שתף קטע נבחר
 

דלקת בגרון? כך תתגברו עליה ביעילות

מה גורם להופעת דלקת בגרון? מה זה סינוסיטיס? מתי כדאי לקחת תרופות ומתי אפשר להסתפק במנוחה במיטה ובמרק עוף? כתבה מיוחדת לכבוד החורף

דלקת גרון היא מצב דלקתי של הלוע, הנגרם על-ידי נגיפים או חיידקים. דלקת גרון חיידקית נגרמת ברוב המקרים על-ידי חיידק שנקרא סטרפטוקוק, ומתבטאת בכאבי גרון, בקשיי בליעה, בחום, בכאבי ראש ובכאבי שרירים.

 

דלקת גרון נגיפית נגרמת על-ידי מגוון רחב של נגיפים ומתבטאת בתחושת צריבה בגרון, בצרידות, בנזלת ובשיעול.

 

האם זה מסוכן?

דלקת גרון נגיפית אינה מסוכנת ולרוב חולפת מעצמה. דלקת גרון חיידקית, שאינה מטופלת, עלולה לגרום במקרים נדירים לסיבוך הנקרא קדחת שיגרון, המתבטא בפגיעה במפרקים, בלב ואף במוח. טיפול אנטיביוטי מונע את הסיבוך.

 

מתי כדאי לפנות לרופא?

דלקת גרון נגיפית חולפת מעצמה. לדלקת גרון חיידקית רצוי וכדאי מאוד ליטול טיפול אנטיביוטי. כדאי לפנות לרופא או לרופאה אם מפתחים חום גבוה וממושך (מעל 38 מעלות) הנמשך יותר משלושה ימים ומלווה בקשיי בליעה, בכאבי ראש ובכאבי שרירים.

 

כיצד נעשית האבחנה?

האבחנה נעשית לרוב בבדיקה גופנית של הרופא או הרופאה. הם יסתכלו בלוע ויחפשו נוכחות של מוגלה או אודם קל על פני השקדים. ממצאים אלה, בצירוף התסמינים שהתפתחו אצלך, מכוונים את הרופאים לאבחנה. נוכחות של מוגלה על פני השקדים בצירוף חום גבוה אך ללא נזלת, ללא שיעול וללא צרידות מצביעים על זיהום חיידקי. במקרים של ספק ניתן לקחת משטח מהלוע ולשלוח אותו לתרבית במעבדה.

 

זה מדבק?

המחוללים הגורמים למחלה נישאים בקלות באוויר בטיפות זעירות (רסס), ולכן עיטוש, שיעול ומגע ידיים (שנגעו קודם לכן באף, בפנים או במישהו או מישהי חולים) עלולים להעביר את הנגיפים או החיידקים מאדם לאדם.

 

האם מתחסנים לאחר שחולים פעם אחת?

כן ולא. אפשר לחלות פעם אחת בלבד כתוצאה מפגיעה של נגיף מסויים, אולם קיימים מאות זנים של נגיפים שגורמים לדלקת הגרון - ולכן אפשר לחלות מאות פעמים בדלקות גרון.

 

יש חיסון?

לא. את דלקת הגרון מחוללים מאות זנים של נגיפים וחיידקים. זה לא מציאותי ולא כלכלי לפתח חיסון נגד כל אחד מהם. חוץ מזה, תחשבו כמה זריקות הייתם צריכים לקבל. אם נמצאים בקרבת אדם חולה, רצוי להקפיד על חלון פתוח כדי להבטיח אוורור נאות של החדר ואולי הפחתה בסיכוי להידבק גם.

 

יש טיפול?

