איך הגוף מגיב כששותים יותר מדי קפה
קוראים לזה "קפאיניזם" - צריכה עודפת של קפה שעלולה לגרום להתקפי חרדה, דופק מואץ, חוסר שקט נפשי והתכווצויות לא רצוניות. שכיחות תסמונת הרעלת הקפאין עולה בישראל. לא יכולים בלי? אל תשתו יותר משלוש כוסות ביום
זה מתחיל בנדודי שינה, קוצר נשימה, התרגשות ואי-שקט, שיכולים להתפתח לבלבול נפשי. בהמשך יתכנו שינויים במצב ההכרה ובמקביל מופיעים השתנה מרובה, דפיקות לב מואצות, צלצולים באוזניים והתכווצויות של הגוף - שהן התחנה הסופית לתסמונת הרעלת קפאין. סיבות המוות: בצקת ריאות והפרעת קצב. חמישה מקרים כאלה נרשמה השנה.
הרעלת קפאין היא הפרעה לא נדירה, בעלת משמעות קלינית ששכיחותה עולה בשנים האחרונות באופן מטריד. מטריד הואיל וכולנו בסיפור הזה. מסתבר שלגימת יותר משלוש כוסות קפה (שחור) ביום עלולה להיגמר רע. כדי לפתח תלות בקפאין, יש לשתות ארבע כוסות קפה שחור ביום.
חוקרים מאוניברסיטת בירמינגהם, אנגליה, חישבו ומצאו שקפאין מעלה את אנרגיית הגוף ב-26 אחוז ומספק יתרון פיזי מיוחד בספורט בו מעורבת פעילות כוח סבל, כגון רכיבה על אופניים וריצה למרחקים ארוכים. ה"ממריץ" נצרך בכמויות גבוהות גם על-ידי סטודנטים בתקופות מבחנים, המתמכרים לשתיית קפה כיוון שהוא מגביר עירנות וריכוז. אך החדשות הגרועות הן שהשפעת הקפה מצטברת לרעה, עד לכדי התקפי לב ושבץ.
מדובר בסם הפופולרי ביותר בעולם. הוא מצוי בקפה, בתה, במשקאות דיאט קולה, בשוקולד, ובכמה תרופות. במינונים גבוהים - למעלה מעשרה גרם קפאין לכל קילוגרם ממשקל גופכם - עלול להיות קטלני. בתרגום מעשי: צריכה רצופה של 60 כוסות קפה - משימה מורכבת גם לצרכנים כבדים - היא מתכון מיידי למוות. ברצונכם לבחון אם מישהו מכור לקפאין? נסו למנוע ממנו שתיית קפה או קולה ובידקו את תגובותיו. סימני הגמילה המוכרים הם כאבי ראש, עייפות, וכאבי שרירים. מיזגו לו קפה שחור והתסמינים יתפוגגו.
על הסכנות בכוס הקפה שלכם, מדווחים בגיליון "הרפואה" של הסתדרות הרופאים בישראל, ד"ר יוליאן יאנקו וד"ר ישראל שטראוס מהמרכז לבריאות הנפש באר-יעקב ובית-הספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב. מסתבר שקפאין הוא החומר הפסיכו-אקטיבי הנצרך ביותר בעולם. שמונים אחוז מהמבוגרים צורכים משקאות עתירי קפאין, הרבה יותר מאלכוהול וניקוטין, רק בזכות העובדה שהוא ממריץ ומשפר את היכולת השכלית ואת רמת החשיבה.
תעשיית הקפה היא השנייה בעולם לתעשיית הנפט, והקפה הוא פשוט המשקה הפופולרי ביותר בעולם. קצת נתונים: באספרסו כפול יש מאה מיליגרם קפאין, בקפה נמס יש שבעים, בתה ירוק שלושים, בקולה ארבעים ושבעה, ובשוקולד שלושים.
הצריכה הממוצעת של קפה לאדם בישראל זהה לזו שבארצות-הברית. אלופת העולם בשתיית קפה היא שוודיה, דווקא באתיופיה - מולדת הקפה - שותים פחות. גברים ישראלים שותים יותר קפה מנשים, אקדמאים ובעלי הכנסות גבוהות שותים יותר מהמעמד המשתכר פחות.
ד"ר יוליאן יאנקו וד"ר ישראל שטראוס טוענים כי בישראל צורכים קפה בכמות מדאיגה, אפילו תינוקות וילדים חשופים לקפאין עקב שתיית משקאות קלים או קקאו, כאשר שתיית משקאות אלה חושפת אותם לסיכוני הרעלה בגלל משקל גופם הקטן. למרות הנתונים המדאיגים, אין התייחסות מספקת מצד הרופאים המטפלים - טוענים כותבי המאמר, וקשה לאתר רופא השואל מטופל במהלך בדיקה - כמה כוסות קפה אתה צורך ליום?
בני-אדם נבדלים ברגישות שלהם לקפאין. תסמונת הרעלת קפה דומה ומחקה מספר בעיות רפואיות או נפשיות, כך שקשה לבודד אותה. כאשר מזהים הרעלת קפה ראשונית, בקרב מחצית מהחולים שלקו בה יש הסכמה מלאה להיגמל.
בצורתו המקורית הקפאין מר, ובמרבית המשקאות מוהלים אותו כך שהמרירות פוחתת. הגברת ניצול אנרגיה, עירנות וכושר ריכוז כבר אמרנו, אבל הקפאין גם חוסך גלוקוזה וניצול של מאגר הסוכרים בכבד (לכן יש הממליצים עליו בפני חולי סכרת). הוא מתחיל לפעול 15 דקות לאחר השתייה, ומשמר את עירנות הגוף למשך 6 שעות מרגע הלגימה.
ארגון הבריאות העולמי קבע רק לפני שנתיים כי קפאין אינו חומר ממכר. הוא נספג במערכת העיכול ומועבר לכל איברי הגוף, כולל השליה והמוח. הוא מתפרק בכבד, מופרש בשתן ומתפנה באיטיות רבה מהדם. קפאין מגרה איזורים שונים במוח, וכן את חוט השדרה. יש ביכולתו להרפות שרירים מתוחים, לשחרר מעברי אוויר בגוף ולשפר תפקוד נשימתי, אך הוא עלול להעצים תחושות של מצוקה נפשית ולהחיש הופעות של חרדה קשה, הפרעת אימה והלם קרב, לכן לא מומלץ לשתות אותו בשילוב עם תרופות סותרות דיכאון.
מדענים מאוניברסיטת קולג' בלונדון מצאו שקפאין יכול לחסום את האנזים op 11 דלתא החיוני לצמיחת תאים. כך שיתכן שקפאין יכול לשמש לבלימת גידול תאים סרטניים, או למנוע היווצרות קרישי דם הגורמים להתקפי לב ושבץ. יש גם מחקרים התומכים בהנחה ששתיית קפה מפחיתה סיכונים ללקות בסכרת מסוג 2 (משנית, המתפתחת בגיל מבוגר יותר).
שני שלישים משותי הקפה בכמות מופרזת מוכרים למחקר כמי שצורכים בצורה מופרזת גם תרופות הרגעה ותרופות משרות-שינה. בקרב נשים, דווח על צריכת קפה מוגברת בימים שלפני המחזור החודשי.
ההמלצה היא ללכת בדרך ביניים: לא יכולים בלי קפה? לפחות אל תשתו יותר משלוש כוסות ביום.