מתחדש המאבק בחוות מזור: מחר - עצרת בת"א
עשור וחצי עבר מאז החלה קהילת פעילי זכויות החיות להיאבק בחוות מזור המייבאת קופים ממאוריציוס, מרביעה ומייצאת אותם. עשרות הפגנות, אלפי הודעות בפורומים, כ-27,000 חתימות על עצומה לסגירת החווה - ובג"ץ אחד שהתיר לה להמשיך לפעול. "החווה זוכה להכרה ושבחים בעולם", מתגאים הבעלים; "זהו כתם שחור על מצפונה של ישראל", עונים הפעילים שיפגינו מחר
עצרת שתיערך מחר (שישי) בגן מאיר התל-אביבי, מציינת את חידוש המאבק הממושך של פעילי זכויות בעלי-החיים בחוות גידול הקופים לניסויים BFC - המוכרת יותר כ"חוות מזור". מאות משתתפים צפויים להתכנס מחר בצוהרי היום, בהם מתנגדים מוכרים דוגמת השר איתן כבל, יוסי שריד, שי אביבי, אורנה בנאי, חיים צינוביץ' ואחרים. כולם יקראו לממשלה לאסור על ייצוא בעלי-חיים לניסויים, כולם יתנגדו נחרצות להמשך קיומה של החווה - "המהווה כתם שחור על מצפונה של ישראל ועל מצפונו של כל-אחד ואחת מאיתנו", אומרים המארגנים, אנשי עמותת "תנו לחיות לחיות".
השימוש במירכאות בהתייחס לשמה של החווה איננו מקרי. שכן בדיוק כמו הניסיון המוצלח להביא להפסקת פיטום האווזים בישראל, המאבק בחווה, הפועלת במושב מזור משנת 1991, מהווה נקודת ציון בדברי הימים של קהילת אוהבי החיות בארץ. עשור וחצי עבר מאז החל המאבק, עשרות הפגנות, מאות שלטים ופלאיירים, אלפי הודעות בפורומים, למעלה מ-27,000 חתימות על עצומה לסגירת החווה - ופסיקת בג"ץ אחת, שהתירה לה להמשיך לייבא קופים מהאי מאוריציוס ולייצאם למטרות ניסויים.
אבל פסיקת בג"ץ, שניתנה ב-2005 בעקבות עתירה שהגישו "תנו לחיות לחיות" ו"העמותה למען מדע מוסרי", אינה מרפה את ידיהם של הפעילים. "עתרנו נגד "רשות הטבע והגנים" בטענה שהיא מספקת היתרי סחר לחווה בניגוד לאמנה בינלאומית שישראל חתומה עליה, אך בית-הדין לא דן במהות החווה אלא רק בנושא פרוצדורלי של מתן היתרי סחר", הם אומרים. "המאבק שלנו הוא מאבק ציבורי-מוסרי שמטרתו להוציא את ישראל ממעגל הדמים של סחר בקופים".
מצאו את ההבדלים 3: התמונה העליונה צולמה על-ידי אנשי חוות מזור; ואילו התמונה התחתונה צולמה על-ידי פעילי "האגודה נגד ניסויים בבעלי-חיים"
"לא נהיה פח האשפה המוסרי של אירופה"
"כ-1,000 קופים כלואים בחוות מזור, בכל שנה מוטסים למעבדות באירופה מאות קופים ועשרות נוספים נמכרים למעבדות בישראל", מתקוממת ענת רפואה מ"תנו לחיות לחיות", אחת הפעילות המזוהות ביותר עם המאבק. "הקופים נחטפים מהטבע במאוריציוס, מוטסים בארגזי עץ במסע שאורך כ-30 שעות ונכלאים בשבי בחווה, שם הם מורבעים. תינוקות הקופים, שמופרדים מאימותיהם בטרם הגיעם לגיל שנה, נשלחים לגורל מר ממוות במעבדות.
