שתף קטע נבחר

המולה בשדרות: מאות נאבקים על מקום לאילת

מאות מתושבי שדרות צבאו על אזור בית העירייה וביקשו לעלות לאוטובוסים שייקחו אותם ואת ילדיהם לשבוע נופש באילת, במימון איש העסקים ארקדי גאידמק. למרות הסכנה מהתקהלות בשל החשש מנפילת רקטות, נוצרה במקום מהומה גדולה לאחר שיותר אנשים הגיעו מכפי שנרשמו תחילה. תושבת העיר: "אני לא רוצה לחשוב מה יקרה אם יהיה 'שחר אדום', כי לאנשים אין לאן ללכת עכשיו"

אפילו גאידמק לא ציפה לכזו התנפלות: מאות מתושבי שדרות התקהלו אחר הצהריים (יום ה') מחוץ לבית העירייה ובפיהם בקשה אחת - תנו לנו לרדת לאילת. איש העסקים ארקדי גאידמק, נענה הבוקר לפניית ועד ההורים העירוני והודיע שיממן עבור כל משפחה שתרצה בכך, מלון באילת למשך שבוע. הבעיה: 600 עד אלף מקומות הוקצו על ידי גאידמק והביקוש עולה על ההיצע.

 

שוטרי משטרת שדרות התקשו לעמוד בעומס וחסמו את הכניסות לאזור העירייה. התושבים חיכו יותר משעתיים והחלו לגלות קוצר רוח. אליס פרץ, שהגיעה למקום עם שני ילדיה, סיפרה: "יש פה המולה נוראית ואני כל הזמן מביטה פה בפחד שלא תישמע ההתרעה צבע אדום. אני לא רוצה לחשוב מה יקרה כשזה יקרה, כי לאנשים אין לאן ללכת עכשיו". 

 

"אנחנו מחכים ומקווים שנצליח לעלות לאוטובוסים, נרשמנו כמו כולם אבל יש פה בלגן והמולה נוראית ואנשים חוששים מנפילת רקטת קסאם, דבר שמאוד אפשרי בימים אלה", מוסיפה פרץ.

  

אושרת לוי הגיעה אף היא עם בני משפחתה והמתינה בזעם עם ילדיה: "הרעיון הוא רעיון מצוין ומישהו באמת החליט לתת לנו משהו, אבל למה לא מארגנים את זה כמו שצריך ולמה יש כל כך הרבה בלגן, אנחנו לא יודעים עם מי לדבר, אם ניסע או לא ניסע היום. אני עצמי לא הייתי הולכת אבל אני עושה את זה בשביל הילדים שלי שמבוהלים ומפוחדים ויותר מזה אני חוששת מנפילת רקטת קסאם ואז יהיה פה אסון".

 

אלברט גבאי, אחד התושבים הפעילים, ניסה להרגיע את הרוחות: "יש פה בלגן עצום שנובע להערכתי מחוסר תכנון מוקדם ומהעובדה שמספר אנשים טיפלו ברשימות ללא תיאום ביניהם. יש פה לא מעט רשימות ולדעתי תהיה פה בסופו של דבר אכזבה גדולה כי הרבה אנשים לא יצליחו לעלות לאוטובוסים. שלא לדבר על הבלגן והמהומה שרק מתגברים. אני חושב שמה שמטריד פה את כולם זה שהמצב פה מאוד מסוכן. המשטרה לא עומדת בלחץ ואם תיפול רקטת קסאם יהיה פה פשוט טבח". המשטרה כאמור מנעה מאזרחים נוספים להגיע לאזור.


ממתינים להסעה לאילת. שדרות - הערב (צילום: אמיר כהן)

 

דוברו של גאידמק, יוסי מילשטיין, אמר כי אכן הגיעו אזרחים רבים למקום אך לדבריו, "כל מי שנמצא במקום ייסע לאילת. אף אחד לא יישאר פה, כבר כעת מגיעים 17 אוטובוסים שיאספו את האנשים ואנחנו מניחים שבשעות הקרובות כולם יצאו מפה. כך היה גם בניצנים. הצלחנו להכניס את כולם, כל מי שרצה".

 

בעיריית שדרות, שהתנגדו למהלך פינוי האנשים מהעיר, סירבו לשתף פעולה עם גאידמק, מחשש ששדרות תהפוך ל"עיר רפאים". בעירייה העריכו שהיוזמה לפנות תושבים תגיע לידי מהומה, שכן הרישומים נעשו על ידי מתנדבים מקומיים והמארגנים עצמם אומרים שהגיעו למקום מאות אנשים שכלל לא נרשמו לנסיעה היום, וכי מלכתחילה דובר על כמה מאות שיסעו.

 

בשבוע הבא: מאות מילדי שדרות ישוכנו בכפר הנופש באולגה

יוזמתו של גאידמק לפנות את ילדי שדרות לא נותרה בודדה לאורך זמן. ראש עיריית קריית אתא, יעקב פרץ, כבר הודיע כי עירו ערוכה בכל עת לקלוט את ילדי שדרות במידה שיוחלט להרחיקם מטווח הקסאם. לדבריו "אנו עוד זוכרים את המבטים החרדים בעיני הילדים שלנו בעת המלחמה האחרונה ונעשה כל דבר כדי לסייע לילדי הדרום". שר הביטחון עמיר פרץ, תושב העיר, הודיע היום כי מאות מילדי שדרות יגיעו בשבוע הבא למתקני האגודה למען החייל בגבעת אולגה למה שמכנים שם "נופש הירגעות והתרעננות".

 

גם הסוכנות היהודית תוציא מחר כ-500 ילדים המתגוררים ביישובי עוטף עזה והיישובים באזור שדרות לפעילות במרכז הארץ.

 במקביל, נערכת הסוכנות היהודית בשיתוף עם ראשי הרשויות, לסייע לתושבי האזור באמצעים נוספים. יו"ר הסוכנות היהודית, זאב בילסקי, אמר כי "המשימה החשובה ביותר כעת היא להוציא את הילדים מקו האש ולאפשר להם לקיים שגרת חיים ולהמשיך בפעילויות חינוכית".

 

במקביל נמשכות כל העת פניות של ראשי ערים וגופים שונים המעוניינים לארח ילדים משדרות, גם משרד החינוך נרתם לנושא. אבל גם בשדרות זוכרים היטב את ימי האירוח הללו במתקפות קודמות, ואת העובדה שכחלוף כמה ימים הכל שב לשגרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר כהן
מאות חיכו לצאת מהעיר
צילום: אמיר כהן
צילום: אמיר כהן
על המזוודות
צילום: אמיר כהן
צילום: אמיר כהן
פצועים מפונים לבית החולים
צילום: אמיר כהן
צילום: אמיר כהן
בתיה קטר פנתה בבקשת עזרה
צילום: אמיר כהן
מומלצים