שתף קטע נבחר

 

"רפסנג'אני מעורב בפיגוע בבואנוס איירס ב-94'"

התובעים העומדים בראש חקירת הפיגוע במרכז הקהילה היהודית "אמי"ה" בבואנוס איירס ב-1994 ביקשו היום מהשופט להוציא צווי מעצר נגד נשיא איראן לשעבר ובכירים אחרים במשטרו בשל מעורבותם בתכנון הפיגוע

התביעה בארגנטינה ביקשה היום (יום ד') להוציא צו מעצר נגד נשיא איראן לשעבר, עלי-אכבר האשמי-רפסנגא'ני, לאור מעורבותו לכאורה בפיגוע במרכז הקהילה היהודית אמי"ה בבואנוס איירס, לפני 12 שנה. הבקשה הופנתה גם כלפי בכירים נוספים בממשל האיראני באותה עת.

 

"הצלחנו לקבוע שההחלטה על המתקפה התקבלה בדרגים הגבוהים ביותר הממשל דאז", אמר אלברטו ניסמן, אחד התובעים העומדים בראש חקירת הפיגוע, במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס.

 

הפיגוע התרחש לאחר שמשאית עמוסה בחומרי נפץ נעצרה ליד הבניין ואז התפוצצה. הפיגוע היה התקפת הטרור הקשה ביותר שאירעה על אדמת ארגנטינה. ניסמן ציין כי את הפיגוע, שבו נהרגו 85 בני אדם ויותר מ-200 נפצעו, ביצע פעיל של ארגון חיזבאללה.

 

לפני שנה גילה ניסמן כי המחבל המתאבד שביצע את הפיגוע במרכז "אמי"ה היה פעיל של ארגון חיזבאללה. בראיון טלוויזיה אמר אז ניסמן כי אזרח לבנוני בן 21, איברהים חוסיין ברו, הוא שפוצץ את הטנדר העמוס בחומרי נפץ. ניסמן ציין שברו הוא פעיל חיזבאללה, והוא זוהה באמצעות תמונה שהוצגה לחבריו וקרובי משפחתו.

 

ניסמן והתובע השני, מרצ'לו מרטינס בורגו, קראו לשופט להוציא צווי מעצר בינלאומיים לרפסנג'אני, שכיהן כנשיא איראן בין 1989 ל-1997. כן ביקשו מהשופט לעצור כמה אישים בכירים אחרים בממשל האיראני,שר המודיעין לשעבר, עלי פלחיאן ושר החוץ לשעבר, עלי-אכבר וֶלאיָתי.

 

השופט רודולפו קניקובה לא מסר כל הודעה לתקשורת בתום מסיבת העיתונאים של התובעים. לפי החוק בארגנטינה, לרשות השופט עומד זמן בלתי מוגבל להחליט אם לקבל או לדחות את ההמלצות.

 

אצבע מאשימה נגד איראן

ישראל והקהילה היהודית בארגנטינה הפנו כל השנים אצבע מאשימה כלפי איראן כמי שאחראית לארגון הפיגוע , האשמה שטהרן דחתה בתוקף כל העת. בקהילה היהודית חשדו כל השנים כי את המעשה ביצעו מחבלים מהמזרח התיכון, אולם קודם לגילוי של ניסמן, לא נמצאו לכך תימוכין, ומשפחות הקורבנות היו מתוסכלות מאוד מההתקדמות האיטית של החקירה.

 

כבר לפני שנה רמז התובע ניסמן כי אחד מכיווני החקירה "מעלה את הסברה של סיוע איראני להתקפה". ניסמן אמר שברו נכנס לארגנטינה באזור סיודאד דל-אסטה, אזור משולש הגבולות עם פרגוואי וברזיל, המשמש מבריחים ומהווה מקום מקלט לפעילי טרור שונים.

 

החוקר הקודם של הפרשה, השופט חוזה גליאנו, הועבר מתפקידו בשנת 2003 לאחר שלא הביא להתקדמות בחקירה במשך שנים. בשנת 2004 זוכו כתריסר חשודים - קציני משטרה לשעבר וסוחר במכוניות משומשות - שהואשמו במעורבות בהתארגנות מקומית שסייעה לאנשי חיזבאללה לבצע את הפיגוע.

 

הפיגוע ב-1994 היה השני שפגע במטרה ישראלית בבואנוס איירס. שנתיים קודם לכן אירע פיגוע בשגרירות ישראל בעיר, שבו נהרגו 29 בני אדם. גם חקירת פיגוע זה נותרה במבוי סתום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
הריסות מרכז אמי"ה (ארכיון)
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
רפסנג'אני. מעורב
צילום: איי פי
מומלצים