אלוף שמני: שכנעתי את ה' לא לטייח את הסיפור
מזכירו הצבאי של רה"מ העיד במשפט רמון וסיפר כי כאשר שמע מהמתלוננת על האירוע, חש ש"זה מעשה שאי אפשר לעבור עליו לסדר היום". לדבריו, הפרקליט הצבאי הראשי וניצב דנינו שוחחו עמו על הצורך לשכנע את ה' להגיש תלונה: "שכנעתי אותה שאסור לטייח את הסיפור, אני מאמין לה באמונה שלמה". קצרנית במשרד רה"מ העידה: ה' לא רצתה להתלונן על הנשיקה
"אני מאמין למתלוננת ה' באמונה שלמה". כך העיד היום (ב') אלוף גדי שמני, המזכיר הצבאי של ראש הממשלה, במשפטו של חיים רמון הנאשם בהטרדה מינית. העדויות במשפט החלו לאחר שבית המשפט החליט לקיים את הדיון בדלתיים פתוחות. במקביל הגיש היום היועץ המשפטי לממשלה את חוות דעתו בעניין האזנות הסתר וטיפול הפרקליטות בתיק וציין כי נעשו טעויות "בתום לב".
במהלך העדות של שמני התייחס פרקליטו של רמון, עורך דין דן שיינמן, לתמלילים שנמסרו לו מהאזנות שנערכו לה' ביום שנפגשה איתו ועם מירי גולן. באותה שיחה היא מסבירה לאביה מדוע היא צריכה להגיש תלונה במשטרה נגד רמון ואומרת לו: "זה יצא משליטתי ואני לא רוצה, אבל מבינה שאין לי ברירה". אביה אומר לה בתגובה: "יש לך ברירה, מלחיצים אותך, מקסימום תהיה עליו עוד רכילות שחורה". ה' עונה לו: "אתה לא מבין, כבר הולכים אליו והוא יוכל לתבוע אותי על הוצאת דיבה... היא (מירי גולן) אמרה לי - 'את מגישה תלונה וזהו. כולם יודעים מי זה, אי אפשר לעבור על זה בשתיקה'. אמרה לי שמפה זה אבוד, כי אם אני טסה הוא יכול לתבוע אותי על הוצאת דיבה". שמני אמר בתגובה לדברים כי התיאור של השיחה הוא חלקי.
מוקדם יותר העיד שמני כי נודע לו על אירוע הנשיקה מראש הלשכה שלו, אשר סיפרה לו יום לאחר האירוע על מה שקרה. שמני סיפר כי אמר לרל"שית ש-ה' חייבת להגיש תלונה ושצריך לטפל בנושא מול הגורמים המוסמכים. הרל"שית אמרה כי דיברה על זה עם ה', אך היא נחושה שלא להתלונן. שמני אמר שהוא מוכן להמתין מספר ימים ואם ה' לא תתלונן, הוא יעשה זאת בעצמו. לקריאת חלק מתמלול השיחה בין שמני לרל"שית - לחצו כאן.
בשיחות שקיים לאחר מכן עם הרל"שית ביקש ממנה שמני להפגיש את המתלוננת עם דבורה חסיד, האחראית במשרד על ענייני נשים, אך גם במפגש זה עמדה ה' על סירובה להתלונן. שמני הוסיף ואמר: "הופתעתי מאוד כששמעתי את הסיפור הזה, לא האמנתי שזה יכול להגיע ללשכת ראש הממשלה. חשבתי שזה מעשה מאוד לא ראוי. ההתייחסות שלי לחיילים היא התייחסות של מפקד ובמובן מסוים גם של אבא, וחשתי שזה מעשה שאי אפשר לעבור עליו לסדר היום...".
שמני הזכיר שהאירוע התרחש עם פתיחת המלחמה בלבנון ואמר שהתכוון להתייעץ עם הפרקליט הצבאי הראשי לקראת סוף השבוע. כאשר זה התקשר אליו, למד ממנו שהוא מכיר את הסיפור דרך ניצב יוחנן דנינו. "הבנתי גם שהיועץ המשפטי לממשלה מכיר את האירוע והבנתי שלא ניתן לעבור על זה לסדר היום. והוא (הפצ"ר) ודנינו דיברו איתי על הצורך בשכנוע של ה' המתלוננת להגיש תלונה", אמר.
