ניצחון דמוקרטי בבית הנבחרים; קרב צמוד בסנאט
המפלגה הדמוקרטית הצליחה לקבל לידיה את השליטה על בית הנבחרים, שאותה איבדה לפני 12 שנה. המירוץ על השליטה בסנאט עדיין בעיצומו. חברת הקונגרס ננסי פלוסי, מנהיגת הדמוקרטים בבית הנבחרים: "היום עשינו היסטוריה"
המפלגה הדמוקרטית הצליחה להשיג הבוקר (יום ד') את המושבים הדרושים לה כדי לבצע מהפך בבית הנבחרים ולהפוך למפלגת הרוב. זאת, בעקבות סדרת ניצחונות במדינות החוף המזרחי והמערב התיכון. מספירת הקולות עד כה עולה כי המועמדים הדמוקרטים הצליחו לנצח את הרפובליקנים ביותר מ-20 מחוזות נוספים, ולהשיב למפלגתם את הרוב בבית זה, שאותו איבדה ב-1994.
"מים עד ים, הציבור האמריקני הצביע בעבור שינוי", הכריזה ננסי פלוסי, חברת הקונגרס מקליפורניה ומנהיגת הדמוקרטים בבית הנבחרים, הצפויה להתמנות ליושבת ראש בית הנבחרים. פלוסי עשויה להיות האישה הראשונה בתפקיד הרם, שהוא השלישי בהיררכיית השלטון האמריקנית אחרי הנשיא וסגנו. "היום עשינו היסטוריה - עכשיו עלינו להביא התקדמות", הוסיפה.
בינתיים, נמשך המירוץ הצמוד לסנאט, שם זקוקה המפלגה הדמוקרטית לגבור על הרפובליקנים בשתי מדינות נוספות כדי לזכות ברוב של 51 מושבים, מתוך 100 המושבים בסנאט. עד כה, בארבע מדינות הדיח מועמד דמוקרטי לסנאט את הסנאטור הרפובליקני המכהן: רוד איילנד, פנסילבניה אוהיו ומיזורי. בשתי מדינות נוספות - מרילנד וניו ג'רזי - שמרה המפלגה הדמוקרטית על מושביה.
עוד על בחירות אמצע הכהונה:
- מורה נבוכים: מה בין הסנאט לבית הנבחרים?
- בוש קרא לאמריקנים: לכו להצביע
- קונגרס דמוקרטי ימרר לבוש את החיים
- הקרב על הסנאט: הדמוקרטים צריכים שישה נצחונות
- פרשנות: אמריקה על סף מהפך / ביל שניידר, CNN
הנשיא ג'ורג' בוש הביע אכזבה מהניצחון הדמוקרטי בבית הנבחרים, והודיע כי יקיים הערב מסיבת עיתונאים כדי לקרוא ליריביו הפוליטיים לשתף עימו פעולה. דובר הבית הלבן, טוני סנואו, אמר כי תוצאות הבחירות "אינן הדבר שלו ציפינו". עם זאת, ציין סנואו כי זו הזדמנות טובה לדמוקרטים להפסיק להתלונן על הנשיא ולהראות מה הם מסוגלים לעשות.
הקרב על הסנאט טרם הסתיים
במירוץ לסנאט באוהיו הצליח הדמוקרטי שרוד בראון לנצח את הסנאטור הרפובליקני המכהן מייק דהוויין. במירוץ לסנאט בפנסילבניה הצליח בוב קייסי לנצח את הסנאטור הרפובליקני המכהן ריק סנטורום. דהוויין וסנטורום היו סנאטורים שמרנים ובכירים, שאיבדו את מושביהם בין השאר בשל קרבתם לנשיא בוש ותמיכתם במלחמה בעיראק. במירוץ לסנאט ברוד איילנד הביס המועמד הדמוקרטי שלדון וייטהאוז את הסנטור הרפובליקני המכהן לינקולן צ'ייפי. במירוץ צמוד במדינת מיזורי, גברה המועמדת הדמוקרטית קלייר מקאסקיל על הסנאטור הרפובליקני המכהן ג'ים טלנט.
