שתף קטע נבחר
 

לראשונה בארץ: דב נמלים ענק

טרמיט, דב נמלים ענק ושובב שהגיע לפני שבועיים מגן חיות בפולין הקרירה, מתאקלם באיטיות בספארי ברמת-גן. בעוד שחבריו לטבע נוהגים לאכול כ-30 אלף נמלים וטרמיטים ביום, העולה החדש והאקזוטי יסתפק בשייק בשרי מיוחד. בינתיים הוא מרבה לישון, משתעשע עם מטפליו וצופה על שכניו הזאבים

אורח מיוחד במינו הגיע מפולין הקרירה לפני כשבועיים לישראל: דב נמלים ענק, בשם טרמיט, ינוקא בן שנה וחצי עם תיאבון בריא וחוטם ארוך במיוחד, מצא בית חדש בספארי ברמת-גן. הדרך להבאתו של בעל החיים הנדיר לישראל לא הייתה פשוטה. דב הנמלים נפוץ בעיקר במרכז ודרום אמריקה ובמשך מספר שנים ניסו בספארי לייבאו מהיבשת, אך נתקלו בקשיים רבים. "עקב חוקים נוקשים המדינות באיזור לא מנפיקות אישור ייבוא בקלות רבה ומנסות לשמור על בעל החיים בסביבת הטבע המקורית שלו, לכן בחרנו לייבא דב נמלים מאירופה, שם הדבר ניתן לביצוע בקלות יותר", אומר ל-ynet משה מכנס, מטפל חיות במחלקת טורפים בספארי ומי שלקח חלק בהבאתו של טרמיט לישראל.

 


אוהב נמלים כשרות? טרמיט במשכנו החדש (צילום: טיבור יגר)

 

לאחר שנתקבל האישור להבאת דב הנמלים לארץ, המריאו מכנס והמטפל הראשי בספארי למרכז לדובי נמלים בדורטמונד, גרמניה, על מנת ללמוד ולהכיר את בעלי החיים מקרוב. בגני החיות בעולם ישנם כ-240 פרטים בלבד.  "בגיל חצי שנה טרמיט הופרד מאימו לאחר שלא יכלה לסבול את הטופרים החדים. הפרט הצעיר נוהג לבלות על גבה של אימו ברוב שעות היום לתקופה של שישה עד עשרה חודשים. כשהמטפלים בגן החיות בפולין הבחינו שהאם סובלת, הם הפרידו אותם לחצרות נפרדות", מגלה מכנס. "מאז טרמיט עבר לטיפולם הצמוד של המטפלים בגן, הם שיחקו איתו והוא התרגל לנוכחות של אנשים. הכל תלוי איך מגדלים את בעל החיים".

 

קליטה לא קלה בישראל

 

לקראת מועד הבאת טרמיט לישראל, נשלח מטפל מהספארי לפולין, שם עבד ולמד להכיר את העולה החדש עד לרגע הבאתו לארץ. לקראת הטיסה, טרמיט הוכנס לכלוב חשוך ומאובטח, להבדיל מחיות אחרות, הוא לא נזקק לסמי הרגעה או טשטוש ונחת בשלום בישראל. בעוד שהטיסה עברה בהצלחה, חבלי הקליטה היו פחות מוצלחים מבחינת טרמיט. המעבר החד למקום חדש השפיע עליו. 

 


הפרטים הצעירים מבלים על גב האם במשך תקופה ארוכה (צילום: איי.פי)

 

"כשהבאנו אותו מפולין ניתן היה לראות בבירור שהוא בדיכאון ואנחנו נבהלנו מאוד. דובי הנמלים הם מאוד עדינים ורגישים. כנראה שהוא נקשר למטפלים שלו בפולין ובמשך שבוע הוא לא נגע באוכל", מספר מכנס.

"התקשרנו למטפלים בגן החיות בוורשה, למרכז לדובי נמלים בגרמניה והם הרגיעו אותנו שלעיתים דובי הנמלים מסוגלים לא לאכול במשך שבועיים, כתוצאה מהלחץ והמתח שנוצר בהעברה, אך הדבר לא גורם להם לנזק. היום טרמיט כבר אוכל ומתקשר איתנו בלי בעיה".

