שתף קטע נבחר

 

מדוע אנחנו אוכלים יותר ממה שאנחנו חושבים

זהו שמו של ספר אמריקני חדש חושף כיצד המוח שלנו עובד עלינו בכל מה שקשור בהחלטות היומיות (ויש 200 כאלו ביום אחד) שאנו מקבלים לגבי אוכל ומציע כמה טיפים קטנים שיכולים לגרום לשינויים גדולים במשקל שלכם

"הבעיה העיקרית שלכם", אומר ד"ר בריאן וואנסינק, מנהל מעבדת המזון של אוניברסיטת קורנל, "היא שאתם חושבים שאתם חכמים מדי".

 

כן, נו, ברור, כולנו הרי יודעים הכל על אוכל, בגדול אנחנו יודעים מה טוב לאכול, ומה לא טוב לאכול, וגם כמה ג'אנק פוד לא בריא לנו, ומה לא טוב לנו. הבעיה היא שאנחנו פשוט לא מבינים איך המוח שלנו עובד עלינו. "אם שואלים אנשים, כולם, ללא יוצר מהכלל יגידו לך שהם לא מושפעים מגודל האריזה, מכמה מבחר יש במזנון ארוחת הבוקר במלון או במסעדה, או משמות המותגים שעל המזון", אמר באחרונה וואנסינק לכתבת של ניו יורק טיימס, "יש עם זה רק בעיה אחת: כולם טועים".

 

הממצאים החדשים על מגפת ההשמנה האמריקנית (ומקבילותיה בעולם המערבי, כולל בישראל) פורסמו באחרונה בספרו החדש "אוכלים בלי הכרה: מדוע אנחנו אוכלים יותר ממה שאנחנו חושבים".

 

זהו ספרו הרביעי של וואנסינק ואותו ייעד לקהל הרחב, לא לאנשי מחקר. האם המחקרים של המדען האמריקני הם פתרון פלא למגפת ההשמנה בעולם המערבי המתועש? לא ממש. אבל אפשר ללמוד מהם, כל אחד באופן אישי, איך הסביבה שלנו משפיעה עלינו ואיך רובנו נמצאים בעלייה תמידית, וקטנה, במשקל.

 

מדי יום אנחנו מקבלים כ-200 החלטות על אוכל (רובן אסון!), בעוד בפועל נדמה לנו שאנחנו לא עוסקים בנושא הזה לא יותר מ-15 פעמים - יותר מפי עשרה פחות ממה שאנחנו עוסקים בו בפועל. חלק מהחלטות האלה ברורות, אחרות פחות. הנה כמה דוגמאות:

 

  • ככל שהצלחת גדולה יותר, אנחנו עורמים עליה יותר מזון.
  • ככל שהשקית עמוקה יותר, אנחנו דולים ממנה יותר חטיפים עמוסי שומן טראנס מזיק.
  • לעתים קרובות אנו מחליטים כמה לאכול בצורה לא מודעת ובהתאם לכמה אוכל מי שאוכל לידנו. בצורה כזו אנחנו אוכלים עד 20 אחוזים יותר - או פחות - ממה שהיינו אוכלים לבדנו.
  • 65 אחוזים מהאנשים השמנים והשמנים מאוד הגיעו למצבם כיוון שלא היה להם מושג קלוש כמה הם אוכלים באמת.

 

גודל הכלי בו מוגש המזון קובע כמה נאכל

ניסוי שערך המדען האמריקני עם פופקורן עבש ומגעיל בן חמישה ימים מדגים יפה את הנקודה: אנשים שביקרו בבית קולנוע בפרוור של שיקגו קיבלו, בחינם, דליים גדושים מהפופקורן העבש הנ"ל, שהיה מגעיל ולא טעים מכל הבחינות. חלקם קיבלו דליים בגודל בינוני והאחרים קיבלו דליים בגודל ענק. התוצאות: הצופים שקיבלו דליי ענק זללו 53% יותר פופקורן מאלה שקיבלו דליים בינוניים. המשתתפים לא אכלו יותר פופקורן בגלל שהפופ-קורן היה להם טעים (הנקודה הזו נבחנה) אלא בשל הסחת הדעת: הצפייה בסרט, הדלי הענק והעובדה שאחרים לועסים מסביבם.

