תרופות? ויטמינים? עזבו שטויות. לכו על פטריות
נגיפי החורף כבר כאן. זה הזמן להכיר את שיטאקי, מאיטקי וריישי - שלוש פטריות אסייתיות שמבטיחות לעשות לגופכם מה שתרופות או ויטמינים לא יוכלו לעולם
מאז שנוסד תחום המיקולוגיה (שעוסק בשימושים הרפואיים של הפטריות) אי שם בתחילת שנות ה-70, עברה על הפטריות דרך ארוכה, והיום מוכנים לא מעט מדענים להכריז שהמאה ה21- עומדת להיות המאה של הפטריות, מחקרית ומסחרית כאחת.
שיטאקי או ריישי. תקפידו לאכול רק את הכובע (צילום: יוסי סליס)
יותר מ-1,000 סוגים שונים של תוספי תזונה המבוססים על פטריות מיוצרים היום בעולם והשוק הזה מגלגל כ-15 מיליארד דולר בשנה. מיצויי פטריות חודרים לאט ובביטחון גם למוצרים נוספים: קפה ושוקו, משחות שיניים ומוצרי קוסמטיקה.
מבחינת תזונתית הן נחשבות למקור עשיר במיוחד למינרל נוגד החמצון סלניום ולוויטמינים ממשפחת B, החיוניים להפקת אנרגיה בגוף. יש בהן אשלגן (המפחית את הסיכון ליתר לחץ דם ולמחלות לב), ברזל (מינרל חיוני למניעת עייפות וחולשה ולתפקוד תקין של המוח) ואבץ (התורם לגדילה, להתפתחות, לבריאות העור והשיער ולחיזוק מערכת החיסון). נוסף על כל אלה הן מכילות סיבים תזונתיים המסדירים את פעילות מערכת העיכול ומאטים את ספיגת המזון, ולכן הן פשוט נפלאות לדיאטה.
הידע הקיים עליהן מגוון, חלקו מבוסס מחקרית והתפרסם בכתבי עת יוקרתיים ברחבי העולם, וחלקו עדיין נחשב לרפואה עממית ונמצא בבדיקה. אבל דבר אחד בטוח: אם תכניסו אותן באופן קבוע לתפריט היומי - תצאו נשכרים. ד"ר ראול רודריגז, דיקאן מכללת מדיסין ומנהל מרכז "אמא" לרפואה משלימה, ממליץ להפוך אותן למרכיב קבוע בתפריט היומי. "הפטריות הן מקור אדיר לסוכרים שלא מצויים בתזונה היומית שלנו כלל", הוא מסביר, "וסוכרים אלה מאפשרים לגוף לתקן ולבנות מחדש תאים קולטניים מסוימים, וכך להביא לשיפור ולנרמול תפקודי מערכות הגוף השונות".
העולם המדעי טרם הספיק להציץ מתחת לכובע של כל סוגי הפטריות (כ15- אלף במספר), אבל אנחנו בחרנו בשבילכם שלוש פטריות אסייתיות שנחשבות לתרופות טבעיות יעילות בארצות מוצאן, ואף נחקרו מדעית והוכחו כיעילות.
הממריצה: שיטאקי
היא הגיעה אלינו מיפן ונחשבת שם לפטרייה נוחה וידידותית לשימוש. מחקרים שנערכו עליה מצביעים על ריכוז גבוה של המינרל גרמניום, המהווה נוגד חמצון עוצמתי ומחזק את מערכת החיסון. הגרמניום מגביר את ייצורו של חומר חלבוני
בשם אינטרפרון בתאי הגוף, חומר חיסוני שמספק הגנה מפני זיהומים נגיפיים על ידי עיכוב צמיחת הנגיף, וכן מגביר פעילות של מקרופאגים (תת סוג של כדוריות דם לבנות), שאף להם תפקיד בהגנה על הגוף וחיזוק מערכת החיסון. בניסויים שונים נמצא כי השיטאקי תורמת למניעת התפשטות גידולים סרטניים בשד, בקיבה ובריאות. עוד נמצא כי צריכה קבועה של גרמניום מפחיתה כאבים ומקטינה את השימוש במשככים נוספים.
מה מסתתר בה: חומרים אנטי-דלקתיים, אנטי-סרטניים, אנטי-ויראליים, אנטי-בקטריאליים ואנטי-דיאבטיים (כלומר מורידים את רמת הסוכר בדם). היא מכילה גם חומרים המווסתים את לחץ הדם, חומרים המפחיתים רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים בדם, וכן חומרים המחזקים את תפקוד הכליות, מגינים על הכבד ומעוררים מינית.
מה היא תעשה לכם: תחזק את מערכת החיסון. מומלץ להשתמש בה בכל פעם שאתם חשים ירידה בתפקוד הכללי של הגוף. היא תסייע גם במקרים של יתר לחץ דם וכולסטרול גבוה, וכן בטיפול במחלות הקשורות לכבד ולכליות. ברפואה הסינית היא נחשבת לכדור מרץ טבעי וביכולתה להשיב את חדוות החיים לאנשים שסובלים מחולשה ומעייפות. כמו כן ידוע שהיא משפרת את האון הגברי ומגבירה את החשק המיני, ולכן כדאי להיעזר בה כשהליבידו לא במיטבו.
המחזקת: מאיטקי
ביפן, שם בצבצה לראשונה, היא מכונה מלכת הפטריות ונחשבת לאנטיביוטיקה טבעית שטווח פעולתה נרחב. מרבית המחקרים שנערכו עליה מתמקדים בנגזרת שהפיקו ממיצוייה המכילה תרכובת של חלבון רב-סוכרי בשם D-Fraction. חלבון זה התגלה כמחזק את מערכת החיסון, וכפועל יוצא מכך כמעכב חשוב במניעת היווצרות של תאים סרטניים והתפתחותם.
