שתף קטע נבחר

 

אוגנדה: נציג האו"ם פגש מורדים פושעי מלחמה

ראש סוכנות הסיוע של האו"ם, יאן אגלנד, נפגש עם ראשי ארגון "צבא התנגדות האל", ארגון מורדים שנלחם בממשלת אוגנדה ונאשם בחטיפתם, רציחתם ועינויים של אלפי ילדים, שאותם הפך לחיילים ולעבדי-מין. השניים מבוקשים על ידי בית הדין הבילאומי בהאג, שם הוגשו נגדם כתבי אישום על פשעים כנגד האנושות

ראש סוכנות הסיוע ההומניטרית של האו"ם, יאן אגלנד, נועד אחר הצהריים (יום א') עם ג'וזף קוני, מנהיג מחתרת "צבא התנגדות האל" (LRA) באוגנדה, המבוקש על ידי בית הדין הבינלאומי בשל פשעי המלחמה שביצע.

 

אגלנד נועד עם קוני בקרחת יער בדרום סודן, בנסיון לשחרר את הנשים והילדים שהפכו לעבדיה של המחתרת במהלך 20 שנות העימות בינה לבין ממשלת אוגנדה. השניים החליפו לחיצות יד קצרות, ואז ניהלו שיחה בתוך אוהל של האו"ם שהוקם לצורך העניין, אך לא הצליחו להגיע להסכמה. אגלנד הוא האישיות הבכירה ביותר באו"ם שנפגשה עם קוני, שהכריז על עצמו כנביא נוצרי שנלחם להשליט על אוגנדה ועל 26 מיליון תושביה שלטון נוצרי.

 

קוני ממעט להופיע בציבור, מחשש שייעצר ויוסגר לבית הדין הבינלאומי בהאג, שם תלוי ועומד נגדו כתב אישום בגין פשעי מלחמה. אגלנד נאלץ להמתין לו שעתיים, עד שהופיע. במהלך העימות בן שני העשורים בין ממשלת אוגנדה למחתרת ה-LRA, הארגון הואשם ברציחתם, עינויים וחטיפתם של ילדים כדי שישמשו כחיילים וכעבדי-מין. ארגוני סיוע סבורים שלפחות שני מליון בני אדם נעקרו מבתיהם בשל הסכסוך.

 

אגלנד הגיע במסוק לרי-קוונגבה, אזור מפורז הממוקם כחצי קילומטר מן הגבול עם קונגו - שם נפגשים המורדים עם ממשלת אוגנדה, לפי הסכם הפסקת האש, שנחתם בין שני הצדדים באוגוסט. אל אגלנד התלוו סגן נשיא דרום סודן, צוות של משקיפי שלום, ומתווכים מטעם ממשלת אוגנדה והמורדים. מלבד המפגש עם קוני, פגש אגלנד גם את וינסנט אוטי, סגן ארגון ה-LRA, שגם הוא מבוקש בשל פשעי מלחמה. על המפגש השגיחו בקפידה כמאה לוחמי LRA.

 

"אני פעיל סיוע. אני מסייע לאנשים בכך שאני מקיים פגישות שכאלה, עם אישים שבכוחם להביא סכסוכים לכדי סיום", אמר אגלנד לעיתונאים אמש לפני הכריז באופן רשמי על הביקור.

 

שיחות השלום נקלעו למבוי סתום

בשנה שעברה, הוציא בית הדין בהאג צווי מעצר נגד קוני, אוטי ושלושה מפקדים אחרים ב-LRA, על פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות. אגלנד אמר כי הוא אינו מעוניין לדון בנושא צווי המעצר האלה, שלטענתם המורדים מערערים את הסכם השלום השביר שהושג עם הממשלה. הם דורשים שהצווים יבוטלו לפני שיסכימו לחתום על הסכם שלום מקיף - בעוד שממשלת אוגנדה טוענת כי תבקש לבטל את הצווים רק לאחר שיושג הסכם שכזה.

 

ממשלת אוגנדה בירכה על המפגש בין אגלנד לקוני. "אם הוא יצליח לשחרר את הנשים והילדים החטופים, תהיה זו דחיפה רצינית לשיחות השלום", אמר המתווך הראשי מטעם ממשלת אוגנדה, שר הפנים של רוהקנה רוגונדה.

 

יישום הסכם הפסקת האש בין הצדדים נקלע לקשיים, ושני הצדדים החליפו ביניהם האשמות. מוקדם יותר החודש, הוסכם להאריך את הפסקת האש כדי שניתן יהיה לנסות ולהשיג הסכם שלום של ממש.

 

האג'נדה הפוליטית של ארגון ה-LRA אינה ברורה. לארגון בסיסים בסודן ובקונגו והוא הואשם בהתקפה על אזרחים ובערעור היציבות במדינות אלה. הסכסוך גלש אל תוך דרום סודן וקונגו, והביא להסלמה באי-היציבות בקרן אפריקה. אם שני הצדדים יצליחו לחתום על הסכם שלום, תושג רגיעה בצפון אוגנדה, מזרח קונגו ודרום סודן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אגלנד. מסייע בקיום פגישות שכאלה
צילום: רויטרס
מומלצים