שתף קטע נבחר

אולטימטום אירופי לטורקיה: פתחו הנמלים בפני קפריסין

דו"ח שהגישה נציבות האיחוד האירופי לטורקיה מבקר את התקדמותה האיטית של אנקרה בדרך להצטרפותה לגוש המדינות. האיחוד גם דורש מטורקיה לבטל בהקדם את "חוק הגאווה הטורקית" ולפתוח את נמליה בפני קפריסין, אחרת יעוכב הליך קבלתה לאיחוד

האיחוד האירופי הזהירה היום (ד') את טורקיה שהמשא ומתן על צירופה לאיחוד צפוי להיקלע לקשיים אלא אם תסכים אנקרה לפתוח את נמלי הים והתעופה שלה בפני קפריסין. נציבות האיחוד הודיעה שתבחן שוב את הנושא בפסגת מנהיגי האיחוד בדצמבר ולמעשה מדובר באולטימום ברור שהוצב לטורקים.

 

הדרישה היא חלק מהדו"ח השנתי של הנציבות בנוגע לאופן התקדמותו של הליך הצטרפותה של טורקיה לאיחוד, והוא מותח ביקורת על ההאטה ברפורמות במדינה מאז שהחלה אנקרה במשא ומתן הרשמי לפני שנה. עם זאת, הדו"ח עדיין לא ממליץ שלא לצרף את אותה לגוש המדינות והמגעים יימשכו.

 

עוד בנושא:

חשש לכישלון המו"מ על צירוף טורקיה לאיחוד

ר"מ טורקיה: אשקול לבטל את חוק הצנזורה

טורקיה מתעקשת: חוק "הגאווה הטורקית" יישאר

קפריסין לטורקיה: נסכל צירופכם לאיחוד האירופי

סקר: רוב הטורקים לא מעוניינים להצטרף לאיחוד

בוטל האישום נגד סופר טורקי שביקר את טבח הארמנים

 

נציבות האיחוד האירופי מפרסמת דו"חות על מידת התקדמותן של מדינות החפצות להיצטרף לאיחוד, בתקווה לעודד תמיכה פוליטית במדיניות הרחבת האיחוד, שזוכה לאחרונה לתגובות ספקניות באירופה. רוב הספקות קשורים לטורקיה, מדינה מוסלמית, רחבת ידיים וענייה, שבה חיים 71 מיליון תושבים - שהיא המדינה המאוכלסת ביותר ויוצאת הדופן ביותר שעומדת בפני הצטרפות לאיחוד האירופי.

 

בדו"ח כתבה הנציבות כי טורקיה אמנם התקדמה ברפורמות, אבל קצב הרפורמות הואט בשנה האחרונה. "ב-2007 יהיה חיוני לעשות מאמצים רבים כדי להרחיב את מומנטום הרפורמות בטורקיה", נכתב בדו"ח.

 

בין הרפורמות שאותן דורשת הנציבות מטורקיה "ללא דיחוי" - שינוי סעיף 301 לחוק העונשין הטורקי, "חוק הגאווה הטורקית", האוסר להשמיע התבטאויות הפוגעות בזהות הטורקית ובלאום הטורקי. בחסות חוק זה הוגשו לא מעט כתבי אישום נגד סופרים, עיתונאים וחוקרים, שהעזו להעלות נושאים שנויים במחלוקת במדינה, בהם חתן פרס נובל לספרות לשנת 2006, הסופר אורחאן פאמוק. האיחוד טוען כי מדובר בחוק הפוגע בחופש הביטוי, ועל כן על טורקיה לשנותו.

 

כן דורשת הנציבות מטורקיה לחזק את חופש הדת במדינה; לבצע רפורמות בזכויותיהן של נשים, מיעוטים ואיגודים מקצועיים במדינה; להרחיב את השליטה האזרחית בצבא, וכן להתמודד עם בעיות חברתיות והפרות זכויות אדם באזורים המיושבים על ידי הכורדים, בדרום-מזרח המדינה.

 

 בדו"ח מצויין כי טורקיה לא עשתה כל צעדים כדי לענות על הדרישה לפתוח בפני קפריסין את נמלי הים והתעופה שלה. עם זאת, מקורות באיחוד מסרו כי ארבעה מתוך 25 הנציבים, נציגי יוון, קפריסין, צרפת ולוקסמבורג, דרשו להחריף את הביקורת על טורקיה בנושא זה, ותיתכן הצבעה בנושא מאוחר יותר היום.

 

נציב ההתרחבות באיחוד האירופי, אולי רן, מעוניין לתת לאנקרה הזדמנות נוספת לקבל את העסקה עם קפריסין, שאותה מנסה לגבש נשיאות האיחוד האירופי בפינלנד, לפני הכינוס שנקבע בנושא, הצפוי להתקיים באמצע דצמבר, שבו יחליט האיחוד האם לעכב בשל כך את המשא ומתן על הצטרפותה של אנקרה לאיחוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ארדואן. קצב הרפורמות איטי מדי
צילום: רויטרס
מומלצים