"ישראל מהגרועות בעולם בזיופים"
דו"ח שהכין משרד הפטנטים לוצאטו את לוצאטו מעלה ממצאים חמורים ביותר בכל הנוגע לזכויות היוצרים והפטנטים בישראל: 40% מהסרטים, שליש מהתוכנות ומהדיסקים ו-10% מהתרופות בישראל מזוייפים, והזיופים גורם לנזק כלכלי של חצי מיליארד דולר לשנה. הדו"ח קובע כי ישראל היא המדינה הגרועה בעולם המערבי ואחת מ-13הגרועות בעולם - לצד מדינות כמו סין ומצרים - בהיקף הזיופים
הפרת זכויות קנין רוחני (פטנטים וזכויות יוצרים) עולה לחברות במשק חצי מיליארד דולר בשנה. כך עולה מדו"ח ביקורת חמור שהכינה חברת הפטנטים לוצאטו את לוצאטו אשר מעלה ממצאים חמורים על הגנת הקניין הרוחני בישראל. הדו"ח נחשף היום (ב') במסיבת עיתונאים שערך איגוד לשכות המסחר בתל-אביב.
לפי הדו"ח הפסידו חברות התרופות המקוריות בישראל בשנת 2005 מהפרת פטנטים 332 מיליון דולר; חברות התוכנה הפסידו 84 מיליון דולר; חברות המוסיקה הפסידו 39 מיליון דולר וחברות הקולנוע הפסידו 38 מיליון דולר. הכנסות המדינה ממסים נפגעו ב-91 מיליון דולר.
עוד קובע הדו"ח, על סמך מחקרים שנעשו בארה"ב ובאירופה, כי ישראל היא המדינה הגרועה בעולם המערבי ואחת מ-13הגרועות בעולם - לצד מדינות כמו סין ומצרים - בהיקף הזיופים והפגיעה בזכויות יוצרים.
"כורתים את הענף שאנו יושבים עליו"
"התעשייה הישראלית עתירת ידע ומבוססת על קניין רוחני", אמרה אסתר לוצאטו מחברת לוצאטו במסיבת העיתונאים. "פגיעה בקניין הרוחני פוגעת בענף הייצור החשוב והחזק במדינה. חברות היי-טק לא יוכלו למכור אם לא יוגנו על ידי פטנטים. אנחנו המדינה ה-3 בעולם במספר הפטנטים לנפש, אבל אחת הגרועות בהפרת פטנטים. אנחנו כורתים את העץ שאנחנו יושבים עליו".
"ארצות הברית, אירופה ויפאן לקחו את הנושא כיעד לאומי ומצאו דרכים להקטין את התופעה", אמרה לוצאטו. "כך, למשל, תהליך הבחינה בישראל לפטנט הוא כ-3 שנים, כמעט פי 2 מאשר בארה"ב. הרבה חברות ישראליות קמו בארה"ב בגלל הסיבה הזאת".
יו"ר איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, הוסיף: "מדובר במגפה מבישה המסכנת את מעמדה של ישראל בעולם. עד כה לא גובשה מדיניות ברורה בנושא. אני קורא להקמת ועדה ממלכתית שתמצא פתרונות לבעיה".
"ההגנה על פטנטים לא תפגע בטבע"
דו"ח לוצאטו קובע כי 10% מהתרופות בישראל מזוייפים. "חברות רבות המייצרות תרופות מקוריות שקלו להקים בישראל מרכזי פיתוח, אך אף אחת מהן לא עשתה זאת", טוען תומר פפר, מנכ"ל פארמה ישראל - איגוד חברות התרופות המקוריות. "היעדר הגנה על פטנטים רפואיים פוגע במערכת הבריאות ובחולים ומבריח תעסוקה", טוען פפר. "ישראל מפרה בשיטתיות הסכמי סחר שהיא חתומה עליהם בנושא".
לדברי פפר, "ניתן להגן על התרופות המקוריות בצורה שחברת טבע לא תיפגע ממנה. טבע הוכיחה שהיא יודעת להתמודד עם שווקים שבהם יש פיקוח הדוק על הפרת זכויות".
כך, למשל, טוען פפר שזמן ההגנה בישראל על תרופות הוא בישראל 5 שנים, ביחס ל-10 שנים בחו"ל. עוד טוען פפר כי ישראל, בניגוד למדינות אחרות, מאפשרת לחברות תרופות לערער על בקשות פטנטים לתרופות מקוריות, וזמן הערעור מאפשר ליצרניות תרופות גנריות להעתיק את הפטנט.
שליש מהתוכנות מזוייפות
עוד קובע דו"ח לוצאטו כי כשליש מהתוכנות בישראל הן מזוייפות. לפי הדו"ח, אם 10% מהתוכנות המזוייפות היו נמכרות בישראל בכסף, הייתה תעשיית התוכנה מרוויחה 84 מיליון שקלים. לפי הדו"ח, אם רמת זיופי התוכנה בעולם הייתה יורדת ב-10%, תעשיית התוכנה הישראלית הייתה מרוויחה 850 מיליון דולר בשנה ומוסיפה 3,800 מקומות עבודה חדשים.
"הפגיעה במשק מזיוף תוכנות היא עצומה", טוענת נעמי אסיא, המייצגת בישראל את ארגון חברות התוכנה העולמי BSA. "מזה שנים אנחנו מנסים להוביל חקיקה שתשווה את העונש על הפרת זכויות על תוכנה לזכויות על ספרות, אבל רמת החקיקה היא מגוחכת ביחס לעולם והתוצאות בהתאם".
הנפגעים הקשים ביותר: יצרני הסרטים והדיסקים
הנפגעים הקשים מהפרת זכויות הם, כמובן, יבואני ויצרני תקליטי המוסיקה והסרטים. הדו"ח קובע כי 40% מסרטי הקולנוע ו-32% מהדיסקים בישראל הם מזוייפים. זאת, לעומת שיעור של בין 10% ל-20% בעולם המערבי.
"אם לא יחקק חוק ספציפי שיגן על סרטים תגיע תעשיית הקולנוע למשבר קשה שיפגע בפרנסת אלפי משפחות", אמר יצחק כהן, מנכ"ל ארגון חברות הקולנוע (אלי"ס). "כיום נפתחים נגד זייפני סרטים רק 300 תיקים בשנה והעונשים המוטלים עליהם דומים לעונשים המגוחכים המוטלים על עברייני תנועה".
יצחק שפר, מנכ"ל הפדרציה לתקליטים וקלטות, הזהיר משינויים שהכנסת מבצעת בחוק זכויות יוצרים. "הכנסת עומדת להחליש את ההגנה על תקליטים זרים, ולהתיר את הורדת קבצי המוסיקה מהאינטרנט. "אם לא ייפסקו הורדות המוסיקה מהאינטרנט, חברות המוסיקה לא ירוויחו כלום ולא יייצרו דיסקים חדשים. ההורדות מאיימות על תעשיית המוסיקה שהיא האמנות היחידה שאינה נסמכת על שולחן הממשלה".