תוצאות מחקרים שנערכו על חולי סרטן בדרגות שונות ובגילים שונים (65-25) הראו בבירור נסיגה במספר התאים הסרטניים ובתסמיני המחלה באחוזים גבוהים. כאשר סופק החלבון למטופלים בכימותרפיה, עלו שיעורי התגובה החיוביים בכ-15%, והחולים דיווחו על הפחתה ניכרת בתופעות לוואי כמו איבוד תיאבון, נשירת שיער והקאות.
מה מסתתר בה: חומרים אנטי-סרטניים, אנטי-ויראליים, אנטי-בקטריאליים ואנטי-דיאבטיים. נוסף על אלה היא מכילה חומרים מווסתי לחץ דם.
מה היא תעשה לכם: תשפר את מצבכם במקרים של יתר לחץ דם, שומנים בדם וכולסטרול גבוה. בגלל התכונות האנטי-דיאבטיות שלה היא מומלצת לשימוש בקרב חולי סוכרת. כמו כן נמצא שהיא יעילה במצבים של ברונכיט כרוני ומחלות כרוניות בכלל, משום שהיא משפרת את עמידות הגוף. החומרים האנטי-ויראליים שבה הופכים אותה לפטרייה מבוקשת בימי החורף, כשזיהומים חודרים למערכת הנשימה וגורמים לנזלת, לסינוסיטיס, ולשאר תסמינים של צינון והתקררות.
המחסנת: ריישי
הנציגה הסינית בין השלוש. בסין היא נחשבת לפטריית האנטי-אייג'ינג בה"א הידיעה ולפי האמונה הרווחת שם בכוחה לשמור על העלומים ולהבטיח אריכות ימים לאלה שמשתמשים בה בקביעות.
מחקרים מצאו שמיצוי שלה מסוגל לעלות את מספר התאים הלבנים בגוף, החיוניים לתפקוד יעיל של מערכת החיסון. כמו כן נמצא שהיא מחזקת את
מה מסתתר בה: חומרים אנטי-דלקתיים, אנטי-סרטניים, אנטי-ויראליים ואנטי-בקטריאליים, בדומה לאחיותיה היפניות. נוסף על כך היא מכילה חומרים המווסתים את לחץ הדם, מפחיתים הפרעות הקשורות בכלי הדם מסביב ללב, מיטיבים עם מערכת החיסון, מחזקים את הכליות, מגינים על הכבד, מרגיעים את מערכת העצבים ומגבירים את החשק המיני.
מה היא תעשה לכם: ברפואה הסינית המסורתית משתמשים בה להרגעה, להגברת האנרגיה ולטיפול בשיעול ובאסתמה. היא תועיל גם במקרים של יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה ותפקוד ירוד של הכליות.
היא בעלת תכונות המסייעות לעמידות הגוף בפני זיהומים ומחלות כרוניות, ומסייעת במקרים של ברונכיט, קוצר נשימה, ומחלות לב וכן כנגד אלרגיות שונות.
מעבר לכל אלה, היא נמצאה כבעלת השפעה אנטיביוטית נגד חיידקים הגורמים לזיהומים במערכת העיכול ובדרכי השתן וכן נגד חיידקים הגורמים לדלקות גרון ואוזניים.
אוכלים את הכובע
למצוא אותן טריות אצל הירקן זה די נדיר, ולכן הדרך הנוחה והפשוטה היא לרכוש אותן בצורתן המיובשת בבתי טבע. ומה עושים איתן?
- אוכלים: מסירים את הרגל (כדי למנוע כניסת מרכיבים לא רצויים לגוף) ומשרים במים קרים לעשר דקות כדי לרכך אותן. אחרי שהתרככו אפשר להוסיף אותן לסלט, למרק או לפסטה, או לאכול אותן כך, ללא תוספות. אפשר גם להקפיץ אותן במעט שמן זית בווק לפני האכילה. אתרי האינטרנט מלאים במתכונים המשלבים את אחת מהפטריות ואפשר להיעזר בהם לצורך קבלת רעיונות.
- חולטים: מסירים את הרגל, מכניסים לקערה עם מים רותחים, משהים כמה דקות ושותים. הטעם מריר מעט, אבל משתלם בריאותית.
- נזהרים: מכיוון שכולן נחשבות לפטריות כוח המספקות לגוף אנרגיה, שימוש מופרז או תכוף עלול לגרום לאי שקט ולכן לא מומלץ להגזים בצריכתן.
כטיפול מניעתי יש לאכול מהמאיטקי אחת ביום, מהשיטאקי - שתיים, ומהריישי - עד שלוש ביום.
- מוסיפים: דרך נוספת לצרוך אותן היא באמצעות תוספי תזונה. בעולם קיימים כאמור יותר מ-1,000 סוגים של תוספי תזונה המכילים מיצויי פטריות. בארץ המגוון מצומצם יותר, אבל בבתי הטבע תמצאו כמה תוספים המבוססים על פטריות. כמו כן חלק מהנטורופתים מייבאים מחו"ל תמציות של פטריות ורוקחים מוצרים ללקוחותיהם.
ההחלטה אם לצרוך אותן כתוסף או בתזונה תלויה במטרת השימוש. "למניעה או לטיפול בבעיות לב וכלי דם עדיף לצרוך את הפטרייה בשלמותה בתוך המזון", מסביר ד"ר רודריגז. "לטיפול בבעיות חמורות יותר, כמו סרטן לדוגמה, למיצוי הפטרייה יש השפעה גדולה יותר ולכן עדיף לצרוך אותן כתוסף תזונה".