נשיא גאורגיה בחיפה: "נרדפים כמו היהודים"
מיכאיל סאאקשווילי שלח מסר חריף לממשל במוסקבה - דווקא בנאום שנשא בכנס שנערך באוניברסיטת חיפה. הוא הצהיר כי העם הגאורגי נרדף כיום על ידי רוסיה, כפי שהיהודים נרדפו בתקופת הצאר הרוסי. "לצערי, הרגלים ישנים נעלמים לאט", הוסיף
"הסנקציות נגדנו זה לא דבר חדש, סנקציות נגד קבוצה אתנית מסוימת זה לא דבר חדש. לפני 250 שנה הצארית הטילה סנקציות נגד יהודים. רבים מהם גורשו ונאסר עליהם להוציא רכוש. היום זה קורה נגד אזרחים גאורגיים על רקע אתני. אני מעלה דוגמא זו שמראה, לצערי, שהרגלים ישנים נעלמים לאט", אמר סאאקשווילי.
הנשיא הגאורגי אמר את הדברים במהלך נאום שנשא בטקס חנוכת מרכז לחקר אנרגיה באוניברסיטת חיפה, במהלכו הוענק לו תואר ד"ר כבוד, ואף הוסיף כי בשל הרקע הדומה "גאורגים ויהודים מבינים זה את זה".
סאאקשווילי התייחס ל"חבלי לידתה" של מדינת ישראל והשווה בין הקשיים שעמדו בפני המדינה בעת הקמתה, לבין הקשיים שעמדו בפניו לפני שלוש שנים - כשנכנס לתפקידו כנשיא. "אני יודע מה זה לנסות לבנות מדינה, מול סכנה שמתדפקת על הדלת".
דבריו של סאאקשווילי באים על רקע המתיחות השוררת בין מדינתו לרוסיה, לאחר שלפני כחודש וחצי נעצרו ארבעה קצינים רוסים בגאורגיה בחשד לריגול. מעצרם של הארבעה גרם למשבר חמור בין המדינות, שבעקבותיו פינתה רוסיה את הסגל הדיפלומטי שלה מהשגרירות בבירה טביליסי, ואף החלה בהטלת סנקציות. בשל הלחץ הרוסי, החליטה גאורגיה לשחרר בסופו של דבר את ארבעת הקצינים הרוסים.
עם זאת בין גאורגיה, הרפובליקה הסובייטית לשעבר, ובין רוסיה שוררים עדיין יחסים רעועים. הרקע ההיסטורי לכך קשור גם בסאאקשווילי עצמו, שהדיח את הנשיא הפרו-רוסי אדוארד שוורדנדזה, ונטל לידיו את השלטון במהפכה שקטה לפני כשלוש שנים. המשבר ביחסים אירע עם הכרזתו של סאאקשווילי על רצונו לנתק את ארצו מ"החיבוק הרוסי" ולצרף אותה לברית נאט"ו.
בגאורגיה מאשימים את רוסיה בתמיכה ובעידוד של המחתרת הבדלנית הפועלות במחוזות אבחזיה ודרום אוסטיה, שפרשו מגאורגיה בשנות ה-90 לאחר מלחמה עקובה מדם, ומקיימים ממשל עצמאי. בגאורגיה זועמים על שתושבי המחוזות קיבלו מרוסיה אזרחות.