מרשת את אפריקה
מארק גזית הוא מנכ"ל חברה המספקת אינטרנט בלווין למדינות אקזוטיות כמו בנין, טוגו ואוגנדה. שוחחנו איתו על עסקים באפריקה, כסף, חכות, אנטנות ודגים. ראיון
בוקר אחד קמה מדינה שלמה ומגלה שניתקו לה את הטלפון. בעולם המערבי, הדבר נשמע אולי בלתי אפשרי, אבל זה בדיוק מה שקרה למדינת זימבבוואה בתחילת החודש שעבר. במדינות המתפתחות באפריקה ובאסיה, אין תשתית כבלי טלפון מפותחת, ולכן המדינות מסתמכות על טכנולוגיית VOIP (טלפוניה על גבי אינטרנט) לכל צורכי הטלפון של המדינה. החיבור לאינטרנט נעשה באמצעות לווין.
חברת Skyvision הישראלית, היא אחת מהחברות שפועלות בתחום זה. החברה הצעירה, בת חמש שנים בלבד, מספקת שירותי תקשורת לספקי תקשורת וחברות גלובליות כמו "קוקה-קולה" הפועלות במדינות המתפתחות. Skyvision פועלת כיום ב-50 מדינות באמצעות רשת לווינים ותחנות שידור הנמצאות בישראל, באוסטריה וארצות הברית.
השיקול ההומניטרי
מנכ"ל החברה, מארק גזית, ירצה מחר בתערוכת "טלקום ישראל 2006” שמארחים "גלובס" ומשרד התקשורת. גזית הוא גם מחלוצי האינטרנט בישראל, לשעבר סמנכ"ל טכנולוגיות של חברת נטוויז'ן ובעל רקורד ארוך בתעשיית התקשורת העולמית.
על המקרה בזימבבוואה, שבו הייתה מעורבת חברה אחרת בתחום, אומר גזית כי מדובר בכישלון ניהולי. הוא גם מסביר: “כשאתה נותן שירות למדינה שלמה, נתח של בין שבעים לתשעים אחוזים מהתקשורת במדינה, זה נותן איזושהי עוצמה בידיים של החברה, ולכן יתכנו כאלה מצבים. חשוב לבנות נהלים נכונים ולשמור על המשמעת העצמית של להקשיב ללקוחות.
אחד האתגרים הניהוליים הקשים, זה השיקול ההומניטרי. ישנה התלבטות אם לנתק מדינה שלמה. המשמעות היא ניתוק בתי חולים, חדרי מיון, משטרה, וצבא. המשמעות היא גם חוסר היכולת לעשות שיחות טלפון – בגלל חוב שלא שולם.
גזית, לשמחתו, לא נאלץ להתמודד עם דילמה כזו. גם הלב היהודי הרחום, מסתבר, משחק כאן תפקיד. גזית מסביר שאפשר לנקוט בפעולות שונות, בלי לבחור באופציית הניתוק. “למשל, לקוח שמשתמש ב-VOIP וגם באינטרנט, נחסום לו רק את ה-VOIP. תמיד נשאיר אותם מחוברים".
הבהלה לזהב
מחקר חדש של האומות המאוחדות שהתפרסם בספטמבר, מציג שיעורי צמיחה מרשימים לחדירת האינטרנט במדינות המתפתחות. אם בצפון אמריקה קצב הצמיחה היה 112 אחוז לשנה, הרי שבאזורים מתפתחים כמו אפריקה, קצב הצמיחה עומד על 625 אחוז. גזית מתאר זאת כמו הבהלה לזהב לפני שתי מאות: צמיחה אדירה ואנשים קונים. ההסבר של גזית לתופעה הוא פשוט: “אין להם את ה'גיבנת' של מערכות תקשורת ישנות. הם הרבה יותר פתוחים לקבלה של מוצרים מתקדמים”.
למה לדעתך המערב מתעלם מהשווקים האלה?
