מיקרוסופט רומזת: נתבע משתמשי לינוקס
בעקבות ההסכם בין מיקרוסופט למפיצת הלינוקס Novell, רמז מנכ"ל מיקרוסופט כי חברתו עלולה לתבוע משתמשי הפצות אחרות
מיקרוסופט עלולה לתבוע את משתמשי מערכת ההפעלה החופשית לינוקס בגין הפרת זכויות יוצרים על פטנטים. כך רמז סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט, בשיחה עם השבועון eWeek.
הלינוקס SuSe, אשר מפיצה Novell. במסגרת ההסכם, התחייבה מיקרוסופט שלא לתבוע את משתמשי SuSe בגין הפרת פטנטים. Novell שילמה למיקרוסופט סכום של 40 מיליון דולר תמורת זכות השימוש בפטנטים דה-פקטו.
מיקרוסופט חתמה לפני כשבועיים על הסכם עם חברת Novell, המסדיר הדדית שימוש בפטנטים של מיקרוסופט בהפצת
רקע
פרטים חדשים על הסכם מיקרוסופט-Novell
רויטרס
יצרנית התוכנה Novell הודיעה אתמול (ג') כי מיקרוסופט תעביר לה שני תשלומים נפרדים בסך 348 מיליון דולרים, במסגרת הסכם שיאפשר ל-SUSE, הפצת הלינוקס של Novell, לפעול בתאימות עם Windows. מיקרוסופט תשלם ל-Novell מקדמה בסך 240 מיליון דולרים עבור דמי מנוי, עבור תמיכה במערכת ההפעלה לינוקס.
לטענת באלמר, משתמשי הפצות אחרות, ובראשן ההפצה המתחרה ל-SuSe של Novell, הפצת Red Hat, עשויים להידרש לשלם למיקרוסופט עבור הפטנטים שלה, המצויים לטענתה בתוך הפצות לינוקס השונות. ענקית התוכנה מעולם לא פירטה בדיוק באיזה פטנטים מדובר.
מנכ"ל מיקרוסופט אמר: "אם לקוח שואל 'האם אני נושא באחריות על השימוש בפטנטים שלכם?' עקרונית, אם הוא משתמש בהפצה שאיננה SuSe, אז הייתי אומר שהתשובה היא 'כן'. אני חושב שלקוחות יצטרכו לבדוק את הנושא עם המפיץ שלהם". עוד הוסיף באלמר כי לקוחות השוקלים הורדה ישירה של הפצת לינוקס שאיננה SuSe, "יחשבו על כך פעמיים".
בכך, למעשה, דוחפת מיקרוסופט את משתמשי הקוד הפתוח לידי שותפתה החדשה Novell, על חשבון מובילת השוק Red Hat, שאינה מחזיקה בהסכם דומה. אנשי הקוד הפתוח רואים בכך התערבות גסה מצד מיקרוסופט, וניגוד גמור לרישיון השימוש של לינוקס, GPL, אשר קובע כי התוכנה צריכה להיות חופשית ואין לדרוש תמורתה שום תמורה כספית. חברות כגון Novell ו-Red Hat אומנם אינן מוכרות את התוכנה עצמה תמורת כסף, אך הן מוכרות תוספות לתוכנה כגון אריזה, תקליטורים, ספרי הדרכה ושירותי תמיכה.
"או שלקוחות Red Hat יעברו ל-Novell כדי לזכות בהגנה או ש-Red Hat תיאלץ להגיע להסדר דומה עם מיקרוסופט", אומר אבן מוגלן, פרופסור למשפטים באוניברסיטת קולומביה ומחלוצי התוכנה החופשית.
מוגלן מוסיף כי ההסכם חותר תחת עקרונות רישיון ה-GPL. הוא ועצמו ואחרים כבר החלו בתיקון הפרצה המשפטית ברישיון השימוש, כך שההבטחה לאי-תביעה של מיקרוסופט תיושם על כלל המשתמשים.
פעולתם של מוגלן וחבריו, בעצם תהפוך את הסכם Novell-מיקרוסופט על ראשו, כך שגם אם ניתנת הגנה מפני תביעה לקבוצה מסויימת – אף אחד לא ייתבע. "בימים אלה, לא תהיה בעייה להשיג הסכמה של הקהילה לפיסקה שכזו" קובע מוגלן. הוא העריך שהתוספת החדשה לרישיון תהיה מוכנה בתוך שבועות מספר.
תחשבו פעמיים. באלמר עם נתניהו
מומלצים