 

בניסוי אחר שערך וואנסיק הוא השתמש בקערה חסרת תחתית שפיתחו הסטודנטים שלו. הקערית הסתירה סוד קטן: דפנותיה השמנמנות הכילו כמות גדולה נוספת של מרק עגבניות. לא משנה כמה אכלו הנבדקים - הקערה נשארה כמעט מלאה כל הזמן. החוקר האמריקני וצוותו ביקשו לבדוק מה יגרום לנבדקים להפסיק לאכול - סימן ויזואלי (הקערה המתרוקנת) או תחושת מלאות.

 

התוצאות: אנשים שאכלו מקערות מרק רגילות לגמו בממוצע 266 מיליליטרים של מרק, ואילו אנשים שאכלו מ"הקערות המתמלאות מאליהן" לגמו בממוצע 466 מיליליטר של מרק. חלק מהנבדקים לגמו כמעט ליטר שלם של מרק ולא הפסיקו לאכול עד שהניסוי הסתיים, בתום 20 דקות מהגשת המרק.

 

והכי מפתיע: המשתתפים משתי הקבוצות דיווחו כי לתחושתם לגמו בדיוק את אותה כמות מרק. כל המשתתפים טעו בהערכת מספר הקלוריות שזללו, ובממוצע כל אחד מהם העריך כי אכל 113 קלוריות פחות ממה שאכל בפועל.

 

אוכלים יתר על המידה אחרי אימון - כפיצוי

המדען האמריקני טוען כי אנשים רבים שמתאמנים מרמים את עצמם באופן קבוע בכך שהם מרשים לעצמם לאכול הרבה יותר קלוריות ממה שהם שורפים בפועל במהלך האימונים, בין השאר כדי לפצות את עצמם על המאמץ.

 

אז מה אפשר לעשות? וואנסינק אומר שאין תרופות פלא. מודעות - זה שם המשחק. לדבריו, תשומת לב לפחים שאנחנו נופלים אליהם (ביס פה, בורקיטו שם) יכולה להפחית כ-300 קלוריות מהצריכה היומית שלנו. זה אולי לא נשמע הרבה, אבל זה שווה עד 15 קילוגרמים בחישוב שנתי.

 

טיפים שיעזרו לכם לאכול פחות

  • הולכים למסעדה? וואנסינק מציע לשבת ליד מי שלדעתכם יאכל הכי פחות. יש סיכוי טוב שתושפעו ממנו או ממנה בלי שתשימו לב.

 

  • בבית הגישו מזונות עתירי קלוריות רק על הצלחת, והגישו בתפזורת רק ירקות, כי מרובם באמת אפשר לאכול כמה שרוצים (והכוונה לא לתפוחי אדמה מטוגנים).

 

  • אף פעם אל תאכלו שום דבר ישר מהאריזה. אתם מאבדים קנה מידה.

 

  • אוכלים במזנון? שימו רק שני מזונות על הצלחת בו בזמן, אחרת תאבדו שליטה וגם את קנה המידה.

 

  • היזהרו מכוסות נמוכות ורחבות! הן גורמות לכם לשתות הרבה יותר ממה שנדמה לכם. שני מחקרים, שנערכו בהשתתפות 167 בני-אדם, העלו שגם מבוגרים וגם ילדים מוזגים לעצמם כמויות הרבה יותר גדולות כאשר נותנים להם כוסות נמוכות ורחבות, לעומת גבוהות וצרות, בעוד התפיסה שלנו היא הפוכה לגמרי. נראה לנו שאנחנו שותים 67 אחוזים פחות בכוסות נמוכות ורחבות מאשר בגבוהות וצרות.

 

"את הבעיה של השמנת היתר לא יפתרו דיאטניות פנאטיות שסופרות כל קלוריה וכל פירור של מרכיב תזונתי. הרעיון הכללי הוא שצריך לשנות באורח גורף את כל שיטת התזונה שלנו ואת שיטות השיווק של המזון בעולם המערבי", אומר וואנסינק לניו-יורק טיימס. "לי אין לי פתרון לשאלה כיצד מרזים 50 קילו בשנה, אבל אני בטוח שאם שומרים על מספר כללים פשוטים בהחלט אפשר לרדת חמישה קילו בשנה. והכי טוב בכל העניין הזה – אפילו לא תרגישו".

פורסם לראשונה 23/01/2007 00:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
פופקורן. אוכלים אותו גם אם הוא עבש ולא טעים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
לאתר "דרך חיים" לחצו כאן
ד"ר רק שאלה
מומלצים