הלב של הסלבז
די בהצצה באחד ממדורי הרכילות, המאוכלסים בקביעות בצילומי סלבז מתנדבים, כדי להוכיח שמדובר בתופעה: מפורסמי ארצנו הפכו לדודות חומלות - והם מתמסרים בחדווה להצעות להשתתף בפעילויות חברתיות, להצטלם לקמפייני מודעות ולככב במופעי התרמה. "אנשים אוהבים לאהוב כוכבים שעושים למען הקהילה", אומרים אנשי העמותות הנעזרים בהם, "ומניסיוננו רובם מתנדבים מהנשמה ולאו דווקא לטובת יחסי הציבור שלהם"
אין יעילים ממדורי הרכילות, שבעשור האחרון מלאו בתמונות סלבז חובקים ילדים חולים, מככבים באירועי התרמה או מפצירים בציבור לאמץ כלבים עזובים, כדי להדגים את התופעה: ידועני ישראל התאהבו בפעילות חברתית - בעיקר אם בעסקת ההתנדבות כלולים גם תקתוקי מצלמה ודובר נמרץ שידאג לשתף את התקשורת במעשה הטוב.
יש שיפקפקו בכנות כוונותיהם של הכוכבים-המתנדבים, יש שיחשדו שהם מסתפקים בצילומי ראווה בלבד ולא מנצלים את פרסומם לקידום מודעות לנושאים שונים. שהרי בארץ אין כמעט סלבז אקטיביסטים של ממש, לבד מאורנה בנאי, שי אביבי וחיים צינוביץ' המובילים את המאבק למען בעלי-החיים, צופית גרנט ושרון חזיז שחשפו את סיפורן הפרטי, זו על אחיה הלוקה בסכיזופרניה וזו על סרטן השד בו חלתה, או אברי גלעד המזוהה עם התנועה הסביבתית.
נכון, מרבית המפורסמים תוצרת הארץ נמנעים מסיכון מערכת היחסים השברירית שהם מנהלים עם הציבור (יסלחו לנו האמיצים החורגים מהנוהל). ונכון, מרביתם מעדיפים שלא לאתגר את הקהל בנהיות לבם הפוליטיות, נטיותיהם המיניות והגיגיהם החברתיים, ומסתפקים בליטוף מזדמן של הקונצנזוס. אבל התופעה, שמקורה בארץ ההתנדבויות הבלתי מוגבלות ארצות-הברית, כבר מזמן עשתה עלייה.
"מתנדב צמוד כבר מתחילת דרכו". סקעת מחבק (צילום: עמותת "חברים")
"חיבוק של ילד שלנו נותן להם הרבה"
"חלק נכבד מהסלבז שמגיעים לאירועים שלנו, בהם משתתפים ילדים ומבוגרים עם פיגור, בכלל לא רוצים את התקשורת במקום", מתקוממת אורית הלפרין, יו"רית "אקים" תל-אביב, כשתומתם מוטלת בספק. "להפך. הם מרגישים לא בנוח כשמצלמים אותם באירוע כזה, והיו בהחלט מעדיפים לעשות למען העשייה ולא כחלק ממסע יחסי ציבור אישי. הם עושים את זה מהנשמה. המפגש עם הילדים שלנו פשוט עושה להם משהו - ומי שמגיע בפעם הראשונה בדרך-כלל גם ממשיך לבוא".
רשימה מסחררת של סלבז פוקדים בקביעות את האירועים שהלפרין ואנשי "אקים" מארגנים: נתי רביץ, גיא זו-ארץ, רועי בר נתן, איתי שגב שמרבה ליזום פעילויות באופן עצמאי, שלישיית פרוזק, סופי צדקה, מיכה שטרית, אדיר מילר, ננסי ברנדס, הסטנדאפיסטים עמי ואלי, נאוה מדינה, שמעון פרנס - ויקיר האגודה מני פאר. "הוא מנחה בהתנדבות את כל האירועים שלנו בשנים האחרונות", הלפרין מספרת. "מני מגיע בכל פעם שאני זקוקה ועומד לרשותנו
שעות ארוכות, מצטלם עם הילדים ומפעיל אותם". כשהשיחה מתגלגלת מצטרפים לרשימה גם עינת שרוף, מיכל זוארץ, כדורסלני וכדורגלני מכבי תל-אביב, השוער שביט אלימלך, וגם רן דנקר והראל סקעת.
"לפני שהכירו אותנו היה יותר קשה לרתום את הסלבריטאים, וגם היום יש כאלה שמתייחסים אליי בחשדנות כשאני מתקשרת להזמין אותם לאירוע ומנפנפים אותי באדיבות בטענה שהם עסוקים", מתארת הלפרין. "אבל עם השנים הבינו סלבז רבים שהאירועים הם כיף גדול, ושחיבוק של ילד שלנו נותן להם הרבה יותר ממה שהם נותנים לו. הם מגיעים, מופיעים, מצטלמים ונהנים מכל רגע".
- ומה עם ה'פרימדונות', אלה שדורשים תנאים מיוחדים?
