נפתח בית כנסת בשפרעם: עכשיו היהודים ישובו
עם תום עבודות שיפוץ שביצעו חניכי בית הספר לשוטרים, נערך טקס חגיגי בו נחנך מחדש בית הכנסת ששימש בעבר את היהודים המקומיים. הרב שאר ישוב הכהן הזכיר את התקופה בה חיו בשפרעם יהודים וערבים והביע תקווה כי ימים כאלה ישובו. ראש העירייה ענה: "אינשאללה"
היוזמה לשיפוץ בית הכנסת העתיק שהוקם בשנת 1850 היתה של רב המחוז הצפוני במשטרה, הרב אנשל פרדימן ומפקד מגמת אג"מ בבית הספר לשוטרים, סגן ניצב יואל שדה. בית הכנסת היה בשימוש עד שנת 1929 תרפ"ט, כאשר אחרוני הקהילה היהודית בשפרעם עזבו את המקום בעקבות פרעות מצד הערבים ועברו לחיפה.
שוטרים בבית הכנסת (צילום: ירון עציון)
במשך יותר משבוע עמלו החניכים על סיוד בית הכנסת, ניקיונו ואטימת הגג במטרה למנוע כניסת מים. הבוקר אמר סנ"צ שדה ל-ynet כי בפעולת השיפוץ השיגה המשטרה מטרה משולשת - הנחלת ערכים לשוטרים, יצירת אתר לתיירות פנים בשפרעם ושיפור הקשרים עם הקהילה. הוא הוסיף כי בעתיד הוא שוקל פעולה דומה גם בפקיעין.
בטקס אתמול השתתפו מלבד החניכים ומפקדי בית הספר לשוטרים, גם רבה הראשי של חיפה, הרב שאר ישוב כהן, ראש עיריית שפרעם, עורסאן יאסין, הרב פרידמן ובני המשפחה הדרוזית ששמרו על בית הכנסת מאז נעזב. הרב שאר ישוב הכהן ציין את התקופה בה חיו בשפרעם יהודים, ערבים ודרוזים יחדיו והביע תקווה כי ימים כאלה בהם היו יכולים יהודים להתגורר בעיר ישובו. ראש העירייה יאסין השיב במילה "אינשאללה". שפרעם, לפני כשנה וחצי, עלתה כזכור לכותרות לאחר שהמחבל היהודי נתן עדן-זאדה פתח באש בתוך אוטובוס שעבר בעיר והרג ארבעה אזרחים.
ההתיישבות היהודית בשפרעם הייתה עוד בתקופת המקרא והמשנה. בין היתר הייתה שפרעם אחד מהמקומות בהם ישבה מנהיגות הסנהדרין אחרי שגלתה מירושלים ובמקום פעל רבי יהודה בן בבא שנהג להסמיך דיינים למרות איסור הרומאים, עד שנתפס ונרצח בכידוני החיילים הרומים. רבי בן בבא נקבר סמוך לשפרעם ולכן נקראת הצומת במקום "צומת סומך".