"חברות תקשורת הגדולות כמו British Telecom ו-Worldcom, ראו את ההזדמנות לפנינו. הם פנו לאותם שווקים, רק שהם ראו שעבורם השווקים האלה קשים יותר. הם צריכים להתעסק בבעיות שיש להם בבית. אם אתה מסתכל על חברות תקשורת כמו 'בזק', מה שמעניין אותם זה הירידה בדקות. כל אותם ענקים ראו שהיכולת שלהם להתעסק בשווקים האלה הרבה יותר קטנה.
"הבעייה השנייה שלהם היא היכולת לעבוד בשווקים קשים. אנשי מכירות מאירופה או מארה"ב פשוט לא רצו לנסוע למדינות מסוכנות. כאן לישראל הקטנה יש יתרון גדול. יש לנו אנשים אמיצים שאוהבים להסתובב בעולם. אתה מכיר את זה שבכל מקום שאנחנו מגיעים, אנחנו פוגשים תייר ישראלי? זה לא נכון למדינות אחרות.
"ולבסוף, הם קצת איחרו את הרכבת. השווקים בזמנו היו קטנים מדי בשבילם. ייתכן שעוד שנתיים או שלוש כשמלחמות הכבלים והלווין בכל מדינה יסתיימו, שהקרב על דקות השימוש שיורדות יסתיים, הם יחזרו לשווקים אלה. אבל אנחנו כבר נהיה שם”.
זכרונות מאפריקה
העבודה במדינות מתפתחות מכתיבה לחברות כמו Skyvision, עבודה בתנאים אקזוטיים, קשים, או כמעט בלתי אפשריים: אזורי עימות, מלחמות אזרחים, משטרים רודניים ואזורים מוכי רעב ומחלות. נוסף על כך יש צורך להתמודד לא פעם עם תשתיות מוזרות, וכמובן, הבדלים תרבותיים ומנטליים.
איך עושים עסקים עם משטרים כאלה?
"אנחנו נותנים כבוד לכל מדינה ולכל משטר. אנחנו לא שופטים אותם ולא אומרים שאנחנו יותר טובים. אנחנו תמיד עובדים עם נציגים מקומיים, עם חברות מקומיות. יש משטרים שהאינטרנט מהווה עליהם איום, בגלל זה חדירה למדינה יכול לקחת בין חצי שנה לתשעה חודשים”.
מה לגבי הבדלים תרבותיים?
"אנחנו יכולים לראות הבדלים טכנולוגיים. כשאנחנו מדברים על מזרח אירופית, מבחינת ידע טכני תיאורטי, הם מתקדמים הרבה יותר מאיתנו. זה בעיקר נבע מזה שהמשכורות שם מאוד נמוכות. אז פרופסורים למדעי המחשב או מדעני גרעין, פתאום מתחילים לעשות קונפיגורציה של נתבים.
"באוקראינה, לקוח שלנו, מי שמנהל שם את רשת התקשורת, זה מישהו שתכנן כורים גרעיניים של צוללות אטומיות. מישהו ממקום כמו אוקראינה שואל אותנו שאלה, צריך להיות מאוד רציניים ומדוייקים בתשובה שאנחנו נותנים.
"מקום אחר לגמרי, זה העבודה באפריקה. כמו למשל, סיירה לאונה, או חוף השנהב ששם צריך לעבוד במצב של מלחמה. אנחנו צריכים להתייחס בהבנה למקרים שאנשים לא יכולים לשלם, לא כי הם לא רוצים - כי למשל, הפציצו את הבנק הראשי”.
על דגים וחכות
לאור הפער הדיגיטלי העצום הקיים בין המדינות הללו ובין המערב, צריך לתהות האם חברות התקשורת הזריזות הללו, לא מנצלות מדינות אשר נמצאות במצוקה כלכלית קשה. בזימבבוואה למשל, נותקו שירותי הטלפון עקב חוסר במטבע זר וקריסה כללית של הכלכלה במדינה. אך גזית רואה את הדברים מזווית אחרת.
מה שהם צריכים זה חיבור לאינטרנט? אולי יש להם יותר דרישה ללחם? בסך הכל מדובר ברוב המקרים, במדינות מוכות רעב...
