שדרות: טלאי צהוב בהפגנה נגד תוכנית ויסקונסין
בשדרות ואשקלון מוחים על כך שקצבת הבטחת ההכנסה של משתתפים בתוכנית ויסקונסין, שלא הגיעו למרכזים בגלל המצב הביטחוני, נשללה. "כשנופלים קסאמים אומרים לנו להירגע ומיד להמשיך בתוכנית. אנחנו מרגישים כמו בגטו". דוברת התוכנית בדרום: "מחצית מתושבי הערים חזרו לעבודה בזכותינו"
תושבים משדרות ואשקלון, ערים בהן מופעלת"תוכנית ויסקונסין", מחו אתמול (ד') נגד המשך יישום התוכנית. לדבריהם, בגלל המצב הביטחוני הם מתקשים להגיע למקומות בהם מופעלת התוכנית ולכן קצבאות הבטחת ההכנסה נשללות מהם.
תוכנית ויסקונסין הופעלה בארץ לפני למעלה בשנה במספר מקומות בארץ, באזור הדרום הוחלט להפעיל אותה בשדרות ואשקלון, שתי ערים אליהם יורים חמושים פלסטינים רקטות קסאם. בשדרות הגיעו 150 איש לפגישה עם דובר העירייה, כשבפיהם טענות רבות אודות התוכנית. חלק מהנשים הגיעו לבניין העירייה כשהן עונדות טלאי צהוב על בגדיהן.
מתנגדים לתוכנית ויסקונסין בשדרות (צילום: ראיי טל בראונשטיין)
אולגה אמירוב, אחת המשתתפות בתוכנית בשדרות, הסבירה מדוע היא שמה טלאי על חולצתה. "שמנו את הטלאי עלינו כי אני מרגישה כמו בגטו. ככה מחזיקים אותנו בפרויקט ולכן החלטנו לשים את מגן הדוד הזה".
לדברי אמירוב, אם לחמישה ילדים, היא אינה מקבלת את קצבת הבטחת ההכנסה כבר תשעה חודשים, מכיוון שהיא לא הגיעה למפגשים. "הילדה שלי חלתה. יש לה בעיות בכליות והיא נזקקה לניתוח. הבאתי להם אישורים שנעדרתי בגללה, אבל הם פשוט לא מתחשבים ושוללים לי את הקצבה ופוגעים בי. במיוחד בשדרות, הם צריכים לגלות יותר רגישות. גם כשנופלים קסאמים הם אומרים לנו להירגע ומיד להמשיך בתוכנית. אפילו הם מאיימים על מי שמרגיש לא טוב שיישללו לו את הקיצבה. אני אמורה להיות בסדנאות ללימוד אנגלית ובכל מיני סדנאות טיפשיות. אני בקושי יודעת את השפה שלי, אז אני צריכה עכשיו ללמוד אנגלית?".
"גם פגועי הלם חויבו להגיע לתוכנית"
משתתפת נוספת בתוכנית ויסקונסין, אלין איטח, החליטה גם היא לענוד על בגדיה מגן דוד צהוב. "אני מרגישה שאני עובדת כפייה שנלקחה למחנה עבודה. שלחו אותי לעבוד כמטפלת כשכל הזמן יש מישהי, שהיא בעיניי כמו קצינת מבחן, שבוחנת אותי מכל זווית. אנחנו מרגישים פה נורא, חלק ממשתתפי התוכנית שנפלו לידם קסאמים ולמרות אישורים שהציגו שהם פגועי הלם, חויבו להגיע לתוכנית, אחרת אמרו לנו שהקיצבה תשלל. גם כשנופל קסאם לא מתחשבים בנו. אנחנו מרגישים פה כלואים למרות שלא עשינו שום פשע".
זעמם של המשתתפים בתוכנית בשדרות גבר בשבוע שעבר, מכיוון שקסאם נחת סמוך למרכז בו התקיימה פעילות של תוכנית ויסקונסין. אחת המשתתפות התעלפה ואיבדה את הכרתה. למקום הוזעק אמבולנס והיא טופלה במקום. כדי לשמוע את טענות המשתתפים בתוכנית, הגיע למקום ראש העיר, אלי מויאל מלווה בעוזרו עו"ד יוסי פנחס כהן. השניים ששמעו את טענות התושבים הזמינו את נציגיהם לפגישה בעירייה. "חשבתי שיגיעו בין שמונה לעשרה משתתפים, אבל בפועל הגיעו עשרות עם סיפורים קשים מאוד. חלקם אפילו מסמרי שיער", סיפר כהן.
גם באשקלון המצב אינו טוב יותר ולמשתתפי התוכנית יש גם טענות. ח"כ מרינה סולודקין (קדימה) נפגשה עם חלק ממשתתפי התוכנית באשקלון. לאחר הפגישה היא החליטה לפעול לביטול התוכנית במתכונתה הנוכחית. "לצערי הרב מה שמתרחש בתוכנית הזו מזכיר מחנות עבודה של סטלין. מדובר באנשים, לפעמים עם תואר אקדמאים, שנשלחים לנקות חופים ומחנות צבא. זה לא נראה לי הגיוני. לפעמים הם נוסעים קילומטרים בכדי לנקות איזה מקום. למי שמתנגד שוללים את הקצבה. יש שם דברים אבסורדים לגמרי. אני מקבלת הרבה תלונות ואנשים מספרים לי סיפורים שונים", סיפרה ח"כ סולודקין.
דוברת התוכנית באזור הדרום, יעל גלאון, מסרה בתגובה כי מטרת התוכנית היא להשיב את מקבלי הבטחת ההכנסה למעגל העבודה. "אנו גאים בהישג בו חזרו למעגל העבודה בשדרות למעלה מחצי מלקוחותינו. חשוב לציין כי ביטחונם האישי של עובדי החברה ולקוחותינו הם בראש מעייננו ולכן אנו פועלים על-פי הנחיות ברורות אותן אנחנו מקבלים מפיקוד העורף. בתקופה קשה זו אנו מגלים רגישות יתר ומפעילים סדנאות מגוונות, כגון חוסן נפשי, עמידה במצבי לחץ וכדומה. כמו כן נותנת החברה מענה פרטני לכל לקוח".