באותו שבוע בו אירע המקרה השתחררה ה' מצה"ל ונקבעה מעין מסיבת פרידה אינטימית. אותה מסיבת פרידה, בה היו אמורים להשתתף ה', הרל"שית שלה ושמני, היתה אמורה להתקיים ביום שישי אחר הצהריים אך בוטלה לבסוף. באותו יום התקשר דנינו אל שמני מתוך ידיעה שה' עומדת לנסוע לחו"ל לכמה חודשים ודיבר איתו, לדבריו, על חשיבות התלונה.
למרות לוח הזמנים הצפוף שהיה לו, התקשר שמני למתלוננת בעקבות אותה שיחה, שאל מדוע ביטלה את הפגישה וקבע להיפגש איתה בשבת. בשבת בבוקר, לפני הפגישה, דיווח על הפגישה לדנינו וזה ביקש ממנו שיפגוש את תת ניצב מירי גולן לפני הפגישה. שמני הסכים להיפגש איתה כי היה זקוק לדבריו לייעוץ מקצועי ושאל את גולן על התהליך.
לאחר מכן הוא פגש את ה' וביקש ממנה לספר לו את שאירע. שמני אמר כי "היא סיפרה לי שאחרי שהחייל יצא מהחדר, רמון אחז אותה בחוזקה בפניה ונשק לה כשהוא מחדיר את לשונו לפיה. לא נכנסתי לפרטים, הרגשתי מאוד לא נוח ואז שאלתי אותה למה היא לא מתלוננת. היא סיפרה לי שהיא פוחדת מאוד, שמדובר באדם חזק בעל עמדה שיהפוך אותה לקורבן. היא אמרה 'אני לא רוצה להפוך לקורבן, אני חזקה, אני אעבור את זה'.
"אמרתי לה שהיא לא מבינה את הדברים עד הסוף. שאלתי אותה - 'אם זה היה קורה לחיילת שלך, מה היית עושה, היית מטייחת?' והיא אמרה לי שלא. השבתי לה שהיא חייבת לנהוג על פי אותן אמות מידה. אי אפשר לוותר על הנורמה הזאת".
לדבריו, זו היתה נקודת מהפך בשיחה ביניהם. "שאלתי אותה אם היא מוכנה שנקרא למירי גולן, אשר ביקשתי ממנה שתהיה בקרבת מקום אם אזדקק לה, היא הצטרפה לשיחה". בשיחה שהתקיימה בין שלושתם, המתלוננת בכתה כל הזמן והוא הבין ממנה כי הושפלה וחשבה שתוכל להתגבר על כך.
בחקירתו הנגדית נשאל שמני מספר פעמים על ידי פרקליטו של רמון, דן שיינמן, האם הייתה לו אג'נדה כאשר נפגש עם ה' וניסה לשכנע אותה להגיש תלונה. "לא הייתה לי שום אג'נדה אלא כפקד, אזרח ואבא שמקווה שכל המפקדים בצה"ל ינהגו כמוני", השיב. "מה שקרה זה שאימללו את ה' בתקשורת ואני מאוד מקווה שזה לא ירתיע אנשים מלהתלונן". הוא נשאל גם האם הייתה לה זכות לא להתלונן וענה: "לא מסכים שכקצינה בצה"ל הייתה לה זכות לא להתלונן. הסכנה הכי גדולה היא שיש נורמות של טיוח". בשלב זה אמרה השופטת, ראש ההרכב חיותה כוחן: "היא הייתה חופשייה לקום וללכת, אף אחד לא עמד לה עם אקדח לרקה. אנחנו מכירים את הנושא הזה שמשכנעים מתלוננת גם (במשך - ו.ל.) שנה ובמקרים חמורים יותר". בתגובה אמר עורך דין שיינמן: "זו פגיעה בזכויות שלה, יש לה הזכות גם לא להתלונן". שמני אמר לאחר מכן כי "אם היא הייתה אומרת 'לא' נחוש, לא הייתי לוחץ עליה".
שינמן, אמר בהמשך כי "רמון לא חושב שההתנהגות שלו היתה בסדר". בדיון בבית המשפט הוסיף כי "הוא לא חושב שהיה צריך לתת לה' נשיקה. אבל זו היתה נשיקה בהסכמה".