"אחד הלקוחות שלנו זה האומות המאוחדות והבנק העולמי שתורמים הרבה למדינות. מה שהם ראו שמאוד קשה להתמודד עם השחיתות של התרומות. הם היו תורמים לתשתיות. ופתאום הם ראו כשתורמים לאוטוסטרדות מידע במקום כבישים, הרבה יותר קל לטפל בזה ברמת השחיתות, כי הכסף לא נשאר במדינה, וזמן התגובה מתקצר. ההשפעה של הכסף הייתה משמעותית יותר – כי הכסף מגיע ליעדו.
"לגבי הלחם – אנשים למשל, היו כורים יהלומים ולא יודעים באיזה מחיר למכור אותם. פתאום יש להם נגישות לאינפורמציה. פתאום הם יודעים מה המחירים בשוק, מה הזכויות שלהם. לפעמים, יותר טוב לתת לאנשים דגים. אבל כשאנחנו נותנים אינטרנט וגישה למידע לאותם אנשים, אני ממש רואה שאנחנו נותנים להם חכות”.
מה דעתך על פרויקטים וולנטורים בתחום הזה, כמו GeekCorps ו"מחשב במאה דולר ", שגם מתקרבים לכיוון של חכות?
"אנחנו משתדלים להשתתף. אנחנו כמובן, לא יכולים לתרום את כל התקשורת שלנו. אנחנו חברה למטרות רווח. אני רואה תפקיד מאוד חשוב להביא את מקסימום הערך לבעלי המניות של החברה. אנחנו כן מדי פעם נכנסים לפרויקטים שהם פרויקטים וולנטרים של עזרה, כמו הצונאמי בסרי לנקה. הגדלנו את הקיבולת בצורה משמעותית. בנקודה מסויימת, כל התקשורת של סרי לנקה הייתה באמצעות קווים של סקיוויז'ן. אנשים הצליחו למצוא את הקרובים שלהם בגלל שהצליחו לשלוח מיילים לסרי לנקה.
"אני מאוד מקווה שפרויקט מחשב ב-100 דולר יצליח. אין ספק שזה יעלה את כמות המשתמשים. ואם זה לא יגרום לזה שאינטרנט יגיע חינם אליהם, זה יגרום לזה שהמחיר ירד משמעותית. אחד היתרונות של שוק התקשורת , הוא שככל שאתה קונה יותר, המחיר יורד משמעותית. זה היה המקרה גם בישראל. פעם היה עולה לגלוש באינטרנט דולר וחצי. שלוש שעות גלישה עלו שישה דולר. היום אתה רוכש בזה גלישה לחודש”.
זכות ראשונים
יש לך איזה זכות ראשונים בתחום הלינוקס בארץ, נכון?מארק צוחק. "כשהשתחררתי והתחלתי בתחום האינטרנט, אז בעצם הגוף ששלט בתחום האינטרנט בארץ היה מחב"א (מרכז חישוב בין אוניברסיטאי, נ.ל.) עם מחשבים גדולים של Digital ו-IBM, שישבו באוניברסיטאות.
"כבר אז ריגש אותי להביא אינטרנט נגיש לאנשים. לקנות שרתים מ-IBM או מ-Digital עלה מאות אלפי דולרים. כדי להקים שרתים לספק אינטרנט (גזית היה בין מקימי אחת מספקיות האינטרנט הראשונות בישראל), הדרך הזולה והמהירה הייתה לינוקס.
"נאלצנו חלק מהדברים לכתוב לבד. המערכת הייתה כל כך אמינה, שעשר שנים אחר כך, חלק מהם עדיין רצו על שרתים בנטויז'ן. שרתים שעשר שנים לא כיבו אותם. אז כן, הייתה לי איזושהי השפעה על הכניסה של האינטרנט לארץ. ועכשיו אני מקווה לבוא ולשחזר את זה, בעולם. אני חושב שזו זכות גדולה”.
מארק גזית יהיה בין הדוברים והמשתתפים בתערוכת "ישראל טלקום 2006" שתיפתח הערב בגני התערוכה בתל-אביב.