שתף קטע נבחר

 

ההורים: לבטל הטיול השנתי, זו חממה לאלימות

פורום ההורים הארצי שלח מכתב אל משרד החינוך ובו הוא מתריע כי המפעל המסורתי הפך לסכנה: "בעבר היו התלמידים נדרשים לבצע מטלות לפני היציאה לטיול, היום הם מביאים רד-בול, וודקה ונרגילות". במשרד החינוך מבהירים: לא נבטל את הטיולים, אבל יש מקום לשינוי המתכונת

האם אחת החוויות העיקריות שנשארות מבית הספר - הטיול השנתי - נמצאת בסכנת ביטול? אם תשאלו את פורום ההורים הארצי ששלח היום (ב') מכתב בנושא אל משרד החינוך, התשובה בהחלט חיובית. במכתבם קוראים ההורים שלא לשלוח את ילדיהם לטיולים השנתיים בשל אירועי האלימות הרבים המתלווים אליהם וה"תוצאות הנוראיות" שנשארות כצלקות אצל התלמידים. במשרד החינוך דוחים את הטענות ומסבירים כי מדובר במסורת בעלת חשיבות בכל הקשור להקניית ערכים בלתי פורמאליים.

 

בשבועות האחרונים התקבלו במשרד החינוך עשרות דיווחים על ביטולים של טיולים שנתיים בבתי ספר ברחבי הארץ, בדרך כלל בגלל מעשי ונדליזם כלפי רכוש ואלימות בין תלמידים. כך למשל בשבוע שעבר, במהלך טיול שנתי של תיכון בירושלים, התלוננה אחת התלמידות כי בן כיתתה אנס אותה. הדיווחים השונים מהשטח הם שהניעו את פורום ההורים לנקוט בצעד קיצוני ולדרוש ממשרד החינוך לבטל לאלתר - בהוראה לכלל בתי הספר - את מפעל הטיולים השנתיים.

 

"בכל יום מתקבלות אצלנו תלונות על אלימות בטיולים שנתיים", כתבה יו"ר פורום ההורים, אתי בנימין, אל שרת החינוך יולי תמיר. "טיולי בתי הספר הם פצע פתוח ומוגלתי כבר שנים רבות ועליהם להימחק מסדר היום של בית הספר. חלק לא מבוטל מטיולים אלו מהווה חממה לאלימות, חרם על ילדים, התעללות, רצח וגם אונס. האמת חייבת להיאמר ללא פחד וללא מורא - אין למערכת אומץ וכוח לעמוד מול לחץ התלמידים וההורים שרוצים טיולים למרות התוצאות הנוראיות שלהם".

 

בנימין מוסיפה במכתבה כי "בעבר היו התלמידים נדרשים לבצע מטלות לפני היציאה לטיול - להכין מפות בעזרת מצפנים ולבסוף להכין עבודת סיכום. היום ילדים מביאים רד-בול, וודקה ונרגילות. האם דיסקוטקים ובארים בטיול זה חינוכי? זה כבר לא מפעל חינוכי אלא חממה לאלימות. הטיולים כבר מזמן אינם מקור למידה אלא מקור להשתוללות, בזבוז, אלימות, אכילת יתר ואין סוף מסרים שליליים שהמערכת מתעקשת להעביר לילדים".

 

כיום היציאה לטיולים השנתיים היא חלק מפעילות בלתי פורמאלית של בית הספר, המעוגנת בחוזר מנכ"ל משרד החינוך. "היציאה לטיולים המשתלבים בתכנית הלימודים היא בעלת חשיבות רבה, כמו גם היציאה לפעילויות חוץ-בית-ספריות בעלות ערך לימודי, חינוכי או חברתי", נכתב בחוזר. "הטיול השנתי הוא אחת מגולות הכותרת של מערכת החינוך ומרכיב מרכזי בתהליך של עיצוב הנוער והקניית ערכים הקשורים ביחסים שבין הנוער לארצו".

 

במשרד החינוך, כאמור, לא מתכוונים להיענות לדרישה של פורום ההורים ומבטיחים שגם השנה יוכלו התלמידים לשיר "לטיול יצאנו, כלנית מצאנו". עם זאת, מודים שם כי יש לבחון את המשך הטיולים במתכונתם הנוכחית. "זה נכון, יש בעיות", אומר יוסי לוי, ממינהל חברה ונוער במשרד החינוך. "התפיסה של טיול כאירוע חד פעמי שהכל מותר בו היא בעייתית מאד, אבל, להפסיק טיולים זה דבר שלא נכון לעשותו. הטיול אצלנו נתפס כערך חווייתי וחינוכי. להגיד 'לא צריך טיולים יותר' זה נורא קל. אנחנו עדיין חושבים שיש לטפל בנושא".

 

כחלק משיטות המשרד להלחם בתופעות האלימות מצד התלמידים במהלך הטיולים, הוחלט על אימוץ מודל תנועות הנוער, כלומר - הכנה מוקדמת ופעילות שתעניק לימי הטיול ערך מוסף. החל מחודש ינואר הקרוב יוטל על כל מחנך להקדיש שעת לימוד בשבוע במהלכה ישוחל עם כיתתו על מטרות הטיול, מסלול ההליכה והקשר לחומר הנלמד בבית הספר. במקביל מעודדים את הלינה בשטח, אותה מאמצים כיום בתי ספר בודדים בלבד. "לינות שטח כמו פעם הן חוויה ייחודית", אומר לוי. "עדיף שתלמידים יעסקו בהקמת מאהלים מאשר יסתובבו בבית מלון עם פיתויים מסביב".

 

ומה אומרים התלמידים עצמם? הם, כמובן, לא מוכנים אפילו לשמוע על האפשרות שהטיול לו הם ממתינים כל השנה יילקח מהם. "אנחנו ממש לא מבינים את הטענות האלה, זה כמו להגיד 'התלמידים לא לומדים טוב אז בואו נסגור את בתי הספר", אומר חגי אורן, יו"ר מועצת התלמידים והנוער ארצית. " קודם כל זה מפעל חינוכי לאהבת הארץ. אחר כך יבואו כל מיני הורים ויגידו שהתלמידים בורים בגיאוגרפיה של ארץ ישראל ויורדים בגלל זה מהארץ. צריך למגר את התופעה עצמה - האלימות בחברה - ולא את הסימפטום. חוץ מזה, בטיולים האלה יש גם מורים והורים שמצטרפים, אז איפה ההשגחה שלהם?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
יולי תמיר, שרת החינוך
צילום: חיים צח
אתי בנימין, יו"ר פורום ההורים הארצי
מומלצים