העדות האחרונה היום הייתה של הרל"שית, המפקדת של ה', אשר סיפרה כי דיווחה על האירוע לניצב דנינו מבלי לומר לו באיזה שר מדובר. "אמרתי לו שמדובר ב-ה' והוא אמר שהוא מאמין שזה מה שקרה", העידה הרל"שית. "הוא ביקש ממני לספר לגדי (שמני) ונתן לי עד הצהריים לדווח לו על האירוע. הוא הדגיש בפני שכתב את פרוטוקול השיחה בינינו. למחרת הוא התקשר ואמרתי לו ש-ה' אמרה שהיא תכחיש את האירוע, ומאותו רגע הוא הפסיק לדבר איתי. אני יודעת שהוא דיבר עם הפצ"ר. יום אחר כך, ה' נתנה לי מתנת פרידה ואמרה 'תזכרי שסיפרתי לך את זה כחברה'. לא סיפרתי לה שהחל התהליך".
הקצרנית העידה: "ה' לא רצתה להתלונן"
מוקדם יותר היום העידה בבית המשפט רונית לוגסי, הקצרנית שעובדת במשרד ראש הממשלה מזה עשרים שנה, לא סיפרה ה' ראשונה על הנשיקה. "נכנסתי איתה (עם ה') לחדר של המזכיר הצבאי של ראש הממשלה, סגרנו את הדלת והיא אמרה לי 'אני חייבת לספר לך משהו, את הראשונה שאני מספרת לה".
לוגסי המשיכה בעדותה ואמרה: "אמרתי לה 'תירגעי', פחדתי שזה קשור לחייל, מכר שלי. היא סיפרה שביקשה ממנו (רמון) להצטלם איתה. היא אמרה שהם הצטלמו בחדר של מנהל הלשכה ושאחרי שהחייל שצילם יצא, רמון נתן לה נשיקה. שאלתי אותה 'איזה נשיקה' והיא אמרה שהוא נתן לה נשיקה עם הלשון. היא חזרה ואמרה, 'אני לא מבינה איך זה קרה לי, את קולטת? את קולטת?'.
"נתתי לה מים. היא היתה נרגשת ואמרה לי שהיא רועדת. היא חזרה ואמרה שהיא משביעה אותי לא לספר לאף אחד ושהיא מספרת את זה רק לי. ירדנו למטה, ישבנו על המדרגות בכניסה לבניין. אני לא יכולה לדייק בפרטי השיחה, אבל היא אמרה לי דבר ראשון שהיא לא רוצה להתלונן ושהיא רוצה לנסוע בראש שקט לחו"ל.
"אמרתי לה שהיא חייבת להבהיר לשר שמה שהוא עשה לא מוצא חן בעיניה, אמרתי לה שתתייעץ עם גדי שמני, מזכירו הצבאי של ראש הממשלה, אבל היא אמרה שבשום פנים ואופן היא לא רוצה לספר לו ושהוא יעשה מזה רעש. שאלתי אותה, 'מה עשית אחרי הנשיקה'? והיא אמרה שהיא יצאה מהחדר ואז בדיוק אני הגעתי".
בעדותה הנגדית אמרה לוגסי שהמתלוננת לא סיפרה לה שנתנה את מספר הטלפון שלה לרמון, וכן לא אמרה לה ש"הציעה לו לנסוע איתה לקוסטה ריקה".
עורך הדין שיינמן המייצג את רמון אמר ללוגסי שכאשר ה' נתנה את עדותה במשפט אמרה כי סיפרה לה על המקרה בפרטי פרטים, אך כאמור לוגסי העידה כי לא סיפרה לה על מספר הטלפון.
עוד הגיע להעיד במשפט היום הנהג יניב כהן, החייל שצילם את התמונות. בעדותו אמר כי היה מדובר ב"התנהגות קלוקלת מצד שני הצדדים". הוא הוסיף כי המתלוננת היא בחזקת "קלת דעת" וכי רמון התנהג אליה כאילו הם קרובים מאוד. הוא הוסיף ש"כל הסיטואציה היתה צבועה מאוד". לדבריו, כאשר הוזמן לחקירה במשטרה, לא ידע במה מדובר וכאשר נאמר לו שהיתה הטרדה מינית בלשכה, ידע שמדובר ברמון ובמתלוננת.