שתף קטע נבחר

אנדרוגינוס: בגיל 11 חודש הפך אחמד לנסרין

אחמד נולד עם איברי מין זכריים. בגיל שלושה חודשים אבחנו הרופאים שאיבריו הפנימיים נשיים. בהתייעצות עם ההורים הוחלט להפכו לנקבה. אחרי ניתוח בן חמש שעות בבית החולים "דנה", יצא אחמד כנסרין

אנדרוגינוס: תינוק כבן שנה מהרשות הפלסטינית שנולד עם איברי מין חיצוניים זכריים ועם אברי מין פנימיים נשיים הפך לאחר ניתוח ממושך לתינוקת לכל דבר.

 

מבחינה כרומוזומלית היו לתינוקת שני כרומוזומי מין נקביים (XX) אולם גופה ייצר בטעות, בשל פגם גנטי, עודף של הורמון המין הגברי טסטוסטרון והדבר גרם ליצור של אברי מין זכריים חיצוניים.

 

אין בארץ נתונים מדויקים על לידת תינוקות אנדרוגיניים אולם בכנס שנערך בשנה שעברה הוצג נתון לפיו מתבצעים מדי שנה בממוצע 7 ניתוחים לתיקון מין הילוד (ראו מסגרת).

 

ד"ר יעקב בן-חיים, מנהל היחידה לאורולוגיית ילדים בבית החולים לילדים "דנה", שביצע את הניתוח באחמד/ סברין מסביר שישנם מצבי ביניים רבים בין זכר לנקבה אך במקרה הנוכחי המצב היה פשוט יחסית. "מבחינה גנטית מדובר בבת לכל דבר. יש לה רחם, שתי שחלות ונרתיק. מבחינה חיצונית התינוק נראה כזכר עם איבר מין ושק אשכים ריק. ההחלטה במקרה הזה היתה קלה כי ידענו שהיא תהיה נקבה פורייה".

 

לפני כ-8 חודשים אובחן מצב התינוקת לראשונה בבית החולים איכילוב והיא החלה לקבל טיפול בסטרואידים, כדי לדכא את ייצור ההורמון הגברי. הרופאים הסבירו להורים שניתן להשאיר את התינוקת כבן, אך הוא לא יהיה פורה ובשלב מסוים ייתכן שיצמחו לו שדיים, אולם התינוקת יכולה לאחר ניתוח להפוך לבת לכל דבר. ההורים בחרו באפשרות השנייה.

 

הניתוח הרגיש ארך כ-5 שעות. "הפכנו את הפין לדגדגן ושמרנו על העצבוב שלו כדי לשמור על התחושה", מתאר ד"ר בן-חיים. "הקטנו את החלק שמאפשר זקפה, הארכנו את השופכה ויצרנו פתח שמחבר את הנרתיק שלה כך שיהיה חיצוני. העבודה בניתוח כזה צריכה להיות מאד מדויקת".

 

מקרה נדיר כמו זכייה בפיס

ד"ר אלי הרשקוביץ' מומחה לאנדוקרינולוגית ילדים מבית החולים "סורוקה" ויושב ראש האיגוד הישראלי לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בילדים מסביר שהתינוקת שנותחה סובלת מהמצב הכי שכיח בתחום זה הקיים באוכלוסייה הערבית, באוכלוסייה היהודית ולמעשה בכל האוכלוסיות בעולם.

 

הסיבה להולדת תינוק עם מין לא ברור נעוצה בפגם גנטי והסיכוי של אדם רגיל

ללדת תינוק כזה הוא "כמו לזכות בפיס", לדבריו. עם זאת, במשפחות שבהן יש נישואיי קרובים הסיכון עולה. כאשר אדם נושא את המום הגנטי הזה הסיכוי להולדת ילד פגום היא 25 אחוז בכל היריון.

 

הגורם לשיבוש ביצירת אברי המין נעוץ בפגם במסלול ליצירת הורמונים סטרואידים. השיבוש גורם לייצור חסר של הורמונים האחראים על משק המלחים ולייצור בעודף של הורמונים גבריים במקום הורמונים נשיים. זו הסיבה להיווצרות אברי המין הגבריים אצל התינוקת במקרה זה.


פורסם לראשונה 29/11/2006 23:28

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
זכר מבחוץ, נקבה מבפנים (אילוסטרציה)
צילום: אלכס קולומויסקי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים