שתף קטע נבחר
 

מוקדם לחגוג את מהפכת המס של האמהות העובדות

ועדה השרים אמנם אישרה השבוע את הצעת החוק להכרה של מס הכנסה בהוצאות של נשים עובדות על טיפול בילדים, אולם האוצר, המתנגד לצעד זה, הצליח להכניס מקלות בגלגלי החוק כאשר הכניס בהחלטה סעיף על הקמת ועדה מקצועית שתבדוק את היתכנות החוק - מתכון בטוח למוות איטי ואלגנטי של החוק

אם עבריה יקרה. אם כבר פתחת בספירה לאחור בציפייה נרגשת ליום שבו האוצר יחזיק את המטפלת/ המשפחתון/ המעון של ילדייך - מוטב שתיקחי פסק זמן ונשימה ארוכה. דרכה של הצעת החוק להכרה בהוצאות הטיפול בילדים לצורכי מס, שעברה בראשית השבוע בממשלה (ראה מסגרת), לא תהיה סוגה בשושנים.

 

ארוכה היא דרכה וקשה, אם בכלל תגיע לספר החוקים, כל עוד הדרג המקצועי של האוצר מתבצר בהתנגדותו להטבת המס. עלותה היקרה - כ-1.5 מיליארד שקל - היא רק אחד המכשולים. בכירי המשרד לא בטוחים שמדובר בתמריץ אשר יכול לעודד את המוני האמהות להיכנס למעגל העבודה.

 

תמיכת הממשלה שהובטחה בוועדת השרים לחקיקה בהצעת החוק של יו"ר סיעת הליכוד גדעון סער, נראית מהפכנית על פניה. פריצת דרך היסטורית אחרי שנות מאבק סיזיפי של ארגוני הנשים. אבל התמיכה מוגבלת להעברת החוק במליאת הכנסת מחר (ד') בשלב הקריאה הטרומית. לפניה עוד 3 קריאות מייגעות וגורליות, אשר תמיכת הממשלה בהן איננה מובטחת.

 

מתכון למוות איטי ואלגנטי

האוצר לא הפך את עורו. הוא התנגד ליוזמת סער בוועדת השרים, ולא בגלל שהיזם מהאופוזיציה. אבל שר האוצר גם לא ניצל את האופציה לטרפד את היוזמה בערעור על החלטת הוועדה במליאת הממשלה. מדוע?

 

כי הפשרה להמשך תהליך החקיקה, שהאוצר נתן לה יד בלית ברירה, עלולה להיות מתכון למוות איטי ואלגנטי של הרעיון. תקום ועדה מקצועית שתבדוק את התכנות החוק, אם יש לו מקורות מימון ואת אפשרויות הביצוע. אם בתוך פרק זמן מוגדר לא ייצא מהחדר עשן לבן - יחזור החוק לוועדת השרים. התנאי הזה טוב לפחות ליחסי ציבור. האוצר לא ייצא הפעם האיש הרע.

 

הוועדה תשב עד פסח ואולי במשך שנה. בכיר באוצר מסביר כי פסק הזמן יאפשר למשרד להכריע קודם בשתי הטבות מס כבדות שכבר נמצאות בצנרת: מיסוי שווי השימוש ברכב צמוד, ומס ההכנסה השלילי. העלות של כל אחת גם היא 1.5 מיליארד שקל. הבכיר אומר כי אם יוחלט על המיסוי השלילי - כנראה שלא יהיה מקום גם להטבת הטיפול בילדים, כי שתיהן אמורות להגדיל את הנטו של הכנסת המשפחה.

 

האוצר: ההטבה תגיע לידיים הלא נכונות

הנימוק העקרוני של האוצר נגד הטבת הטיפול בילדים הוא כלכלי. הדרג המקצועי טוען שהיא איננה אפקטיבית ותגיע לידיים הלא נכונות. החלופה המועדפת - סבסוד החזקת הילדים במשפחתונים, במעונות ובצהרונים - נדונה לא מכבר בין קובי הבר הממונה על התקציבים, למנהל הקודם של רשות המסים איתן רוב. החלטה לא התקבלה.

 

טענת האוצר היא שאוכלוסיית היעד הפוטנציאלית של האמהות נמנית על העשירונים התחתונים והבינוניים (7-1). אם ייצאו לעבודה, אפילו הכנסה חודשית של בין 5,000 ל-7,000 שקל תהיה פטורה ממס הודות לנקודות הזיכוי, כך שאין ממה לקזז את הוצאות הטיפול.

 

הנהנות האמיתיות, טוענים באוצר, יהיו האמהות מהעשירונים העליונים (10-8), שכבר משולבות במעגל העבודה עם הכנסה שמסוגלת לספוג את עלות הטיפול בילדים. אצל אמהות אשר מעדיפות להגשים את עצמן בקריירה מקצועית בכל מחיר - השיקול הכספי בלאו הכי לא מונע את יציאתן מהבית, גם בתמורה להכנסה בינונית ומטה שרובה קודש לטיפול בילדים בהעדרן.

 

באוצר מציינים גם מכשול מהותי ליישום ההטבה כתוצאה מחובת הדיווח למס הכנסה שתחשוף אוכלוסיות חדשות לשלטונות המס. המשפחות וכל הנהנים מהוצאות הטיפול - המטפלות ובעלי המשפחתונים, המעונות והצהרונים הפרטיים - אינם מכירים את פקידי השומה. ספק אם יסכימו לשינוי הסטטוס שעלול לעלות להם בכסף או לפחות בכאב ראש. לא בטוח שהמוסדות הפרטיים יהיו מוכנים לשלם גם את מחיר חלופת הסבסוד הממשלתי, מחשש שבחשבון הסופי הוא יעלה להם יותר ממה שיגיע לכיסיהם.

 

הקושי הטכני איננו מטריד בכיר אחר באוצר. הוא טוען שניתן להתגבר עליו, מבלי לפרט את הדרך, אם בסופו של יום יוסכם בכל זאת על תמריץ זה או אחר. בדיוק כפי שהחקיקה אותה מציע גדעון סער, נועדה להעמיד את ההוצאה על הטיפול בילדים על בסיס משפטי חדש. שכן במצב החוקי הקיים היא איננה מוכרת כהוצאה מזכה לייצור הכנסה, כמו דמי שכירות של משרד או רכב צמוד, אלא כחלק מהוצאות המשפחה כמו מזון ולבוש.

 

ניחוח עז של הון פוליטי

בהכרת הנפשות הפועלות, קשה להאמין שמקצועני האוצר ילכו בנפש חפצה לוועדה המקצועית ויתמודדו עם המשרדים האחרים כמה שיותר לטובת האמהות. אבל מוקדם לדעת עד כמה יוכלו לתקוע את המקלות שלהם בגלגלי החקיקה לאחר שהחלו לנוע. חוק סער כבר מצית את הדמיון הציבורי. עצם הרעיון שהמדינה תקל על ההורים את המעמסה הכלכלית של גידול הילדים, שובה הרבה לבבות ולכן שופע גם ניחוח עז של הון פוליטי.

 

ממשלת אולמרט לא תסכים שהליכוד, ביתו של גדעון סער, יגרוף לבדו את כל ההון הזה. לתמיכתה בחוק מחר בקריאה הטרומית יש מניע פוליטי שמבטא לפחות מראית עין של רצינות כוונותיה המוצהרות לצמצם את הפערים בחברה הישראלית. אולם החישוקים שוועדת השרים שמה על הצעת החוק בהשראת האוצר, מתקבלים גם כמרשם למסמוס המהפכה שיוביל אותה לשום מקום.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מוקדם לחגוג
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים