "אנחנו באים בלי תנאים. אני לא בא לריב עם עמיר פרץ", אמר ליברמן ל-ynet - והדגיש כי הנושא האיראני עומד בראש מעייניו. בכירים בעבודה מעריכים: לא נפרוש גם אם ליברמן יצטרף
אחרי שממשלת ישראל אותתה אתמול (יום א') בצהריים על נכונות לקבל לחיקה את ישראל ביתנו, כשאישרה את הצעת החוק של ליברמן לשינוי שיטת המשטר בישראל, התכנסה בשעות הערב סיעת ישראל ביתנו לדיון מכריע בירושלים ,שבו החליטה על פתיחת משא ומתן על כניסה לממשלה. בדיון השתתפו גם חברי הוועדה המדינית של המפלגה.
יו"ר המפלגה, ח"כ אביגדור ליברמן, אמר בפתח הישיבה כי ישראל זקוקה למשטר חזק וכי הוא יפגש עם ראש הממשלה אהוד אולמרט בהתאם להחלטה שתתקבל בישיבה. לאחר דיון החליטה הסיעה לייפות את כוחו של יו"ר המפלגה, אביגדור ליברמן, לפתוח במשא ומתן רשמי ומהיר על הצטרפות לממשלה. בימים הקרובים ייפתח משא ומתן רשמי בין ליברמן לאולמרט על מנת לקבוע את פרטי ההסכם הקואליציוני. אולמרט וליברמן אף נדברו להיפגש מחר.
כינוס ישראל ביתנו. ליברמן הוסמך (צילום: חיים צח)
לאחר החלטה שוחח ליברמן עם ראש הממשלה אולמרט. ליברמן אמר ל-ynet: "אני מרוצה מתוצאות הדיון שקיימנו. אני מעריך שמחר (ב') אפגש עם אולמרט". על פי הערכתו של ליברמן, ישראל ביתנו תיכנס לממשלה עד יום שני הבא, לכל המאוחר. "אנחנו באים בלי תנאים, נעשה הכל כדי שתקום ועדת חקירה. אני לא בא לריב עם עמיר פרץ. כרגע הנושא האיראני הוא המעניין ביותר - כל השאר לא מעניין. אני אופטימי לגבי עתיד המהלך".
בצהריים קיבלה הממשלה ברוב דחוק את הצעת החוק של ליברמן ובעקבות כך ההצעה תועל בכנסת. 12 שרים תמכו, 11 התנגדו ואחד נמנע. ועדת השרים לחקיקה, בראשותו של ממלא מקום שר המשפטים מאיר שטרית, אישרה מאוחר יותר פה אחד את הצעת החוק של סיעת קדימה לשינוי שיטת הממשל.
בעבודה יכריע המרכז
בתוך כך העריכו אמש גורמים בכירים במפלגת העבודה כי המפלגה לא תפרוש בסופו של דבר מהממשלה. גם בסביבתו של היו"ר, עמיר פרץ, אמרו בימים האחרונים כי הוא אינו מעוניין להביא לפיצוץ את היחסים עם קדימה ועם ראש הממשלה וכי בעצם הוא לא מעוניין בפרישת העבודה מהקואליציה.
גם חלק מיריביו של שר הביטחון בתוך מפלגתו אמרו כי לא יתנגדו לכניסת ישראל ביתנו לממשלה. זאת, אם ההצטרפות תיעשה על בסיס קווי היסוד של הממשלה המכהנת כעת. הח"כים דוגמת מתן וילנאי, עמי אילון ואחרים, אמרו בימים האחרונים כי לא יפעלו נגד הישארותה של המפלגה בממשלה.
לעומת זאת, אמר השר איתן כבל, ל-ynet כי ימליץ בבו העת למרכז מפלגתו לפרוש מן הממשלה. לדברי כבל, המרכז הוא הריבון, וחובתם של החברים לפעול בהתאם להחלטתו. "אנחנו שליחים של החברים, ואני מקווה שהסדר וכללי המשחק יתחילו לפעול בתוך הבית", אמר.
כבל הסביר כי הוא מתנגד לכניסת ישראל ביתנו לממשלה כי עמדותיה הן עמדות ימין קיצוני. "המשמעות היא, שגם אם אין היום משא ומתן מדיני, כניסתם לממשלה עלולה לגדוע את התקווה לכך. כמו כן, צריך לזכור שהם בימין החברתי, וזה עוד אצבע בממשלה שעלולה לפגוע בכל אותם נושאים שאנחנו בעדם", אמר.
כינוס מרכז העבודה, שיקבע כיצד תפעל המפלגה שנוגע לכניסת ישראל ביתנו לממשלה, צפוי לאחר שיונח על השולחן ההסכם הקואליציוני עמה. ההערכה היא כי לאור עמדתם של בכירי המפלגה ובהם גם שרים התומכת בהישארות המפלגה בממשלה - המרכז יאשר את המשך ההישארות בקואליציה. "אין צורך להיכנס להיסטריה" אמר אחד השרים התומכים בהישארות בממשלה. "עמיר כרגע נוהג בזהירות כדי לא לטפס על עץ גבוה שלא יוכל לרדת ממנו".