 

בתום הלם המעבר הראשוני, טרמיט נתגלה כדב נמלים בעל אופי נוח ונחמד. כרגע הוא שוהה בחצר זמנית ובספארי שוקדים על בניית חצר מרווחת וגדולה שבנייתה תסתיים לקראת פסח. בחצר יבלה טרמיט עם חיות דרום אמריקאיות שונות ולדברי המטפלים, אין כל חשש לעימותים ביניהם.

  

 

מי יספק 30 אלף נמלים לדב הרעב?

 

בטבע דובי הנמלים תרים אחר מזון ביערות גשם, סוואנות ובביצות בהם ניתן ללכוד טרמיטים בכמויות גדולות. הם ישקיעו שעות רבות במהלך היום בחיפוש אחר נמלים וטרמיטים ותודות לחוש ריח מפותח במיוחד, הם ימצאו את מזונם בקלות יחסית. דובי הנמלים נחשבים לבעלי חיים המתמחים ביותר למזונם. מפגש עם קן נמלים או טרמיטים לא מבשר טובות לאוכלוסייה בקן. השילוב הקטלני של טפרים חדים ולשון ארוכה המגיעה לאורך של 60 ס"מ לערך, הופכים את דב הנמלים למכונת שאיבה מוצלחת לחרקים. הוא מסוגל לשאוב אלפי נמלים בדקה בעזרת לשון גמישה וזריזה, המחוברת לשרירי עצם החזה ומסוגלת לצאת ולהכנס מפיו במהירות שיא של 150 פעם בדקה.  

 

אחד האתגרים הגדולים בטיפול בבעלי חיים מיוחדים כמו דב הנמלים בגן החיות הוא בתחום ההאכלה. הספארי הספיק לרכוש ציוד מיוחד כגון: מיקסר, מטחנת בשר ואף מקרר אישי לטרמיט.  

 

"אין לנו אפשרות לספק לטרמיט 30 אלף נמלים ביום ולכן הרכבנו יחד עם הווטרינרים תחליף מתאים וחלף הרבה זמן עד שהגענו לדיאטה הנכונה והמזינה לטרמיט", אומר מכנס. "מאחר ואין לו שיניים, אנחנו מגישים לו פעמיים ביום מנה של שייק מיוחד בכמות של 1.5 ליטר המכילה שריר בשרי ללא שומן, קוואקר, דבש, מלון, בננה, ביצה קשה, מחית פירות ובונזו. אנחנו מוסיפים לכל המרכיבים אדמת כבול ממשתלות שתורמת לו לעיכול".

 

המזון עצמו נדבק ללשונו של טרמיט ונראה כי הוא מרוצה מהשייק החדש. דובי הנמלים מסוגלים לישון עד כ-15 שעות ביום ועל פי עדות מטפליו, טרמיט נראה בדרך הנכונה להתאקלמות בספארי. משקלו הגיע כבר ל-40 ק"ג והוא משקיף מדי יום על שכניו מעבר לגדר, להקת זאבים וכלבי בר. תוחלת חייהם של דובי נמלים הגדלים בשבי מגיעה עד ל-25 שנה.

 


מפונק, אוהב לישון ונקשר למטפליו (צילום: טיבור יגר)

 

"אנו מקווים להביא לו בעתיד בת זוג. בינתיים הוא עדיין לא הגיע לגודלו המירבי. ישנם דובי נמלים תוקפניים ומסוכנים, אבל טרמיט מתעניין מאוד בסביבה הקרובה שלו ואנחנו מתקשרים איתו בלי ציוד מיגון", מסכם מכנס. "זה מאוד מרגש, חיכינו לו כל כך הרבה זמן וזו חיה מוזרה, לא שגרתית והתקשורת איתה היא לא כמו תקשורת עם נמרים. דובי הנמלים מתיידדים ונקשרים למטפלים. בכל יום שעובר, אנו מגלים שהוא מפונק מאוד, אוהב ליטופים וגלגולים על האדמה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טרמיט מתאקלם בישראל
אתגר לא פשוט בהאכלה יומיומית של דב נמלים ענק
אוהבים את הגב של אמא
צילום: איי אף פי
מומלצים