נכדו של רבין: מזועזע מהתמיכה בחנינה לעמיר
הנכד, יונתן בן-ארצי, אמר ל-ynet כי הוא מתקשה להאמין לנתונים אך "אם יסתבר שהסקר נכון זה דבר פשוט מזעזע". מ"מ שר המשפטים, מאיר שטרית, אמר ל-ynet כי מערכת החנינות אינה מתנהלת על פי סקרים והוסיף: "הרוצח צריך להינמק בכלא עד סוף חייו". ח"כ אלון: "השמאל הכליל את כל הימין ברצח, עד שאנשים מטומטמים חושבים שמותר לרצוח"
"פשוט מזעזע". כך הגיב אחר הצהריים (יום ו') נכדו של יצחק רבין, יונתן בן-ארצי, בתגובה לסקר "ידיעות אחרונות" שעל פיו אחד מכל שלושה ישראלים סבור שיש להעניק חנינה לרוצח יגאל עמיר. "איני יודע איך הסקר הזה נעשה וארצה ללמוד את הנתונים", אמר בן ארצי ל-ynet. "קשה לי להאמין שאחוז כה גבוה תומך בכך. אני חי בתוך המדינה, אני שומע איך אנשים מדברים ולכן קשה לי מאוד להאמין". עם זאת הוסיף כי "אם יסתבר שהסקר הזה נכון, זה דבר פשוט מזעזע".
גם במערכת הפוליטית התגובות לסקר חריפות. ממלא מקום שר המשפטים, מאיר שטרית, אמר ל-ynet: "אני לא חושב שיש מקום לחנינה לרוצח מטורף שכזה. אני מקווה שזה לא יעמוד על הפרק, זה גורם לבושה. מדובר ביהודי שרצח ראש ממשלה וגרם לבושות הגדולות ביותר שלנו, כי יהודי שרוצח ראש ממשלה רק בגלל האידיאולוגיה שלו צריך להינמק בכלא עד סוף ימיו".
שטרית התייחס גם לעצם קיומו של הסקר ואמר: "שום דבר בארץ, בוודאי שלא מערכת החנינה, צריכה לנהל את עצמה על פי סקרים. צריך לעשות מה שנכון ולא מה שבסקרים".
"זילות בחיי אדם"
ח"כ בני אלון אמר כי מדובר בממצא "חמור מאוד, כישלון חינוכי". לדבריו, "הימין והשמאל, במקום לדבר ולהבין אחד את השני, רבים על כל דבר, יוצרים עוול לציבור. הסקר מעיד על אחד העוולות הללו. מדובר בדבר חמור ביותר וכולם צריכים לעשות חשבון נפש. במיוחד השמאל. כשהימין מביע זעזוע על הרצח אנשיו טוענים כי זה לא אותנטי".
עוד הוסיף אלון כי "תוצאות הסקר מעידות על חורבן. זו תחילת הסוף שלנו. אם לא נתעשת נגיע למלחמת אחים. השמאל הכליל את כל הימין ברצח, עד שאנשים מטומטמים חושבים שמותר לרצוח. לקראת ציון יום הרצח אני מציע לשמאל להיזהר מעליהום על הימין".
חבר הכנסת אריה אלדד אומר כי "הסקר משקף תופעה נרחב של זילות בחיי אדם". להבנתו, אין מדובר בהשקפה או אמירה פוליטית והסיבות לכך רבות. עם זאת אלדד ביקש להדגיש כי "אי אפשר להתעלם מהעובדה שמדינת ישראל משחררת בסיטונות אסירים, גם כאלה שרצחו. אפילו מדברים על שחרור של רוצח כמו ברגותי. השליש בעם שמסכים לשחרור יגאל עמיר הוא כזה שחיי אדם לא נחשבים בעיניו, הוא כזה שחושב שמי שחטא ברצח לא צריך להישאר עד יומו האחרון מאחורי סורג ובריח. באופן אישי, אני אינני מבחין בין רוצח ראש ממשלה לרוצח שר התיירות - כל רוצח חייב לשלם את המחיר עד יומו האחרון".
גם שופט העליון בדימוס, אליהו מצא, מודאג מהנתונים. בראיון לקול ישראל אמר: "זו אינדיקציה שחלק לא מבוטל מהציבור הישראלי - המחוייבות שלו לדמוקרטיה אינה כל כך ברורה. על פי החוק, מתן חנינה לרוצח ראש הממשלה איננה אפשרית כלל וכלל. צריך לקוות שמי שמופקד על אכיפת החוק הזה ימלא את תפקידו בעתיד הרחוק, גם אחרי שיחלפו 20-30 שנה.
"הבעיה האמיתית טמונה במה שאנחנו מתרשמים מהלך רוחו של הציבור, שככל הנראה איננו מחויב במידה חד משמעית ללא תנאי לדמוקרטיה. הרצח בעצם גרם למשבר קשה מאד בחיי המדינה. הגמול העונשי על מעשה כזה חייב להיות בראש ובראשונה מרתיע לגבי רוצחים פוטנציאליים בעתיד", הוסיף מצא.
אחוז גבוה של דתיים ואנשי ימין
על פי הסקר, שפורסם הבוקר בידיעות אחרונות, אחד מכל שלושה ישראלים תומך במתן חנינה לרוצח ראש הממשלה רבין, יגאל עמיר.חמישה אחוזים מהישראלים תומכים במתן חנינה לרוצח כבר בשלב הזה, בעוד 25 אחוז סבורים כי יש לתת חנינה בעוד 25 שנה מהיום. 69 אחוזים מהנשאלים בסקר השיבו כי הם מתנגדים למתן חנינה.
מדובר בשינוי משמעותי לעומת הנתונים בסקר דומה שערך העיתון אשתקד. אז השיבו 76% מהישראלים כי הם מתנגדים למתן החנינה. זאת בעוד 18 אחוזים, שסברו כי יש להעניק לרוצח אפשרות להשתחרר.
בקרב אלה שמגדירים עצמם תומכי ימין, יותר ממחצית הציבור סבור שיש להעניק ליגאל עמיר חנינה. שבעה אחוזים סבורים כי יש לעשות זאת כעת ו-47 אחוזים גורסים כי יש להעניק את החנינה בעוד 25 שנה. בקרב אלו המגדירים עצמם דתיים הנתונים חמורים אף יותר. 14 אחוזים השיבו שיש להעניק עכשיו חנינה ליגאל עמיר, ו-50 אחוזים רוצים לדחות זאת בחצי יובל. משמאל סבור רק אחוז אחד מהנשאלים שיש להעניק כעת חנינה. 12 אחוזים מוכנים לחנינה בעוד 25 שנה.
עוד נשאלו משתתפי הסקר האם הם תומכים במתן חופשות לרוצח ראש הממשלה. 20 אחוזים מהציבור סבר שיש לעניק לעמיר חופשות, ואילו 78 אחוזים התנגדו. בשאלת ההתייחדות סבורים 38 אחוזים ממשתתפי הסקר כי יש להעניק לעמיר אופציה להתייחד עם אשתו, לריסה טרימבובלר. 56 אחוזים שוללים זאת. הסקר מבוסס על תשובותיהם של 500 איש, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת. טעות הדגימה המירבית: 4.5%.