משפחות הרוגי אוקטובר דוחות הצעת הפיצוי
שמונה ממשפחות הרוגי מהומות אוקטובר הודיעו היום כי הן מסרבות לקבל את הצעת הפשרה של המדינה. "המדינה היא הנאשם העיקרי בהרג בנינו ונמשיך במאמצינו עד שנביא את האשמים למשפט צדק על פשעיהם", הודיעו המשפחות, שטוענות כי עורך הדין שחתם על ההסכם מטעמם "מכר אותנו בזול"
שמונה ממשפחות הרוגי אירועי אוקטובר הודיעו כי הן מסרבות לקבל את הפיצוי שהחליטה המדינה להעניק להן בשבוע שעבר. המשפחות הודיעו היום (ב') כי אין להן כל חלק בהסכם עם המדינה והבהירו: "אנו דוחות כל הסכם פיצויים כספי שהוצע על ידי המדינה, כיוון שהיינו ועודנו משוכנעות שהמדינה היא הנאשם העיקרי בהרג בנינו. נמשיך במאמצינו עד שנביא את האשמים למשפט צדק על פשעיהם".
בשיחה עם ynet הסבירו המשפחות כי כלל לא ראו את ההסכם עליו חתם עורך הדין מטעמם מול המדינה. "אם הם חשבו שהם יכולים לתת לנו כסף ובכך להתנער מאיתנו ולהסיר כל אחריות לפשע שעשו - הם טועים", אמר נציג המשפחות, איברהים סיאם", על נציגי המדינה. "מוטב שישמרו את הכסף בקופת המדינה לאוקטובר חדש, אולי הפעם יהיה להם כסף לקנות כלים לפיזור הפגנות".
מלבד שמונה המשפחות שחזרו בהן מן ההסכמה לקבל את הפיצויים, מתלבטות שתי משפחות נוספות בנושא. כמה מבני המשפחות אמרו היום שלא לייחוס, כי עורך הדין שטיפל בהן "מכר אותנו בזול". מאחורי הקלעים מתברר שמאז חתימת ההסכם סערו הרוחות במגזר הערבי ועל בני המשפחות נמתחה ביקורת קשה. "אמרו להן שהשפילו אותן, שהמדינה עשתה מהן בדיחה", אמרו מקורביהן.
סיאם, מהיחידים שראה את ההסכם, אמר היום: "בהסכם היה סעיף בעייתי מלכתחילה. מדובר על סעיף 3 המדבר על הסרת האחריות של מדינת ישראל ממה שהתרחש. אני לתומי חשבתי שהסעיף שוּנה והאמת שגם לא חשבתי שהמדינה תמהר לפרסם בכלי התקשורת את ההסכם ואת הסרת האחריות שלה מהמתרחש".
הפרסום בעיתונות וההסכם שהגיע כמה ימים לאחר חתימתו לכל בני המשפחות, חוללו מהומה והיא שהביאה להודעה היום לפיה מתנערות ממנו משפחות ההרוגים. "לא ראינו ולא שמענו על פרטי ההסכם, סמכנו על עורך הדין והוא בגד בנו. פתאום אתמול אנחנו מגלים שהוא עשה עסקה עם המדינה ומכר אותנו בזול", אמר בהג'ת ח'מאייסה, אחיו של מוחמד, אחד מהרוגי אוקטובר. לטענתו, חתימת חלק מהמשפחות הייתה רק על הסכמתן העקרונית לפיצויים אולם מאחר ולא נודעו להם פרטים נוספים מעבר לכך, הן אינן מוכנות לקבל אותו. "אף פעם לא שמעתי על גוף כלשהו שנותן פיצויים אך אינו מכיר בנפגע שלו הוא משלם את הפיצויים. לא ידעתי שזה מה שנאמר בהסכם. אם זו רוח הדברים - אני מסיר את ידיי מהסכם כזה".
המדינה: מוכנים לשלם, לא לקחת אחריות
ביום חמישי האחרון, כאמור, נודע כי מדינת ישראל תשלם פיצויים למשפחות הרוגי אוקטובר. הדבר נקבע בהסכם פשרה שגובש יממה לפני כן בין המדינה למשפחות ההרוגים ואושר בבית המשפט המחוזי בנצרת בעקבות תביעה שהוגשה על ידי המשפחות. על ההסכם חתמו 11 משפחות מתוך 13.
במעמד חתימת ההסכם אמרו בפרקליטות כי "נוכח התוצאות הטראגיות של האירועים ומתוך רצון אמיתי להביא לסיום ראוי והוגן של התביעה, הסכימה - על אף עמדתה העקרונית להיעדר אחריות על הנזקים שנגרמו כתוצאה מהאירועים - לשלם סכום שהוסכם בין הצדדים".
ההחלטה על קבלת הכסף ותביעת פיצויים מן המדינה היתה החלטה לא קלה עבור המשפחות, והיא לוותה בטונים צורמים בינן לבין עצמן. חסן עאסלה, אביו של אסיל שנהרג בתקריות ויושב ראש ועד ההורים השכולים, התנגד עוד מראשיתו לרעיון. הרעיון נזרע כבר בימים שבהם הוחלט על הקמת ועדת החקירה הממלכתית לחקר הנושא פנה אל המשפחות באמצעות שליחים ראש הממשלה, אהוד ברק, וביקש להיפגש עמם כדי להגיע להסדר פיצויים. המשפחות סירבו.
באחת הישיבות שהתקיימו בנושא פרץ ויכוח גדול, והישיבה נחתמה בהחלטה שלא תוגש תביעה לפיצויים. אלא שאז פנו חלק מהמשפחות אל משרד עורכי הדין של עדי מיכלין וליטל צור, זאת לאחר שלטענתן סירב ארגון עדאלה לייצגם בהקשר זה. בארגון עדאלה הדגישו כי הם אינם מטפלים בתביעות נזיקין.
המשפחות גיבשו כתב תביעה שהוגש בספטמבר 2005 על רקע חילוקי הדעות. "היו אפילו משפחות שהאב התנגד ואמר שמוכרים את הדם של הבן שלו בשביל כסף, בעוד שהאם אמרה שהמצב קשה והם מוכרחים להמשיך לחיות. מדובר בנושא רגיש מאוד שגרר ויכוחים גם בתוך המשפחות וגם בין המשפחות", אמר אחד המקורבים שליווה את המשפחות מקרוב.