אולי תרימו כבר את התינוק הבוכה?
התינוק בוכה? פשוט תרימו אותו. ולא, אתם לא צריכים לפחד מפינוק יתר. כדי להתפתח בצורה תקינה ובריאה תינוקות זקוקים למגע הגופני, לחמלה וכן, לפינוק. חוזרים אחורה - לאינסטיקטים של הסבתות
מה אתם עושים כשהתינוק שלכם בוכה? מחקר חדש מגלה כי כרבע מההורים אינם יודעים כיצד להרגיע תינוק בוכה, וחוששים להרימו מחשש שיהפוך למפונק. את המחקר ערכו חוקרים מאוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה.
את הרעיון למחקר קיבלה פרופ' קרן תורפ, ראש צוות החוקרים, מאחיות שהביעו דאגה לנוכח מפגשים עם הורים החוששים שתגובה לבכיו של התינוק תהפוך אותו למפונק, ותפגע בהתנהגותו בעתיד.
פרופ' תורפ וצוותה הפיצו שאלונים בקרב הורים, מהם עלה כי 20 אחוז מההורים הטריים ו-30 אחוז מההורים המנוסים הודו שהם אינם בטוחים האם יש להרים תינוק בוכה. כ-25 אחוז מההורים הטריים ו-10 אחוז מההורים המנוסים אמרו כי הם מאמינים שהרמת תינוק בוכה נחשבת לפינוק מיותר.
המגע הגופני קריטי להתפתחות
"רוב ההורים כורתים ברית עם החרדה ברגע שנולד התינוק", אומר ל-ynet פסיכולוג הילדים ד"ר שי חן-גל. "הרבה מאוד פחדים וחרדות עולים, גם אצל הורים שאף פעם לא פחדו. החשש של ההורים להרים את התינוקות,
בעיקר בחודשים הראשונים, הוא מאוד ברור, כיוון שההורים לא יודעים איך להחזיק את התינוק העדין והשברירי. חלק חוששים מהפתח בראש או מהפלה של התינוק וגרימת נזק".
ד"ר חן-גל מסביר כי לרוב, החששות של ההורים חולפים עם הזמן. "ככל שההורה מחזיק את התינוק הוא חש יותר בטחון. גם במסורות העתיקות מחזיקים את התינוק על גוף האם והאב. היום גם בפגיה מבקשים ליצור הרבה מגע גופני, משום שהמגע הגופני הוא קריטי להתפתחות".
ומה באשר לחשש שהילד יגדל מפונק? "בחודשים הראשונים, ההבדל בין התינוק לבין המציאות החיצונית מעורפל עבורו. התינוק חושב שההורה הוא שלוחה שלו. הוא סבור שהשד של האם הוא חלק ממנו, כך שהוא לא מבין שההורה הוא ישות חדשה. לאט לאט הוא מבחין בינו לבין ההורים ולכן חשוב בחודשים הראשונים ללכת עם האמונה שהתינוק שהוא במרכז, כשכולם נותנים לו מענה. בחודשים הבאים, הוא לאט לאט יבחין שהוא לא לבד ושסביבו אנשים עם צרכים משלהם".
אז למה הוא בוכה?
הוא רק יצא לאוויר העולם ואת כל רצונותיו ובעיותיו הוא מביע רק באמצעות השפה האחת שהוא מכיר ושמלחיצה מאוד את ההורים: בכי. אבל האמת היא שברוב המקרים אין שום סיבה להילחץ מבכי של תינוק, שכן לרוב הוא לא מעיד על מצוקה. התינוק יבכה כשהוא ירצה לחוש בקרבתכם או כשהוא יחוש רעב קל, אך לעיתים עלול הבכי שלו להעיד על בעיות חמורות יותר, כמו מחלת חום, קוצר נשימה וכאב.
אחת הסיבות השכיחות לבכי אצל תינוק היא דלקת אוזניים. סיבות אחרות עלולות להיות עצירות, שערה דקה הכרוכה סביב אצבע או איבר המין, חבלה, קוצר נשימה, עליית חום, האכלת יתר או מצוקה נפשית בשל שינוי בסביבת המחיה, מעון חדש, מטפלת או התעללות.
אם לא הצלחתם לזהות את הסיבה לבכי התינוק, תוכלו לנסות כמה מהטיפים הבאים:
- תנו חיבוקי. יש להניח שכבר ניסיתם את הטריק הבסיסי ביותר, אבל כדאי להמשיך ולנסות - הרימו את התינוק בזרועותיכם, חבקו אותו. תתפלאו, אך הוא עשוי בהחלט להפסיק לבכות, גם אם הבכי הוציא אתכם מדעתכם במשך שעות ארוכות.
- נדנדו. תנועות קצובות והליכה בחדר עם התינוק מרגיעות אותו. ישנה סברה שהתנועות האלה מזכירות לו את התנועות ברחם.
- איפה המוצץ? מאוד ייתכן שהמוצץ של התינוק נפל והוא פשוט רוצה אותו. אך גם אם האי שקט של התינוק נגרם מסיבה אחרת, מציצת מוצץ עשויה להרגיע אותו.
- הירגעו. גם אם תתקשו להאמין, התינוק חש פעמים רבות במתח שלכם ועשוי להיות מושפע ממנו. נסו 'להתקרר' בעצמכם. עם חלוף הסערה עשוי אף התינוק להירגע.
- נסיעה וירטואלית. שמתם לב שהתינוק שלכם נרדם בנסיעה באוטו? הסברה היא שהסיבה לכך היא הרעש המונוטוני או הגירויים הרבים שמעייפים אותו. נסו את הטריק הבא, גם אם הוא נראה מטורף: שימו אותו בעריסה, נענעו אותה בעדינות והפעילו שואב אבק. זה עשוי לדמות את חוויית הנסיעה ולהרגיע אותו.
- עטפו ברחמים. במקום לכסות אותו, נסו לעטוף את גוף התינוק בשמיכה (הקפידו, כמובן, שלא לכסות את הראש). התחושה הזאת נעימה לתינוק ונותנת לו הרגשת חמימות, אולי כפי שהורגל בתשעת החודשים לפני שיצא לאוויר העולם.
- בדקו חום. כאמור, חום גבוה עלול לגרום בעצמו לאי שקט. אף שברוב המקרים מדובר בחום ממקור ויראלי שאין בו סכנה, והוא לא דורש טיפול רפואי, חום אצל תינוק צריך לעבור הערכה רפואית. בשלב הראשון, עד שתגיעו לרופא, תוכלו להשתמש באקמולי אחת לארבע שעות, ובתינוקות מעל חצי שנה - בנורופן קיד או באדוויל ילדים אחת לשמונה שעות.
- ודאו שאין גורם אחר שעלול להטריד את התינוק: רעב, שערה כרוכה, גירוי בעור, האכלת יתר או חבלה ובגד לוחץ. ולבסוף זכרו: אם אי השקט נמשך שעות ארוכות ולא חולף בתוך יממה, פנו לרופא הילדים שלכם.