שתף קטע נבחר

 

היום: בג"ץ יכריע האם להכיר בנישואים חד-מיניים

העותרים, שלושה זוגות חד-מיניים שנישאו בקנדה, דורשים שמינהל האוכלוסין במשרד הפנים ירשום כנשואים בני זוג מאותו מין לאחר שהציגו אישורים. בתשובת המדינה נכתב ש"ישראל אינה מכירה במוסד של נישואים חד מיניים, אך היא מכירה בזוגיות חד מינית בהקשרים רבים". בג"ץ יאלץ להכריע

האם זוגות חד-מיניים יוכלו להירשם כנשואים בישראל? בג"ץ יכריע היום (ג') בהרכב של שבעה שופטים, בראשותו של נשיא בית המשפט העליון בדימוס, אהרון ברק, בעתירה בנושא רישום נישואים של בני זוג מאותו מין.

 

העותרים דורשים שמינהל האוכלוסין במשרד הפנים ירשום כנשואים בני זוג מאותו מין, שנישאו בחו"ל, לאחר שהציגו תעודת נישואין מאומתת מהמדינה בה נישאו. העתירות, שהוגשו על ידי עו"ד דן יקיר, היועץ המשפטי של האגודה לזכויות האזרח, ויונתן ברמן- הוגשו בשמם של שני זוגות של גברים שנישאו בקנדה ומינהל האוכלוסין מסרב לשנות את הרישום של מצבם האישי מרווקים לנשואים.

 

בעתירה ציינו המבקשים כי הם אינם מסתפקים בדרישה לשנות את רישומם של שני זוגות אלה, אלא לקבוע הלכה מחייבת, פסק דין תקדימי, המחייב את מנהל האוכלוסין לרשום את נישואיהם של זוגות אחרים מאותו המין, אשר הציגו תעודות נישואין.

 

בעתירות נטען כי "מדינת ישראל מונעת מזוגות אלה להינשא בארצם כשהם מוקפים בכל יקיריהם, בני משפחה, חברים וידידים ומאלצת אותם להרחיק על פני יבשות רבות. די בפגיעה אנושה זו בזכויות היסוד שלהם ולהתיר למנהל האוכלוסין להציב מכשול בפני רישום נישואיהם בישראל".

 

הזוגות שעתרו לבג"ץ הם יוסי בן ארי ובן זוגו לורן שומן. בן ארי (52) מעצב תפאורה ותלבושות לתיאטרון במקצועו ושומן (42) מתרגם ספרות מעברית לצרפתית. הזוג השני הוא יוסף בר-לב (39), מדריך ריקודי עם, וירון להב (29) מדריך כושר. שני הזוגות נישאו בקנדה במהלך שנת 2003 ותעודות הנישואים שלהם אומתו על ידי קונסול ישראל בטורונטו. האגודה לזכויות האזרח, שביקשה לשנות את מצבם המשפחתי של העותרים, נענתה כי "נישואים שכאלו אינם מוכרים באופן חוקי על ידי מדינת ישראל, ולפיכך לא ניתן לרשמם בקובץ המרשם כמבוקש".

 

בתשובת המדינה לעתירות אלה נאמר כי אין מקום לרישום נישואים חד מיניים אשר נערכו במדינה זרה. עמדה זו מתבססת על שיקולים משני מישורים: הראשון, העדר הכרה בתא משפחתי חד צדדי והיקף שיקול דעתו של פקיד הרישום. בישראל לא קיימת תבנית משפטית מתאימה לרישום נישואים בין בני זוג מאותו מין. במישור השני, המדינה טענה כי תחולתם של כללי ברירת הדין החלים על הכרה בנישואים שנערכו במדינות זרות אינה מתאימה במוסד חברתי שאינו מוכר בישראל.

 

עוד נטען בתשובת המדינה, שהוגשה באמצעות עו"ד יוכי גנסין, שישראל אינה מכירה במוסד של נישואים חד מיניים, אך עם זאת ניתן לומר כי המדינה מכירה בזוגיות חד מינית בהקשרים רבים. הכרה זו ניתנת בנוגע להיבטים כלכליים סוציאלים ואף בהקשר של הסדרת שהייה כחוק בישראל. עמדת המדינה היא, כי קיימת הבחנה בסיסית בין שאלות של סטטוס לבין שאלות הנוגעות להסדרת היבטים כלכלים סוציאלים, לעניין בני זוג מאותו מין.

 

שופטי בג"ץ ייפסקו גם בנושא סמכויות בתי הדין הרבניים, כשהשאלה בה ידונו השופטים היא האם ניתן לקבל רישום גירושים לכאלו שנישאו בקפריסין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
יוכר בישראל?
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
צילום: עמית שאבי
יכריעו. שופטי בג"ץ
צילום: עמית שאבי
מומלצים