שתף קטע נבחר

איך שוברים צום עם קוגלוף

עוגת הקוגלוף היא אחד מאותם דברים טובים, שמכינים רק פעם בשנה, לאכזבת כל. מדיארית או פרנקופילית במוצאה, הייתה העוגה שנאפתה ערב יום הכיפורים לסמלו של החג, ובצאתו לשוברת הצום המשפחתית

כמו לביבות, אוזני המן וקפה עם מצות גם עוגת קוגלוף (Kuglóf) היא מאותם מעוררי תיאבון אשר אוכלים רק פעם בשנה. אוכלים, נאנחים עמוקות ומצקצקים בפה מלא ושואלים – כך בכל פעם מחדש – "זה כל כך טעים. למה לא מכינים את זה לעיתים קרובות יותר?" באותה הזדמנות אפילו מבטיחים לעשות כן, גם כשיודעים באמת, שקלושים הסיכויים שזה ייקרה.

 

כמו אמה, אי שם בראשית המאה ה-20, גם סבתא ננה אפתה קוגלוף טרם כניסת יום הכיפורים, רגע לפני הסעודה המפסקת. לבדה על השולחן במטבח, עטופה בקרם שוקולד מזוגג ועשיר, מנוקדת בצימוקים, המתינה העוגה כל היום הארוך (Hoszu Nap) - כך מכנים בהונגריה את חג הסליחות - עד לצאתו כדי לשבור את הצום.

 

אז בבודפשט, כשהיו זמנים, מיהרו בתום הצום קודם לכל להכין קפה, לפרוס מהקוגלוף ולהרגיע במעט את הבטן המקרקרת. רק אחר כך פנו אל מלאכת הבישולים – שנמשכה כשעתיים - להתקין ארוחה של ממש עם מרק זהוב ואטריות, תבשיל של עוף ובצקניות.

 

מקורה של העוגה שנוי במחלוקת, וגירסאות לה רבות. יש המתעקשים כי הקוגלוף נולדה בצרפת, אבל אחרים עומדים על כך כי לאוויר העולם יצאה דווקא תחת שלטונה של האימפריה האוסטרו-הונגרית. פרנקופילית או מדיארית, אצלנו במשפוחה הייתה הקוגלוף לסמלו של מועד.

 

וכך, גם היום, בצאת החג - גם אם כבר לא ממש צמים - קודם לכל ממהרים להכין קפה ולפרוס מהקוגלוף. אז נאנחים עמוקות ומצקצקים בפה מלא ושואלים: "זה כל כך טעים. למה לא מכינים את זה לעיתים קרובות יותר?" – עד השנה הבאה.

 

קוגלוף - Kuglóf

המרכיבים:

לבצק:

500 גרם קמח

100 גרם אבקת סוכר

100 גרם חמאה

1 חבילת סוכר וניל

20 גרם שמרים

4 חלמונים

קמצוץ מלח

100 גרם צימוקים

1/2 2 כוסות חלב

לציפוי:

3 כפות סוכר

3 כפות קקאו

3 כפות חלב

100 גרם שוקולד מריר

50 גרם חמאה

 

אופן ההכנה:

  1. ממיסים מעט סוכר בחלב פושר ומתסיסים בו את השמרים.
  2. מקציפים את החמאה עם שארית הסוכר, החלמונים וסוכר הווניל. מוסיפים לקערה את השמרים ואת הקמח. מערבבים.
  3. מוסיפים לפי הצורך חלב פושר ליצירת בצק רך. מוסיפים את הצימוקים.
  4. מושחים בחמאה תבנית קוגלוף. מניחים בתוכה את הבצק כך שימלא מחצית מעומקה. מתפיחים במקום חמים.
  5. אופים בתנור בחום בינוני במשך כ-40 דקות עד שהעוגה מזהיבה. בודקים בעזרת קיסם אם העוגה מוכנה.
  6. הופכים את התבנית ומוציאים את העוגה. מצננים.
  7. ציפוי שוקולד: ממיסים מעל אדים סוכר, קקאו, חלב ושוקולד. מוסיפים לסיר החמאה. מערבבים.
  8. יוצקים את הרוטב על העוגה ומצפים אותה בו.

 

 

עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל, בעיקר מתוצרת הונגרית, שלא יודע לסגור את הפה. אפשר ליצור איתו קשר כאן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רינת מלכס
בסוף יש קוגלוף. יום כיפור
צילום: רינת מלכס
מומלצים