"יש המון פרימדונות, אבל הם לא בשבילנו. היום, כשאנחנו מוכרים ולכל אירוע מגיעים שישה עד שמונה סלבז לפחות, אני לא רצה אחרי הפרימדונות. מצדי שלא יבואו. לשמחתי, על כל-אחד שלא רוצה להגיע יש הרבה יותר שמאוד רוצים".
"מתייצבת בכל פעם שקוראים לה". רוני משמחת (צילום: עמותת "חברים")
משלוח מנות מהפורום של הראל סקעת
כמו הלפרין גם יעל הלר מעמותת "חברים" מעריצה, ובצדק, פעילות התנדבותית של מפורסמים. מתנדב הבית האהוב של העמותה, היא מסגירה, הוא הראל סקעת. "הראל מגיע כמעט לכל אירוע ומופיע בימי כיף ובבתי-חולים מול ילדים חולי סרטן, נפגעי טרור וכאלה הלוקים בנכויות קשות ובני משפחותיהם. בכל פעם שהוא משתתף באירוע כמו הפסטיגל הוא דואג שנקבל עשרות כרטיסים, ובפורים הכין הפורום שלו כמות ענקית של משלוחי מנות עם כרטיסי ברכה אישיים", הלר מתרגשת. "הוא פשוט נהדר. הילדים מתרגשים ממנו וגם הוא מתרגש בכל פעם מחדש".
על בכורתו של סקעת מאיימת רק רוני סופרסטר, המקדישה לא מעט מזמנה להתנדבות. "רוני והמנהלת שלה מקסימות", מעידה הלר. "הן תמיד אומרות כן ולא מסכימות שנודיע לתקשורת. רוני מתייצבת בכל פעם שאנחנו קוראים לה, מופיעה ומסתובבת בין הילדים ומצטלמת איתם - והכל בגובה העיניים ובהתרגשות גדולה. אני זוכרת שפעם ילדה שאנחנו מטפלים בה נורא רצתה לפגוש אותה ורוני פשוט הגיעה, בלי שום בעיה".
מפורסמים נוספים שנעתרים בשמחה להזמנת ה"חברים" הם מירי בוהדנה, אברי גלעד, ליאון רוזנברג, סופי צדקה, ריקי בליך, אסף אשתר והבדרן ניקי גולדשטיין. "אחינועם ניני הופיעה כמה וכמה פעמים בהתנדבות בערב לנשים חולות סרטן, וישי לפידות זמין לכל בקשה", מוסיפה הלר ומציינת את ההיענות של פליטי "כוכב נולד" דוגמת שי וגיא רביזדה, ג'קי טולדו, בן שרעבי ואיילה אליגולה.
- אתם נתקלים באמנים סרבנים?
"יש אמנית מאוד מפורסמת שהתעקשה על איכות הגברה באחד האירועים שארגנו, וכיוון שלא יכולנו לספק לה תנאים אופטימליים היא לא הסכימה לבוא. צריך להבין שהאירועים נעשים בהתנדבות, כולל הקמת הבמה, התאורה וההגברה, לכן אנחנו לא יכולים לתת את התנאים שמספקים אולמות מסודרים. אבל אני שמחה שרוב האמנים מבינים את זה ולא מתעקשים".
"אין מילים". כוכבי "השמינייה" מפצירים (צילום: עמותת "תנו לחיות לחיות")
תנו לחיות (ולסלבז) לחיות
"הציבור בעולם כולו אוהב להתחכך במפורסמים. גם אם אני ארקוד הורה ברחובות אף-אחד לא יסתכל עליי, אבל ברגע שאומרים שיגיע לאירוע סלב - כולם באים", צוחקת אתי אלטמן, דוברת עמותת "תנו לחיות לחיות", כשהיא מתבקשת לספר על הכוכבים שהיא מגייסת למען ההולכים על ארבע. "הם עוזרים לנו בהעלאת המודעות למצוקת בעלי-החיים בישראל, ועצם נוכחותם באירועים שלנו מוכרת את הרעיון פי עשר".
- למה, לדעתך, הם עושים את זה?
"משתי סיבות: הראשונה כי הם אוהבים בעלי חיים; והשנייה כי זה טוב ליחסי הציבור האישיים שלהם. אנשים אוהבים לאהוב מפורסמים שעושים למען הקהילה.
גם הם מבינים את זה, ולאחרונה הולך וגדל מספר המפורסמים שמתקשרים אלינו ושואלים מה ניתן לעשות".
מתנדב הבית של העמותה, המלווה את פעילותה שנים ארוכות, הוא חיים צינוביץ'. "חיים עצמו נסע לאזור הדרום והביא לנו כלבים שהיו אמורים לירות בהם", אלטמן מספרת. פעילים מוכרים אחרים הם אורנה בנאי, שכבר למעלה מעשור מעמידה את לוח הזמנים הצפוף שלה לרשות העמותה, ושי אביבי, המזוהה עם המאבק להפסקת פיטום האווזים ועם המחאה נגד חוות מזור המייצאת קופים לניסויים. "גם משפחת גפן קשורה אלינו מאוד", מוסיפה אלטמן. "נורית גפן התנדבה פה שנים - והשם "תנו לחיות לחיות" נגזר משיר שכתב יהונתן גפן".
