שתף קטע נבחר

 

"חוק הבארים" אושר בקריאה טרומית

על אפם וחמתם של הבליינים ושל בעלי הבארים קיבלה הכנסת בקריאה טרומית את "חוק הבארים", שיזמה ח"כ רוחמה אברהם. לפי החוק, פאבים ומסעדות שמוכרים אלכוהול ייסגרו בין 2-6 בבוקר

הכנסת אישרה בצהריים (יום ד') בקריאה טרומית את "חוק הבארים" שיזמה ח"כ רוחמה אברהם מקדימה, לפיו פאבים ומסעדות שמוכרים אלכוהול ייסגרו בין השעות 2-6 בבוקר. החוק התקבל בקריאה הטרומית ברוב של 37 תומכים, שלושה מתנגדים ונמנע אחד. רוב בעלי הבארים הביעו את מורת רוחם כבר עם הגשת הצעת החוק.

 

ח"כ אברהם הסבירה את ההגיון שמאחורי החוק: "מטרת החוק היא אחת, הצלת חיים. כאמא אני מודה שיש לי מרד קטן בבית אבל מוטב שילדינו יבכו עכשיו מאשר שאנחנו נבכה אחר כך. אני מודעת לפגיעה כלכלית אפשרית במסעדות ובתי עסקים, אך נעשה הכול בהמשך החקיקה למנוע פגיעה ככל הניתן באותם בעלי עסקים.

 

"הגיע הזמן שפעם אחת ולתמיד - כנסת ישראל תעלה את הנושא על סדר היום לדיון פתוח ונוקב. אי אפשר להתעלם מהטרור בכבישים ומהאלימות הגואה הנובעת משכרות. לא מדובר בהצעה מהפכנית כשבודקים מה קורה במדינות אחרות בעולם. מבדיקות שערכנו באותן מדינות אנו מוצאים כי יש ירידה של 50% באלימות ו20% ירידה במקרים של תאונות דרכים משכרות. האם לא הגיע הזמן להפסיק לדבר ולהתחיל לעשות? נקדם את הצעת החוק יחד עם משרדי הממשלה הרלוונטיים".

 

שר הפנים רוני בר-און שתומך בהצעת החוק הסביר את עמדת הממשלה והעלה מספר סוגיות ושאלות שיתבהרו רק בהמשך החקיקה. לדבריו לא ברור מדוע אלכוהול מסוכן יותר ב-2 בלילה מאשר ב-12 בצהריים או ב-8 בערב, וזה ייבחן תוך כדי תהליך עבודה על החוק: "צריך גם לבדוק האם תרומת השכרות לתוצאות הקטלניות בכבישים הוא יותר קריטי מאשר עייפות?".

 

לדבריו, "בדו"ח של ועדה שבראשה עמד ניצב בדימוס אריה עמית נידון הקשר בין שתיית משקאות משכרים לאלימות והוועדה המליצה שמשעה 3 בלילה לא יימכרו משקאות משכרים מבלי לסגור את הפאבים. עוד הומלץ ששעת הסגירה של המועדונים תיקבע על-ידי ראשי הרשויות. במקביל מתבצעת בדיקה מקצועית של ראשי הממשלה על מכירת משקאות משכרים מתי והיכן".

 

לאחר אישור החוק פגשה אברהם את השר פרס במזנון הכנסת, ואמרה: "אני מצטערת אם אני פוגעת לך בחיי הלילה". השר השיב, כי יבקש להכניס סעיף מיוחד בחוק, לפיו הוא לא יחול על בני 70ומעלה.

 

האם גם סופרמרקט ייסגר?

לבר-און נרשמה גם התבטאות מביכה, כשבתגובה להערה של חברת הכנסת אסתרינה טרטמן מישראל ביתנו, הוא התייחס לסטיגמה בדבר הרגלי השתייה של העולים מרוסיה, קהל הבוחרים העיקרי של מפלגתה: "מאזור הבחירה שלך אני לא מבין מדוע לא להפסיק למכור אלכוהול אפילו מוקדם יותר".

 

חבר הכנסת יצחק לוי (איחוד לאומי-מפד"ל) הביע התנגדות לחוק ואמר: "לא אצביע בעדו וגם לא נגדו. המסר בחוק, לפיו חשוב להילחם בתופעת האלימות, השכרות והנהיגה הפרועה, הוא ראוי, אבל האמצעי אינו נכון. הצעת החוק מעלה כל כך הרבה שאלות, כמו האם סופרמרקט שפתוח כל הלילה או חנויות שאינן פאבים או מועדוני לילה ייאלצו גם הן להיסגר? מי ימנע ברבע לשתיים מצעירים לקנות שישייה של בירות, הרי לא יסגרו את כל העיר. מבחינתי הלוואי ולא היו פותחים מעולם את אותם פאבים, אבל זה לא יקרה". לדבריו, "סוגרים בלונדון את הפאבים בחצות הלילה, אך עם זאת יש המון שיכורים והתפרעויות. תל אביב לעומתה היא עיר קודש אז אני לא משווה ביניהן".

 

אברהם השיבה לטענות ואמרה: "אחד המניעים המרכזיים שבגינם הגשתי את החוק הוא הצורך שלנו להעלות את הסוגיה לדיון ציבורי. בימים האחרונים לשכתי מוצפת בפניות של הורים ובעלי פאבים ואני מודה שיש המון רעיונות שניתן ליישם". לדבריה, אחד מבעלי הפאבים בתל אביב הציע שבשעה שתיים תיפסק מכירת האלכוהול אך הפאב ייסגר רק בשלוש כך שתיווצר שעת התרעננות, או שבעל פאב ישלם דמי עבודה לשוטר שיערוך דגימות שיכרות וימנע משיכורים לצאת מהפאב ולנהוג. לדבריה, "מי שמציל נפש אחת כאילו הציל עולם ומלואו".

 

ביום ראשון אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה את החוק שמטרתו להפחית את כמות הנהגים השיכורים על הכביש. חוקים בנוסח דומה קיימים במדינות רבות בארצות הברית ובמדינות האיחוד האירופי, בהן בריטניה, אירלנד, שבדיה, נורווגיה, ובלגיה. לאחרונה הוחל החוק גם על טוקיו, יפן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הצעתה של רוחמה אברהם
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
בר-און. פליטת פה
צילום: גיל יוחנן
צילום: עמית שאבי
טרטמן. קהל בוחרים מסויים
צילום: עמית שאבי
צילום: עופר עמרם
לא תומך ולא מתנגד. לוי
צילום: עופר עמרם
מומלצים