"בעתיד יהיו למיקרוסופט ארבע מערכות הפעלה"
לפני שנתיים פנה ביל גייטס לדיוויד וסקביץ,' סיפר לו כי בכוונתו לעזוב את מיקרוסופט והטיל עליו את אחת המשימות הקשות בתולדותיה: לבצע שינוי ארגוני ותרבותי בחברת התוכנה הגדולה בעולם. בראיון ראשון לתקשורת הישראלית מספר וסקביץ' על העתיד של מיקרוסופט – ושלנו
הדובר הוא דיוויד וסקביץ,' המנהל הטכנולוגי הראשי (CTO) של מייקרוסופט, שעובד בצמוד לצמד שמנהל את החברה – ביל גייטס וסטיב באלמר, ואחראי על החזון הטכנולוגי שלה לעשור הקרוב.
ב2004- פנה אליו גייטס וסיפר לו שתוך 4 שנים הוא מעוניין לעזוב את החברה ולהתמקד בפעילות
קרן הנדבנות שלו. על וסקביץ' הוטלה אחת המשימות הקשות בתולדות החברה: לבצע שינוי ארגוני ותרבותי בקרב 75 אלף עובדי מייקרוסופט, שינוי שאמור לנער את החברה, שנראה כי שקעה בשנים האחרונות בדכדוך בירוקרטי וטכנולוגי. הוא לא נרתע.
"אמרתי לסטיב: 'אתה לא יכול לתת יותר נאומים כאלו. אנחנו חברת פורטפוליו. אנחנו פונים לעסקים שונים.' מה הטעם לנצח את גוגל ולהפסיד את המגזר הארגוני?
מה הטעם לכל זה אם הקוד הפתוח יחליף את חבילת ה'אופיס,' או אם מישהו יפתח מערכת הפעלה שתנצח את 'חלונות?' גם אם נשקיע את כל האנשים הרלוונטיים במאבק בגוגל – זה בסך הכל שמינית מהחברה. מיקרוסופט חייבת להפסיק לחשוב במונחים של שחור ולבן. אנחנו כבר לא חברת סטארט-אפ."
לא נהגו לחשוב קדימה
וסקביץ,' יהודי בן ,52 נולד ברמת-גן. כשהיה בן שנתיים, עזבו הוריו לטורונטו, שם בילה את ילדותו. כנער צעיר החל להתפרנס מתכנות ופיתח תוכנות מחשב בהן השתמשו אלפי סטודנטים באוניברסיטת טורונטו. וסקביץ' פיתח מערכת דואר אלקטרוני בתוך האוניברסיטה, שנים ארוכות לפני שהומצא הדואר האלקטרוני הרשמי.
עוד לפני שהגיע לגיל ,30 הספיק לפתוח ולנהל שתי חברות תוכנה, לעבור לסן-דייגו ואז לסיאטל, שם הצטרף ב'86– למיקרוסופט והחל במסלול קידום מטאורי שהוביל אותו לאחת המשרות המשפיעות בעמק הסיליקון.
וסקביץ' מעולם לא התראיין לתקשורת הישראלית וגם בארה"ב הוא ממעט לדבר. בראיון ל"ידיעות אחרונות" הוא מתאר בלהט את השינוי שעוברת מיקרוסופט ומסיפוריו עולה תמונה מורכבת של חברה שמנסה להיחלץ ממשבר מתמשך.
לדבריו, הבעיה מתחילה מכך שבמיקרוסופט לא נהגו לחשוב 4-3 גרסאות קדימה. עובדי החברה
סברו שאם תכונה מסוימת לא תיכנס לגירסה הבאה – היא לא תיכנס בכלל. התוצאה הייתה הצטברות של לחץ ותסכול עצום בתוך הארגון.
וסקביץ' מספר על המרירות של שכבת ההנהלה הבכירה שאינה אוחזת בתואר "סגן נשיא." "מדובר בכ400- איש שבעצם מנהלים את החברה ושלא זכו לתשומת לב מספקת מההנהלה." הוא מתאר כיצד בנה אירועים מיוחדים עבור שכבת מנהלים זו, הפגיש אותם עם גייטס ובאופן כללי נתן להם להרגיש שמישהו מתייחס אליהם.
"יש לנו שורה ארוכה של אנשים שעוסקים בטכנולוגיה שלא ממש רוצים לנהל אנשים או יודעים לנהל אותם, אבל הם מעוניינים בהטבות שמקבלים מנהלים," אומר וסקביץ.'
לדבריו, מכיוון שהארגון רצה להחזיק בהם והם רצו לנהל, הגיעו אנשים בלתי מתאימים לעמדות בכירות מבלי שיש להם מושג בניהול. מה עושים איתם? וסקביץ' הצליח לשכנע את מייקרוסופט לייצר דרגה פנימית שמקבילה לסגן נשיא. יש בחברה כ20- עובדים כאלה, שזוכים לאותה המשכורת ואותם הבונוסים וההטבות – אך לא מנהלים אף אחד.