  1. אם מדובר בדלקת גרון חיידקית יש צורך בטיפול אנטיביוטי, הדורש מרשם רופא. למי שאינם רגישים לפניצילין נהוג לתת רפאפן (Rafapen, Penicillin V Pot) ולמי שרגישים לפניצילין נהוג לתת אריתרומיצין (Erythromycin). להקלה על כאבי הגרון בשני סוגי הדלקות ניתן להיעזר בסטרפסילס, קלגרון (Rafathricin) - והכי טוב: לקחת כוס מים מהברז, לערבב עם כפית מלח ורבע כפית אבקת סודה לשתייה, ולגרגר.
  2. מנוחה במיטה, שתייה מרובה וקצת מרק עוף של אמא (הפנצילין היהודי) עשויים לעזור.
  3. ניתן להיעזר בכדורי אקמול (Acamol, Paracetamol) במידת הצורך.

 

מה זה סינוסיטיס?

סינוסיטיס היא דלקת הנגרמת מנגיפים או חיידקים באחד מהסינוסים בגולגולת, המתנקזים לחלל האף. הדלקת נוצרת בדרך כלל כתוצאה מסיבוך של הצטננות, כאשר הניקוז של חלל הסינוס לאף נחסם ובמקום מתפתחת דלקת.

 

איך יודעים שזה סינוסיטיס?

סינוסיטיס מתבטא בכאבי ראש (במיוחד כשמרכינים את הראש מטה), בנזלת מוגלתית ממושכת (לעיתים רק מנחיר אחד), בחום וכאבים כאשר נוקשים על-פני הסינוס המודלק.

 

מתי חולים בסינוסיטיס?

בעיקר בעונות המעבר והחורף. על אף שמדובר במחלה שכיחה, הפגיעות שונה מאדם לאדם. יש בני אדם שאינם לוקים בה אף פעם ואילו אחרים לוקים בה בעקבות הצטננות קשה.

 

איך נעשית האבחנה?

האבחנה נעשית לרוב על-ידי בדיקה גופנית של הרופא או הרופאה. הם יסתכלו בלוע ויקישו על הסינוסים. בסינוסיטיס קיימת רגישות לניקוש על פני הסינוסים ובבדיקת הלוע ניתן לראות לעתים נזלת הגולשת מאחורי האף אל הלוע.

 

מתי כדאי לפנות לרופא?

  1. אם יש נזלת מוגלתית הנמשכת יותר משבוע והיא מלווה בכאבי ראש חזקים.
  2. אם מפתחים חום גבוה וממושך (מעל 38 מעלות) הנמשך יותר משלושה ימים.

 

זה מדבק?

השלב המדבק הוא רק שלב ההצטננות. המחוללים הגורמים להצטננות נישאים בקלות באוויר בטיפות זעירות (רסס), ולכן עיטוש, שיעול ומגע ידיים (שנגעו קודם

לכן באף, בפנים או במישהו או מישהי חולים) עלולים להעביר את הנגיפים או החיידקים מאדם לאדם.

 

יש חיסון?

לא. את הסינוסיטיס מחוללים מאות זנים של נגיפים וחיידקים. זה לא מציאותי ולא כלכלי לפתח חיסון נגד כל אחד מהם. חוץ מזה, תחשבו כמה זריקות הייתם צריכים לקבל. אם נמצאים בקרבת אדם חולה, רצוי להקפיד על חלון פתוח כדי להבטיח אוורור נאות של החדר ואולי הפחתה בסיכוי להידבק גם.

 

יש טיפול?

  1. לעתים יש צורך בטיפול אנטיביוטי, המחייב מרשם רופא או רופאה, דוגמת מוקסיפן או אוגמנטין.
  2. מומלץ לשטוף את האף בטיפות מי מלח.
  3. מנוחה במיטה, שתייה מרובה וקצת מרק עוף של אמא עשויים לעזור.
  4. ניתן להיעזר בכדורי אקמול במידת הצורך

 

הכותבת היא רופאת משפחה ומנהלת פורום לבריאות המשפחה באתר הכללית


פורסם לראשונה 06/11/2006 21:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מריאן הול
דלקת גרון. תלוי בתסמינים
צילום: מריאן הול
לאתר "דרך חיים" לחצו כאן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים