למרות הכשלים: לא יודחו מפקדי אוגדות
בתום דיון מרתוני בלשכת הרמטכ"ל הוחלט כי הכשלים שהתגלו בתחקירים רבים על מלחמת לבנון אינם מצדיקים צעדים נגד קצינים בכירים. עימאד פארס יחליף את תא"ל גל הירש, כמפקד אוגדת הגליל. חלק ממפקדי האוגדות יישארו בתפקידם, חלק יעברו לתפקידי מטה, אך כולם - ללא יוצא מן הכלל - יוכלו להמשיך ולהתקדם בסולם הדרגות. קצין בכיר: "נראה כאילו יציבות המערכת חשובה יותר מתיקון ליקויים"
ארבעת מפקדי האוגדות בצה"ל שלחמו בלבנון לא יודחו מתפקידיהם למרות שבתחקירים שלאחר הפסקת האש נמצאו כשלים בהתנהלותם. כך הוחלט אתמול (ב') בצה"ל. חלקם ימשיכו בתפקיד כמתוכנן ואחרים יסיימו אותו ולאחר מכן ישובצו בתפקידי מטה בצבא.
בדיון ממושך שהתקיים משעות הצהריים בלשכת הרמטכ"ל, רב-אלוף דן חלוץ ובהשתתפות אלופי צה"ל, נקבע כי מפקד אוגדת הגליל, תת אלוף גל הירש, יסיים את תפקידו בתום שנתיים וימונה לתפקיד ראש חטיבת האסטרטגיה באגף התכנון. את מקומו יתפוס תת אלוף עימאד פארס, המשמש כיום כמפקד אוגדת אדום. מפקד חטיבת גבעתי, אלוף משנה יואל סטריק, ימונה למפקד אוגדת אדום במקומו של פארס.
מפקד אוגדה 162, תת אלוף גיא צור, ימונה למפקד בסיס צאלים ואת תפקידו יתפוס תת אלוף עוזי מוסקוביץ. ושני מפקדי האוגדות האחרים, תת אלוף אייל איזינברג (מפקד אוגדת צנחנים מובחרת) ותת אלוף ארז צוקרמן, (מפקד אוגדת מילואים בפיקוד הצפון) יישארו בתפקידיהם.
מצה"ל נמסר כי השיקולים שהנחו את הרמטכ"ל ופורום המטה הכללי היו יכולות הפיקוד והמנהיגות בשדה הקרב, אולם גם יציבות המערכת ומתן גיבוי והבעת אמון למפקדים שלקחו חלק בלחימה. עם זאת, גורמים בכירים בצה"ל הביעו מורת רוח מההחלטות שהתקבלו. "זה נראה כאילו יציבות המערכת חשובה יותר מתיקון ליקויים ואמירה שמי שנכשל צריך לשלם על תפקידו", אמר קצין בכיר במפקדת זרוע היבשה, "כל הקצינים שהשתתפו במלחמה ממשיכים כאילו לא קרה כלום, וימונו יום אחד גם לאלופים במטה הכללי. אז איפה כאן תיקון הליקויים? בסוף ידיחו מג"ד או סמח"ט ואלו יהיו המסקנות".
במסגרת הדיון שהתקיים אמש הוחלט עוד כי תת אלוף סמי תורג'מן, ראש חטיבת המבצעים במטה הכללי, ימונה לתפקיד מפקד אוגדת געש ברמת הגולן ואת תפקידו יתפוס תת אלוף אביב כוכבי, לשעבר מפקד כוחות צה"ל ברצועת עזה. אלוף משנה דוויד סוויסה, המשמש כיום כראש אגף המבצעים בפיקוד הדרום, ימונה לתפקיד ראש מטה הפיקוד.
