שתף קטע נבחר
 

האם רמברנדט היה יהודי?

במסגרת חגיגות 400 השנה להולדתו של הצייר ההולנדי החליט המוזיאון היהודי באמסטרדם לבדוק את תולדות המיתוס על קשריו היהודיים של רמברנדט. התשובה בפנים

המוזיאון היהודי באמסטרדם החליט לבדוק את מקורות המיתוס אודות קשריו המשפחתיים של הצייר רמברנדט ליהדות. במסגרת סדרת תערוכות המציינות 400 שנה להולדתו של רמברנדט מציין האוצר אדוארד ואן וולן כי "על פי כמה מהקטלוגים מהמאה האחרונה כשליש מיצירותיו של רמברנדט קשורות ביהדות בין אם מפני שהן מציגות יהודים או סצנות בהן הוא משתמש במודלים יהודיים".

 

תחילת של המיתוס על קשריו של רמברנדט ליהודים וליהדות והעלאת התיאוריה לפיה היה יהודי מומר היתה כבר במאה ה-19, כך לדברי האוצר. לדבריו, מספר רב של יהודים עברו להתגורר באזור באמסטרדם בו עבד רמברנדט ובו מצוי היה בית כנסת ולכן זכה לכינוי "הרובע היהודי" של העיר. "זקנים, כיפות, עיני שקד ואפים גדולים, השימוש התכוף באלפבית העברי שרמברנדט עשה, כל אלה מצויים ברבים מציוריו של האמן ולכן עוררו תיאוריות על יחסי הקרבה המיוחדים שלו ליהודים", אמר ואן וולן והוסיף, "היו כאלה שטענו כי הוא נכנס בסוד הקבלה וגם כיום בכינוסים בישראל ובארה"ב אני נשאל באם רמברנדט המיר את דתו ואמונתו בחשאי".

 

התערוכה ממוטטת את המיתוס ומוכיחה כי במאה ה-17 היה הרובע היהודי למעשה רובע האמנים וכי אותם פורטרטים שצייר היו של כמרים מזוקנים. "אם רמברנדט אכן צייר בסיועו של רב הוא לא היה מאפשר שגיאות כתיב בטקסט העברי", אמר ואן וולן והוסיף, "למעשה רק ציור אחד עומד באנליזה והוא הפורטרט של הרופא היהודי אפרים בואנו, שכנו, שצייר רמברנדט". על פי התערוכה באמסטרדם, הקשר המוכח היחיד על קשריו של רמברנדט ליהודים מצוי במכתב הנוגע לריב עם שכן יהודי והצהרה של סוחר יהודי בפני נוטריון בה הוא טוען כי פורטרט של בתו שהזמין מרמברנדט אינו דומה לה כלל ועיקר. התערוכה במוזיאון היהודי באמסטרדם תימשך עד ל-4 בפברואר. 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"דוד ושאול" של רמברנדט. בגלל האפים הגדולים
לאתר ההטבות
מומלצים