שתף קטע נבחר
 

צעדת הנאנסות: "חייבים להחמיר את הענישה"

עליזה עמר (46) ואורלי (29), שעברו אונס בעברן, החליטו לשבור את קשר השתיקה ולצאת למסע מחאה בן שבוע, מבסיס חיל האוויר בו התפוצצה פרשת הניצול המיני ועד לכנסת. "למה גנבי מכוניות יושבים שנים בכלא לעומת עברייני מין שיושבים חודשים ספורים? אנחנו שוות פחות מפח של רכב?"

מסע לשבירת קשר השתיקה: שתי נשים שנאנסו בעברן, החליטו לצאת לצעדה בת שבוע, במחאה על הענישה הקלה לעברייני מין. "גנבי מכוניות יושבים שנים בכלא, לעומת עברייני מין שיושבים חודשים ספורים, אז אנחנו שוות פחות מפח של רכב?", הן אומרות בזעם.

 

עליזה עמר, בת 46, ואורלי (השם המלא שמור במערכת), בת 29, בחרו כנקודת הפתיחה למסע שיחל ביום א', את בסיס חיל האוויר בנבטים, שם התפוצצה פרשת הניצול המיני של בת ה-13 על ידי עשרות חיילים ועובדי צה"ל. משם הן ימשיכו לכנסת ולאחר מכן יצעדו לכיכר רבין בתל אביב. סיום הצעדה יהיה בעת שיצוין היום הבין לאומי נגד אלימות מינית.

 

בשנה שעברה קיימה עמר מסע אופניים בו שברה לראשונה את שתיקתה בנושא. השנה גם אורלי החליטה להשמיע לראשונה את קולה. "24 שנים אני שקופה. מאז האונס הראשון, עברתי לשבת מאחור. השנה גמרתי עם השתיקה", היא אומרת.  

 

שנים היא ניסתה לספר על הטראומה שעברה, אבל לא הצליחה. בערב ראש השנה האחרון, חל השינוי. "התקשרתי לברך ברכת שנה טובה חבר מהעבר. אשתו ענתה ואמרה שהוא כבר לא נמצא בטלפון הזה. הם התגרשו לאחר שהתגלה לה שהוא אנס את בתה מנישואים קודמים במשך שלוש שנים. באותו הרגע קיבלתי בום חזק שניער אותי והעמיד אותי מול מציאות קשה. ילדות וילדים רבים נרצחים בנפשם ולאף אחד זה לא מזיז. גם לא למערכת המשפט והענישה".  

 

אורלי מספרת שעברה כמה התעללויות מיניות. "בגיל 23 יצאתי לדייט עם בחור שהתחיל איתי ברחוב. קבענו להיפגש בערב וזהו. אני זוכרת את ההתחלה ואת הסוף. לא זוכרת כלום ממה שהיה שם. זה מן איבוד הכרה. החבורות הכחולות והשפה השסועה שהיו לי הם ההוכחה שלי לעצמי שנלחמתי בו. אני לא יכולה לזכור את הפרצוף שלו. התברר לי אחר כך שזה סימפטום של הנפש שאינה יכולה להתמודד עם מה שקורה לגוף".  

 

לדבריה, "היום אני מרגישה חזקה יותר בגלל המטפלת שלי וגם בגלל עליזה עמר. היא אישה חזקה שלא מוותרת לאף אחד. בשנה שעברה הצטרפתי למסע שלה כתומכת, השנה אני אצעד אתה בראש. אני מאוד מקווה שרבים וטובים יצטרפו אלינו ויסייעו לנו להעביר את המסר. אני מקווה שנצליח להעיר משהו שם למעלה".  

 

מה שהתחולל בנקודת הפתיחה למסען, בסיס חיל האוויר בנבטים, לא נותן להן מנוח. העובדה שעשרות קיימו יחסי מין עם בת ה-13 ויצאו ללא עונש, מעורר את זעמן. "איך זה ייתכן? הם רצחו את הנפש שלה ועוד אומרים שהיא רצתה את זה? ולא קם אף גבר אחד שאמר 'נכון, טעיתי'. משהו כאן מעוות בתפיסת ההבנה מה זה להיות קורבן של התעללות מינית", אומרת עמר, גם על רקע הפרשות הנוספות השנה, בהן פרשת הנשיא משה קצב ופרשת השחקן חנן גולדבלט.

 

איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית תומך בצעדה ומלווה את השתיים. לדברי מנכ"לית האיגוד, טל קרמר, "החברה שלנו מלאה בדעות חשוכות בנוגע לשאלה מה זה נפגעות ונפגעי תקפה מינית. שאלות שעלו בעקבות הפרשיות האחרונות כמו למה הן מגיבות כמו שהן מגיבות? למה הן חוזרות למקום העבודה? למה הן שתקו כל כך הרבה? הציבור לא מוכן לקבל את ההסברים המחקריים לזה. עדיין באיזשהו מקום מתעלמים מציבור כל כך גדול. מעטות הן נשים כמו עליזה ואורלי שאומרות אני נפגעתי ויש לי כוח, או כמו המתלוננת א' בפרשת קצב. הרוב הן בחושך ולא באור".

 

נקודת המפגש של המצעד היא בסיס נבטים, ושעת האיסוף הצפויה היא החל מ-8:15 ועד 9:45. לפרטים ניתן לפנות לעליזה עמר: 052-6623049.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם וירון ברנר
מארגנת הצעדה, עליזה עמר
צילום: דלית שחם וירון ברנר
מומלצים