"חוות מזור היא עסק פרטי של קומץ סוחרים, המספסרים בחיות בר בעבור בצע כסף תוך העלמת עין מצד המדינה", רפואה ממשיכה. "אין שום סיבה בעולם שישראל תשמש כפח אשפה המוסרי של מדינות אירופה, שאף לא אחת מהן מפעילה בשטחה חווה דומה. למעשה, על-פי דוח של ארגון "RSPCA" הבריטי, פעילות החווה ממקמת את ישראל במקום השלישי בעולם, אחרי מאוריציוס וסין, בייצוא קופים למטרות ניסויים לאירופה. ישראל היא גם המדינה היחידה בעולם שמייצאת קופים לניסויים בשעה שאין בה אפילו קוף אחד בטבע".
"המחקר העולמי משתמש מדי שנה בכ-110,000 קופים, בעוד הייצוא השנתי של חוות מזור מסתכם ב-200 עד 250 קופים בשנה", משיב בתגובה ד"ר משה בושמיץ, אחד מבעלי החווה המשמש כמנהלה המקצועי. "כל בר דעת מבין שאנו איננו היצואנים מספר שלוש בעולם, גם לא מספר 30, ואין שום שחר לטענה כי ישראל היא המדינה היחידה אשר מייצאת קופים ואין בה קופים מהטבע. חוות מסודרות לגידול קופים לצורכי מחקר רפואי קיימות כמעט בכל המדינות המפותחות,
יפן, גרמניה, שבדיה, אנגליה, צרפת, ספרד, הולנד, קנדה וארצות-הברית. בסך-הכל פועלות בעולם יותר מ-100 חוות מסודרות ומוכרות, חלקן בבעלות ממשלות, חלקן שייכות לגופי מחקר וחלקן פרטיות.
"כל הקופים בחווה מיועדים למחקר רפואי חיוני מציל חיים ולרבייה בלבד, לא לניסויים בתעשיית הקוסמטיקה, ניסויים בסמים וכדומה", בושמיץ מוסיף. "תנאי האחזקה שלהם הם ללא דופי ועומדים בכל הקריטריונים המחמירים ביותר בעולם. החווה נמצאת תחת פיקוח של ועדה בין-משרדית בה חברים נציגי משרדי הממשלה והרשויות הנוגעים בדבר, ומאז הקמתה היא זכתה להכרה ולשבחים ברמה הגבוהה ביותר".
הסבריו של בושמיץ, כך נדמה, אינם סותרים את טענותיהם של הפעילים. "רק בעולם השלישי קיימות חוות כמו חוות מזור, שייעודן הרבעת קופים ומכירתם לכל דורש בלבד. אף מדינה מערבית לא מייצאת קופים לניסויים", מסבירה רפואה. "בעולם המערבי המגמה היום היא לספק יחס הומני יחסית לקופים, לגדל אותם בצמוד למעבדות, להביא את הקוף למעבדה לכמה שעות ולהחזירו לחיק משפחתו בסוף היום".
עוד טען בושמיץ כי התחדשות המאבק נובעת מענייניה הפרטיים של רפואה, נגדה הוא מנהל תביעת לשון הרע. "היא נתבעת על-ידי בסכומים גבוהים מאוד והמשפט עומד לפני סיכומים. לכן היא מנסה, משיקולים זרים ובעיקר אישיים, לרתום אישים ואירגונים בהם היא עובדת". ייתכן והיה בטענה אמת אילו רפואה היתה ניצבת בגפה בגן מאיר, אלא שנוכחותם של מאות הצפויים להגיע הופכת אותה לקנטרנית. המארגנים, מצדם, מכריזים כי "מחר נראה לממשלה את עוצמת ההתנגדות הציבורית לסחר בקופים למטרות ניסויים".
- עצרת "ישראל נגד חוות מזור", שישי 27.10 מ-13:00, גן מאיר, תל-אביב. לפרטים נוספים לחצו כאן