הפיתרון לערוץ הראשון
סוף-סוף מוציאים את הערוץ הציבורי מידי הפוליטיקאים. עכשיו צריך לצמצם את הפוליטיקאים בלוח השידורים
נדיר למצוא במחוזותינו פוליטיקאי הנוהג בניגוד לאינטרס הצר. למרות זאת הודיע השר איתן כבל על כוונתו לשנות בתוך מספר שבועות את חוק רשות השידור, ובכך לשים קץ לפוליטיזציה המשתקת את השידור הציבורי ומאיימת על קיומו. אבל בכך אין די.
יותר מ-40 שנה עברו מאז נחקק חוק רשות השידור, ששחרר את "קול ישראל" מאחיזתה של לשכת ראש הממשלה והביא להקמת רשות השידור. המהלך אמור היה לאפשר שידור ציבורי עצמאי וחף מלחצים פוליטיים, אולם המציאות הפוליטית ניצחה את הכוונות הטובות, וערוצי הטלוויזיה והרדיו הממלכתיים היו קרדום בידי פוליטיקאים, שעשו בהם כבתוך שלהם. ניתן היה לקוות כי השקת הטלוויזיה המסחרית תצמצם את הלחצים על ערוץ 1, אך קרה בדיוק ההיפך: הקושי לכפות על הערוצים המסחריים סדר יום רק העמיק את הלחצים על הערוץ היחיד אשר נותר כפוף למרותם של פוליטיקאים. והתוצאה: ערוץ שידור מדולל, הממלא את מרבית שעותיו בתוכניות אירוח עם פוליטיקאים.
החלטתו של אהוד אולמרט, כששימש כשר הממונה על רשות השידור, להדיח מתפקידו את המנכ"ל יוסף בראל, והחלטתו הנוכחית של השר כבל לקיים רפורמה משמעותית ברשות מעידה, כי אפילו אצל הפוליטיקאים נקעה הנפש מהמתרחש בביתו של יציר כפיהם, וכי גם הם מבינים שבלא החלטות אופרטיביות, לא ניתן יהיה להחזיק למשך זמן רב את הגוף החולה הזה בחיים. הכוונה להפקיע מהממשלה את מינוי מנכ"ל הרשות השידור; לבטל את הוועד המנהל, שהיה פוליטי בהרכבו; ולהקים מועצת מנהלים, אשר תקבע בעצמה את המנכ"ל - היא אמנם קרש הצלה, אך נחוצה גם רפורמה משמעותית בתכני הערוץ, שתהפוך אותו שוב לרלוונטי.
ערוץ 1 הוא כיום ערוץ עם כמות צופים מועטה. מעטים בוחרים לקבוע את הממיר על המספר 11, שגורף אחוזי צפייה רבים רק כשהוא מעביר בשידור חי תחרויות ספורט - או כשהאירוויזיון בפתח. ביומיום מספק הערוץ במתכונתו הנוכחית בעיקר שעות רבות של משדרי אקטואליה, מבלי לספק אלטרנטיבה שתאפשר לגבש סביבו קהל צופים נאמן, שמאס בתוכניות הריאליטי המציפות את הערוצים המסחריים.
נהוג ללגלג כיום על הימים בהם היה לנו רק ערוץ אחד לרפואה, ששידר לקהל המבוגר ארבע שעות בלבד. אבל באותן שעות ספורות דאג הערוץ הממלכתי לספק מגוון רחב של משדרים: סרטי תעודה, דרמות, תוכניות תרבות ומוזיקה וגם סרטי קולנוע - לא רק אקטואליה וספורט. על כן הערוץ הממלכתי אינו צריך לגבש נוסחה מהפכנית, אלא לחזור לנוסחה שאפיינה אותו פעם, תוך התאמתה לשנות האלפיים ולעידן הרב-ערוצי. בנוסחה זו טמון הפוטנציאל לשינוי הנחוץ בהפיכתו של ערוץ 1 לערוץ רלוונטי ומבודל מהערוצים המסחריים. כאן טמון האתגר המשמעותי העומד לפתחם של השר כבל והמנכ"ל מוטי שקלאר.
הכותב הוא מנכ"ל הקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה
געגועים לתרבות ודרמה
צילום: ששון תירם
מומלצים