בדיקה: מדוע ירו פצצות מצרר בניגוד להוראות
הרמטכ"ל, רב-אלוף דן חלוץ, מינה אלוף בודק לנסיבות ירי פצצות המצרר בימי מלחמת לבנון. תחקיר מקיף שערך ראש חטיבת יבשה במפקדת זרוע היבשה, מצא שחיל התותחנים סטה מההוראות המקובלות
במהלך מלחמת לבנון השנייה השתמש צה"ל בפצצות מצרר בניגוד לנהלים - כך התברר מתחקיר מקיף שערך בנושא תת-אלוף מישל בן ברוך, ראש חטיבת יבשה במפקדת זרוע היבשה. ממצאי התחקיר פורסמו אמש (יום א') לראשונה בערוץ 1.
פצצת מצרר היא פצצה המכילה כמות גדולה של פצצות קטנות. היא מתפוצצת בגובה מסוים מעל הקרקע והפצצות שבתוכה מתפזרות ומתפוצצות זמן קצר לאחר מכן. מדובר בפצצות הגורמות נזק רב.
גורמים בצה"ל הסבירו כי לא הייתה הנחיה ברורה שלא לבצע שימוש בפצצות אלה, אולם כל שימוש בהם מצריך מילוי שורה ארוכה של קריטריונים על מנת לצמצם ככל שניתן פגיעה בחפים מפשע. בחיל האוויר לא השתמשו כלל בפצצות אלה, אולם מבדיקתו של תא"ל בן ברוך עלה כי משגרי "מנתץ" של חיל התותחנים ירו את הפצצות, וככל הנראה סטו מההוראות המקובלות.
ממצאי התחקיר הוצגו לרמטכ"ל, רב-אלוף דן חלוץ, ולפרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף אבי מנדבלביט. בסיומו הורה חלוץ על מינוי קצין בודק בדרגת אלוף לבדיקת נסיבות הירי.
יותר מההיבט החמור של שימוש לא נכון באמצעי לחימה, מעידה הפרשה על הליך קבלת ההחלטות בצמרת צה"ל. ירי פצצות המצרר הוא נושא רגיש, בעל השלכות החורגות מעבר למגרש הצבאי, ולכן טבעי היה שהנושא ירוכז על ידי הרמטכ"ל או נציג מטעמו. גורמים בצה"ל הגיבו על הנושא בתמיהה. קצין בכיר ציין כי מבלי להכיר את הפרטים המדוייקים נראה שהעניין חושף פעם נוספת את תהליך קבלת החלטות ה"לא תקין" של המטה הכללי והעומד בראשו.
ירי המצרר התבצע בעיקר בימים האחרונים של המלחמה. על-פי דיווחים לבנונים, נפגעו לפחות עשרה אזרחים כתוצאה מפיצוצים של הפצצות הקטנות לאחר המלחמה.
האו"ם: מיליון פצצות מצרר נותרו בלבנון
בכיר באו"ם העריך שתהליך נטרול מיליון פצצות המצרר שפוזרו בשטחי דרום לבנון על-ידי צה"ל ולא התפוצצו יימשך עד לסוף שנת 2007. ממסמך שחיבר ארגון בריטי לאחר המלחמה עלה כי בין שלושה לארבעה לבנונים נפגעים מידי יום כתוצאה מפצצות המצרר שהטיל צה"ל במשך המלחמה.
את הדו"ח הכין ארגון שמרכז את פעילותו בתחום מוקשים ופצצות, וממנו עולה כי ארגוני סיוע שעוזרים ללבנון לפנות מוקשים שטרם התפוצצו, איתרו 770 אתרים שבהם הוטלו פצצות מצרר. לטענת הארגון, כ-45 אלף פצצות כבר פונו מהשטח, אולם מאות אלפי פצצות נוספות נותרו באזור הלחימה.
הדו"ח מציין כי כ-40% מהפצצות שהוטלו לא התפוצצו והנפלים שנותרו עלולים להתפוצץ כתוצאה מנגיעה קלה. לדברי הארגון, ההדף שפיצוץ כזה עלול ליצור חזק מספיק כדי להרוג ילד. לפי נתוני האו"ם והארגון שעומד מאחורי הדו"ח, מאז הפסקת האש שהוכרזה ב-14 באוגוסט ועד לפני כחודש נרשמו עשרים מקרי מוות ו-115 פציעות. לפי הנתונים, נהרגו עד כה ארבעה ילדים מתחת לגיל 18, ונפצעו כארבעים.