מן ההחלטות ניתן ללמוד כי הרמטכ"ל העדיף שלא לפגוע בקצינים, והשיבוצים שנקבעו צפויים ואינם מפתיעים. בדיון נקבע מינוי חשוב נוסף, לפיו תת אלוף נועם תיבון, המשמש כיום כראש חטיבת כוח אדם במפקדת זרוע יבשה, ימונה לתפקיד מפקד כוחות צה"ל ביהודה ושומרון.
מבין כל המינויים ניתן לציין כמה "מפסידים". כך תא"ל גיא צור, שמונה לתפקיד מפקד המרכז לאימוני יבשה (מל"י) בצאלים, תפקיד בכיר אך מעט אפור למי שכבר פיקוד על אוגדת מילואים. גם תא"ל הירש שלא קיבל שנה נוספת בתפקידו, למרות בקשתו להאריך את הכהונה, יוצא נפסד מעט עם תפקיד מטה באגף התכנון.
אולם מלבד צור והירש, נראה כי הקצינים ששמם נקשר לשורה ארוכה של ליקויים במלחמה יכולים להיות מרוצים שלא נאלצו "לספוג" עונשים כבדים יותר ויוכלו להמשיך להתקדם בצה", לרבות לדרגת אלוף. ההחלטה להשאיר בתפקידם את תא"ל אייזנברג ותא"ל צוקרמן, היא הבעת אמון של הרמטכ"ל בתיפקודם, והרצון למנוע זעזועים קשים בצה"ל.
שר הביטחון, עמיר פרץ, נועד אתמול בבוקר עם הרמטכ"ל חלוץ עוד טרם הדיון בו התקבלו ההחלטות בדבר המינויים. פרץ, המאשר כל מינוי של קצין מדרגת אלוף משנה ומעלה, צפוי לבחון את החלטות הרמטכ"ל ולא מן הנמנע כי יבקש הבהרות בדבר השיקולים שעלו בישיבה. יש לציין כי השר מעורב היטב בתחקירי המלחמה, נועד עם האלופים במילואים שתיחקרו את האוגדות השונות ומכיר את המסקנות.
המילואימניקים: הכל ידוע מראש, אין בדיקה לעומק
לאחרונה הוצגו בפני פורום המטה הכללי דו"חות הביניים של תשעה תחקירים אודות המלחמה. במפגשים הציגו ראשי הצוותים את הכיוונים והנושאים בכל הקשור למלחמה מול החיזבאללה - נושאים העוסקים בתפקוד המטה הכללי והמפקדות הראשית בצה"ל. תשעת התחקירים שהוצגו לרמטכ"ל עוסקים בשורה ארוכה של נושאים, בהם תפיסת ההפעלה המטכ"לית, תמונת המודיעין, חיל האוויר ושיתוף הפעולה שלו עם המערכה היבשתית, מערך המילואים, ההסברה והערכים במלחמה. יש לציין כי בכל התחקירים עולים ליקויים רבים בכל הקשור לתפקוד צה"ל - הן בקרבות השונים והן לאורך המלחמה עצמה.
ארגון המחאה של אנשי המילואים, שהעביר ביקורות קשות על תפקיד הצבא בעקבות המלחמה, מסר הערב בתגובה לסבב המינויים: "ניתן היה לכתוב מראש את מסקנותיהן של ועדות הבדיקה הפנימיות בדיוק כפי שניתן כבר לדעת מה יהיו ועדות מסקנות הטיוח בראשות וינוגרד. זוהי הוכחה נוספת שכל הוועדות שהוקמו לבדיקת מחדלי המלחמה אינן אמורות לרדת לעומקם של המחדלים ולהסיק את המסקנות הנדרשות.
"ברור שלא ניתן לבצע חקירה אמיתית כאשר ועדות הבדיקה ממונות על ידי הגורם אותו עליהם לחקור. רק ועדת חקירה ממלכתית שתמונה על ידי בית המשפט העליון תגיע לחקר האמת בשל הכשלים והמחדלים החמורים שאירעו במלחמת לבנון השנייה בחזית ובעורף".