תומכת נלהבת נוספת היא מבקרת המחול גבי אלדור, שבמהלך המלחמה הביאה כלבים מאזור הצפון לבתים מאמצים. לאחרונה החל להתנדב בעמותה הזמר עידן יניב, שהופיע באירוע השקת לוח השנה שלה בו מככב הכוריאוגרף קלוד דדייה. "להקת בית הבובות הכינה קליפ לטובת עידוד אימוץ הכלבים, ואיתי אטיאס יוצר עבורנו קשרים ועמד לרשותנו תמיד", אומרת הדוברת ומתפעלת מהרכש הסלבריטאי החדש שלה - כוכבי "השמינייה". "שירה וילנסקי, עדי הימלבלוי ודני לשמן פשוט יוצאים מגדרם. הם כל הזמן מתקשרים וחושבים על רעיונות, ומעולם לא שמעתי מהם סירוב. פשוט אין לי מילים".
"רמת ההתנדבות מרשימה ביותר בעיניי". איילון מחלקת (צילום: יחסי ציבור)
"הפרסום עוזר לפתוח דלתות"
כמו הדאגה לשלום החיות, גם הפעילות להעלאת המודעות לסרטן הפכה לטרנד. ב"אגודה למלחמה בסרטן" מדווחים על סדרת מפורסמים שמקדישים את זמנם, ובעיקר את קולם, למאבק במחלה. "אחד המתנדבים הבולטים הוא קובי מידן, שמקריין עשרות תשדירי רדיו וטלוויזיה", מדווחת דוברת האגודה נאוה ענבר. "נועם אבירם, אהוד גראף ומלאכי חזקיה, אליהם מצטרפים לעתים גם מיקי חיימוביץ', יעל דן ואורנה פיטוסי, מסייעים לנו".
אל צביקה הדר, עופר שכטר ורוני סופרסטר, שהשתתפו בעבר בפעילויות האגודה, התווספה לאחרונה שרון חזיז - שהחליטה לחשוף את התמודדותה עם סרטן השד כדי לסייע לנשים אחרות. "שרון הגיעה לאירוע שערכו לציון חודש המודעות למחלה ודיברה על המאבק שלה", אומרת ענבר. "היא אינה מובילה קמפיין וגם לא ששה לדבר עם התקשורת, אך עצם הופעתה נתנה משמעות וכוח נוספים לפעילות".
דמות מוכרת אחרת שלא מסתפקת בביקורים מזדמנים בבתי-חולים היא שרון איילון, העומדת בראש עמותת "לב אוהב". בעמותה, שהוקמה בשנת 1997 כדי לסייע לילדים עם צרכים מיוחדים ולילדים ממשפחות מעוטות יכולת, חברים
אנשי עסקים מוכרים, בהם חיים סקאל, ניר שרצקי, טובי שמלצר ובן זוגה של איילון ארז אלוביץ' - וגם דידי הררי.
"מבחינתי העבודה בעמותה היא סגירת מעגל", אומרת איילון. "כילדה תמיד התנדבתי, חילקתי פרחים בבתי-חולים בימי שישי, חנכתי ילדה ועוד. היום הפעילות שלי רק נעשית בהיקף גדול יותר. כך למשל לקראת החזרה לבית-הספר ציידנו כ-1,500 מילדי הצפון בילקוטים, אנחנו מחלקים מאות מנות מזון ומפעילים מרכזי חלוקת ציוד, בגדים וצעצועים".
- העובדה שאת אדם מוכר מסייעת לך?
"אין ספק שהיא עוזרת לפתוח דלתות. יש היום המון עמותות, ולי יותר קל להגיע למקומות שלאחרים קשה להגיע אליהם. אני מגייסת לפעילות בעיקר אנשי עסקים, אבל יודעת שבקרב סלבז בארץ יש כאלה שלא מפסיקים להופיע בהתנדבות. כמי שנמצאת בצד השני אני יכולה להעיד שכולם עמוסים בפניות מגורמים שונים ולכן גם לא אתפלא אם הם מסרבים. חלק מהסלבז הם אנשים שמופיעים וזו הפרנסה שלהם, וצריך להבין שהם לא יכולים להתנדב כל הזמן. לכן לגיטימי, לטעמי, לבקש לעתים כסף, אפילו אם זה סכום סמלי".
- בחו"ל, החיבור בין מפורסמים וצדקה בולט מאוד. זה המצב גם בארץ?
"בארצות-הברית הכל יותר גדול, והגל החוזר משמקבל סלב על פעילותו הוא עצום. כאן האירועים פחות נוצצים, יש הרבה מאוד עמותות ועומס גדול על מאגר אנשים קטן. עם זאת, רמת ההתנדבות בקרב סלבז ישראליים מרשימה ביותר בעיניי".