עם זאת, הדמוקרטים לא הצליחו להשתלט על מושב הסנאט במדינת טנסי; הרפובליקני בוב קורקר גבר על המועמד הדמוקרטי הרולד פורד ג'וניור. גם בווירג'יניה עדיין לא הצליחו הדמוקרטים להשיג הכרעה; עם תום ספירת הקולות במדינה מסתמן שיוויון בין ג'יימס ווב הדמוקרטי לג'ורג' אלן הרפובליקני, עם יתרון קטן לווב; השניים זכו במעט יותר מ-49 אחוזי תמיכה, ומאחר שההפרש בין שניהם קטן מאחוז, תתקיים ספירת קולות חוזרת. משמעו של הניצחון הרפובליקני בטנסי, הוא שהדמוקרטים עתה חייבים לנצח במונטנה ובווירג'יניה כדי להשתלט על הסנאט.
מירוץ מעניין נוסף שהוכרע התקיים במדינת ניו ג'רזי. הסנאטור הדמוקרטי רוברט מננדז הצליח להדוף את המועמד הרפובליקני תומאס קין הבן ולשמור על משרתו. במדינת מרילנד ניצח המועמד היהודי הדמוקרטי, בן קרדין, את מייקל סטיל הרפובליקני ושמר על מושב מפלגתו מטעם המדינה. הסנאטורית הדמוקרטית ממדינת ניו-יורק, הילארי קלינטון, זכתה בכהונה שנייה לאחר שהביסה כצפוי את ג'ון ספנסר הרפובליקני.
ניצחון מעניין נוסף, הגם שאינו תורם ישירות לאפשרות של מהפך דמוקרטי בסנאט, הוא של הסנאטור הוותיק ג'ו ליברמן בקונטיקט. ליברמן שהפסיד בבחירות המקדימות שערכה המפלגה הדמוקרטית על התפקיד, התמודד על מושב הסנאט שלו כעצמאי, כשכל חבריו למפלגה הדמוקרטית תמכו ביריבו, נד למונט. ובכל זאת הצליח ליברמן לשמור על מושבו בזכות מצביעים רפובליקנים ועצמאיים. בשש השנים הבאות יכהן ליברמן כסנאטור עצמאי. הוא הבהיר אמנם כי יתמוך במדיניות של הדמוקרטים, אבל יוכל גם לשמור על עצמאותו בהצבעות ו"לשלם" לחבריו על הבגידה בו.
לפי נתונים ראשונים עולה ששיעור ההצבעה בבחירות עמד על 40 אחוזים. זו היתה הפעם הראשונה מאז בחירות אמצע הכהונה ב-1990 שהמפלגה הדמוקרטית הצליחה להביא לקלפיות יותר מצביעים מאשר המפלגה הרפובליקנית.
מאבק שליטה
ב-12 השנים האחרונות החזיקה המפלגה הרפובליקנית כמעט ברציפות ברוב בבית הנבחרים ובסנאט. מתוך 100 המושבים בסנאט ישנם כיום 55 רפובליקנים, 44 דמוקרטים ועצמאי אחד. הבחירות הפעם היו על 33 מושבים ומתוכם, כאמור, היו כשישה מירוצים שבהם חששו הרפובליקנים מהפסד שמשמעותו איבוד הרוב בסנאט כולו לטובת הדמוקרטים.
בבית הנבחרים עומדים לבחירה כל 435 המושבים. המצב כיום הוא 232 מושבים לרפובליקנים, 202 לדמוקרטים ומושב אחד לעצמאי. כדי לזכות ברוב בבית הנבחרים צריכים הדמוקרטים להעביר לשליטתם 15 מושבים שמוחזקים היום על ידי הרפובליקנים. הפרשנים צופים שהדמוקרטים יצליחו להשתלט על לפחות 20 מושבים רפובליקניים, ויש הסוברים שאפילו 40 מושבים.
הבחירות נחשבות משאל עם על מדיניותו של הנשיא בנושאי פנים וחוץ, בראש ובראשונה המלחמה בעיראק. מצבו של בוש בסקרים רע מאוד והציבור נואש מהמלחמה. לפיכך, כמעט כל הפרשנים ומומחים הבחירות חוזים שהמפלגה הרפובליקנית תאבד בבחירות את הרוב בו היא מחזיקה בבית הנבחרים, שנחשב לבית המחוקקים שמשקף בצורה ישירה כמעט את דעת הקהל האמריקנית.