הפרקליטות סגרה התיק נגד בורג בעניין עשות
תיק החקירה בעניין רכישת עשות אשקלון בידי קבוצה בראשות אברהם בורג נסגר מחוסר ראיות. בורג נחקר בחשד שהעלים מידע חיוני מרשות החברות הממשלתיות בפרשת רכישת המפעל הקשור לקשריו עם אנשי העסקים איאן דיוויס ואביב אלגור
פרקליטות המדינה החליטה לסגור מחוסר ראיות את תיק החקירה נגד יו"ר הכנסת לשעבר, אברהם בורג, וחשודים נוספים בפרשת עשות אשקלון.
תחקיר מוסף "7 ימים" שהתפרסם בספטמבר אשתקד חשף את הקשר הכספי בין רוכש בורג, לבין אנשי עסקים המואשמים בפלילים, שעליהם נאסר לרכוש את עשות. מהתחקיר עלה כי איאן דיוויס, שבבעלותו בין השאר בתי-קזינו משגשגים באנגליה, וקרוב משפחתו אביב אלגור, נפסלו מלהשתתף במכרז להפרטת עשות. זאת, בעקבות חקירה שנפתחה נגדם על עבירות של מירמה והונאה בנסיבות מחמירות.
בפרשת עשות אשקלון נחקר תהליך הפרטת המפעל ורכישתו בידי גורמים שונים. ההחלטה לפתוח בחקירה התקבלה בעקבות חקירת מבקר המדינה שהעלתה חשד לכאורה כי קבוצת 3I שנבחרה כזוכה בהליך לרכישת עשות, הסתירה מרשות החברות הממשלתיות מידע חיוני ומהותי בשלבים הראשונים של הליך הרכישה.
הבסיס לחשד נעוץ בעובדה שנגד בעלי קבוצת 3I, אביב אלגור ואיאן דיוויס, מתנהל הליך פלילי המנוהל ברשות ניירות ערך ושבגללו החליט משרד המשפטים לאסור על השניים להיות בעלי שליטה או בעלי זיקה ניהולית לעשות. החשד היה כי בורג שימש מעין "איש קש" של אלגור ודיוויס לרכישת עשות בניגוד להגבלות שנקבעו.
חקירת המשטרה התמקדה בשני היבטים עיקריים: האחד - מהות מעמדו של בורג בעסקה והמצגים שהוצגו כלפי רשות החברות, ובחינת העמידה בפועל בהתחייבויות בורג לרשות החברות; השני - שאלת קיומה של זיקה לניהול ולשליטה בחברה לאלגור או לדיוויס, בעלי קבוצת 3I .
מהחקירה עלה כי מדובר בחבירה של אלגור, דיוויס ובורג לצורך ביצוע העסקה בדרך שתאפשר את כניסת קבוצת 3I כרוכשים בעתיד. כוונות אלו הובאו למעשה לידיעת רשות החברות, ועל פי הראיות, הצדדים התכוונו לקבל אישור לכל הסכם ביניהם טרם שכלולו, כאשר כל פעולה נעשתה בליווי משפטי צמוד.
עם זאת, מחומר הראיות עולות תהיות שלא יושבו לחלוטין, באשר לקיום הסכמה אחרת בין הצדדים ובאשר לתמונה המלאה בפני רשות החברות, העומדת בניגוד להתחייבויות בורג לרשות החברות. כאמור לא נמצאו בחומר החקירה די ראיות כדי לבסס כתב אישום בעבירת של קבלת דבר במרמה או ניסיון לכך.
באשר לרונן טבקול, שותפו של בורג לקבוצה הרוכשת, הוחלט לסגור את התיק בעילה של העדר אשמה.
נציגו של בורג, עו"ד אלי זהר אמר בתגובה: "יש הלך רוח ציבורי שלוקח כל דבר שיש לו מראית עין נגטיבית והופך אותה לחקירה. לא הייתה שום סיבה שהעסקה לא תתקדם גם אם הם (דיוויס ואלגור) עומדים לדין על ניירות ערך, בעיקר אחרי שבורג לקח ערבות עצמאית. יש שחיתויות אמיתיות ויש מדומות. הציפיות עכשיו לקנות את המפעל וללכת הלאה".
עו"ד אלדד יניב פרקליטו של דיוויס אומר בתגובה: "כל השבחים לפרקליטות שסמכה ידיה על המלצת יאח"ה שהגיעה למסקנה תוך זמן קצר לסגור את תיק החקירה שמלכתחילה לא היה מקום לפתוח. איאן דיוויס הוא ציוני נלהב התורם רבות לישראל במסגרת עסקיו ומפרנס משפחות רבות".
יו"ר הוועד: התהיות סביב המכירה נותרו
איציק יהודה, יו"ר ארגון עובדי תע"ש ועשות אשקלון, הגיב על החלטת הפרקליטות לסגור את התיק נגד בורג בעניין עשות: "אנו נבקש להביא את התהיות שלא יושבו לחלוטין לבית המשפט בקרוב, כדי לבדוק מי האחראי למחדל המכירה של עשות, בדרך התמוהה ובמחיר התמוה בו נמכרה החברה.
"כמו כן נבקש לבדוק מה היה האינטרס של פקידים בכירים להוביל מכירה של מפעל רווחי במחיר שזכה לביקורת קשה מצד כל הגורמים המומחים בשוק".
בתנועה לאיכות השלטון דורשים, בעקבות החלטת בית המשפט העליון, כי היועמ"ש ינמק את עמדתו, נוכח הראיות המנהליות בתיק עשות אשקלון ועד אז שיעצרו ההליכים למימוש הזכייה. בתנועה אמרו כי "לאור הפרסום על סגירת החקירה הפלילית לעניין עשות אשקלון פנתה התנועה לאיכות השלטון לשר האוצר, היועמ"ש ואחרים בדרישה כי לא יבוצע כל צעד להמשך מימוש הזכייה עד שהמדינה תקיים את חובתה על פי פסק דין בית המשפט העליון לנמק את עמדת המדינה באם אין או יש מקום נוכח הראיות המנהליות לאפשר את מימוש הזכייה".