שינוי נוסף דורש מעובדי החברה לחשוב במונחים של "שאיפות לעתיד" ומחייב אותם לכתוב תוכניות עתידיות אך קונקרטיות למוצרים ופיתוחים חדשים. התוצאה היא "ספר שאיפות," המכיל עשרות עמודים ומהווה את מפת הדרכים החדשה של מיקרוסופט. שינוי אחר קשור לעומדים בראש החברה. לטענתו, הוא הצליח לשכנע את גייטס ובאלמר להפסיק לראות את העולם במונחים של שחור-לבן. מי שמכיר את השניים יודע שזו משימה כמעט בלתי אפשרית.
לא הכל יעבור לרשת
עד לאחרונה היה נדמה שמיקרוסופט משקיעה את כל כולה ביוזמת ,"Live" במסגרתה היא מעלה עוד ועוד יישומים לרשת. בשלב מסוים נראה היה שהיא מוותרת על המודל העסקי הקלאסי שלה, של מכירות תוכנות בכסף.
וסקביץ' מבהיר שזה לא המצב. "למה אנחנו צריכים לבחור? למה זה 'או או?' אנחנו חברה גדולה, אנחנו יכולים לעשות 'גם וגם."' לדבריו, גם בעתיד יהיו למיקרוסופט מערכות הפעלה, למרות שהמשתמשים הביתיים יקבלו את מערכת ההפעלה שלהם מהרשת.
"בעוד 10 שנים יהיו לנו ארבע מערכות הפעלה: אחת למכשירים כמו מצלמות דיגיטליות, נגני MP3 וכדומה; שנייה למחשבים ניידים ומחשבי לוח; שלישית שתיועד לשרתים בארגונים ורביעית תהיה באינטרנט, כלומר מערכת הפעלה ."Live
לדבריו, למרות שכיום המגמה היא שהכל נמצא ברשת ")זו שוב מחשבה של שחור-לבן," הוא אומר,( יותר ויותר אנשים זקוקים לכוח מחשוב חזק במחשב האישי שלהם כדי לטפל באוספי תמונות, במוזיקה ועוד. "מעבר לחיבוריות לרשת, שהיא מגמה ברורה אך מתקדמת יחסית לאט, יש שתי מגמות נוספות, מהירות יותר: האחת היא הגדלה משמעותית של הזיכרון הפנימי של המחשב (RAM) והשנייה היא הגדלה של נפח הדיסק הקשיח. הצרכנים קונים זיכרון ודיסקים שהופכים גדולים וחזקים יותר. משהו יצטרך לנהל את זה."
אבל אפשר להעלות הכל לרשת.
"יש לי חבר שיצא לטיול עם מצלמה דיגיטלית וחזר אחרי סוף שבוע עם ארבעה גיגה-בייט של תמונות. עכשיו הוא רוצה לערוך אותן. האם הוא יוריד את האיכות של כל התמונות רק כדי שיוכל להעלות אותן לרשת? לא. הוא יקנה דיסק קשיח גדול, הרבה זיכרון, ויעבוד עליהן עם תוכנה כמו 'פוטושופ' על המחשב שלו."
וסקביץ' מתאר את מערכות ההפעלה העתידיות של מייקרוסופט כאילו נלקחו מסרטי מדע בדיוני. בטלפון הסלולרי יהיה דיסק קשיח עצום והוא ידע להתחבר לכל מכשיר אחר ולשדר אליו נתונים באופן שקוף למשתמש. "אוכל להיכנס לבית של חבר ולנגן את השירים מהטלפון הסלולרי שלי ישירות לרמקולים שלו באופן אלחוטי ומבלי שאצטרך להגדיר הגדרה אחת.
אוכל לעבוד על קבצים שמאוחסנים בטלפון הסלולרי מכל מקלדת, כל מחשב וכל מסך. בבית, בעבודה, ברכבת. אוכל להפעיל את המחשב תוך שנייה, כמו שאני מפעיל את המצלמה הדיגיטלית שלי. דברים אלו ונוספים תעשה מערכת ההפעלה שלנו. אנחנו נערכים לאתגר הזה," הוא טוען בלהט.
זה יקרה עוד עשור. מה הסיבה לרכוש את Windows Vista, מערכת ההפעלה החדשה שתושק בראשית ?2007
"יש שלוש סיבות: אבטחה משופרת, ביצועים משופרים ויכולות חיפוש שמשולבות במערכת ההפעלה."
ועדיין נראה שאף אחד לא ממש מתלהב ממנה. אין את ההתרגשות הציבורית שהייתה לפני שהשקתם את Windows 95 או אפילו את Windows.
"אנחנו מאחרים! אנחנו מאחרים בשנתיים. זה המחיר שאנחנו משלמים. אנחנו גם יודעים שרק 10% מהמשתמשים יילכו וירכשו אותה. רוב האנשים יקבלו אותה עם המחשב החדש שהם יקנו. אין לנו אשליות בעניין הזה."
אתה חושב שתצליח להעביר את כל השינויים שאתה עובד עליהם?
"אני חושב שכן. רוב התהליך כבר נמצא מאחורינו. כשגייטס סיפר לי שהוא עוזב ורוצה שאעסוק בתרבות הארגונית, הוא אמר שברצונו להותיר אחריו 'חברה שמחה, מנוהלת היטב ומסוגלת לעשות דברים מלהיבים גם אחרי שאני עוזב.' אחת המטרות שלי לכן היא להחזיר את הכיף למיקרוסופט."