שתף קטע נבחר

קולונסקופיה: רופאה אחת, שני סיבוכים נדירים

חשיפה: אותה רופאה שביצעה את בדיקת הקולונסקופיה בבת ה-25 שנפטרה שבועיים אחר-כך, היתה זו שביצעה בדיקה דומה בקיץ שעבר בבת 78, שהגיעה מאוחר יותר למיון עם נקב במעי הגס, וכעת תובעת 7 מיליון שקל פיצויים. בבית החולים בני ציון בחיפה מודים שסיבוכים בבדיקה מעין זו נדירים, אולם טוענים: "מדובר באחת המומחיות הטובות בארץ"

רופאה אחת, שני סיבוכים נדירים: לפני יומיים פירסמנו את סיפורה של צעירה בת 25 שנפטרה בעקבות בדיקת קולונוסקופיה שגרתית. כעת מתברר שאותה רופאה שביצעה את הבדיקה של בת ה-25, אחראית גם לסיבוך שאירע באישה בת 78 שעברה בדיקת קולונוסקופיה בבית-החולים בני-ציון באוגוסט 2004. שכיחותו של סיבוך בבדיקה הפולשנית עומדת על מקרה אחד ל-1400 בדיקות.

 

כעת תובעת בת ה-78, באמצעות עו"ד ענת גינזבורג, סכום של למעלה מ-7 מיליון שקל מבית החולים בני-ציון, ממשרד הבריאות ומשירותי בריאות כללית. לפי כתב התביעה, שהוגש בשבוע שעבר לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, במהלך בדיקת הקולונסקופיה נגרמו לאישה קרעים במעי הגס, שתוקנו יותר מיממה לאחר מכן, והפכו אותה מאישה עצמאית לנכה מאה אחוז ולחולה סיעודית, "שבר כלי, תשושת נפש וגוף, המאושפזת בבית אבות סיעודי".

 

בכתב התביעה מצויין כי הרופאה שביצעה את הבדיקה בתובעת וגם בצעירה בת ה-25 אינה מומחית לגסטרואנטרולוגיה (התמחות במחלות הקיבה והמעי, מי"ב) ולבית המשפט הוגש מסמך של משרד הבריאות המציין כי הרופאה מומחית ברפואה פנימית בלבד. לכתב התביעה צורף גם מכתב של מנהל האגף לרישוי מקצועות רפואיים במשרד הבריאות הקובע כי על בדיקת קולונסקופיה להתבצע על ידי מומחה בתחום הגסטרואנטרולוגיה.

 

התובעת טוענת שבדיקת הקולונסקופיה נעשתה שנתיים וחצי לאחר בדיקה קודמת, למרות המלצה של הרופא שטיפל בה לבצע בדיקה שכזו רק לאחר חמש שנים. עוד נטען שלפני הבדיקה לא הוסברו לה הסיכונים הקיימים בבדיקה.

 

יומיים לאחר הבדיקה חשה האישה כאבי בטן עזים ופנתה לחדר המיון של בית החולים בני-ציון. הרופאים ערכו לה צילומי בטן וחזה אולם ציינו שלא נמצא בהם "ממצא פתולוגי משמעותי" ואשפזו אותה במחלקה פנימית תוך אבחנה שמדובר בדלקת בדרכי השתן. רק 30 שעות לאחר שהגיעה למיון נותחה ואז התגלה הנקב במעי הגס, שנגרם, לפי כתב התביעה, בבדיקת הקולונוסקופיה.

 

"רופא סביר היה ממתין"

פרופסור יעקב רטן לשעבר מנהל היחידה לגסטרואנטרולוגיה פולשנית באיכילוב שחוות דעתו מצורפת לכתב התביעה הסביר כי לא היה מקום לערוך את הבדיקה באישה שנתיים וחצי לאחר בדיקה קודמת וכי רופא סביר היה ממתין עוד מספר שנים לפני עריכת בדיקת קולונסקופיה נוספת אם בכלל.

 

בכתב התביעה צויין כי בסיכום בדיקת הקולונוסקופיה נכתב כי "ההכנה לבדיקה היתה גרועה". המומחה ציין כי במקרים כאלו לא נהוג לבצע את הבדיקה "במקרים כאלו רמת הסיכון לסיבוכים גדולה ביותר. במקרה שלנו התעקשו להמשיך עד כפף הכבד, כלומר נבדקו שני שליש מהמעי למרות תנאי ריאות גרועים".

 

בני ציון: מדובר באחת המומחיות הטובות בארץ

מבית החולים בני-ציון נמסר בתגובה: "המכון הגסטרואנטרולוגי במרכז הרפואי בני-ציון הוא מהגדולים באזור חיפה ומבצע בדיקות רבות לחברי כל קופות החולים. תופעות של ניקוב המעי או חדירת אוויר לחלל הבטן בבדיקת קולונסקופיה מופיעות בשכיחות של 1 ל-1400 בדיקות. במהלך ההיסטוריה של בית החולים היו שלושה אירועים מצערים כאלה מתוך אלפי בדיקות רבות".

 

לגבי הרופאה שביצעה את הבדיקה בשני המקרים נכתב כי "מדובר בגסטרואנטרולוגית בכירה, שנבחרה לתפקיד במכרז ממשלתי לאור מומחיותה, כאשר דרישות הבסיס למכרז היו מומחיות בגסטרואנטרולוגיה. היא נחשבת לאחת המומחיות הטובות בארץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
קולונסקופיה. טעות לעולם חוזרת?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים