שתף קטע נבחר

ונצואלה: 61 אחוז בחרו בצ'אבז לכהונה נוספת כנשיא

נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבז, עשה זאת שוב. בתום ספירת רוב הקולות התברר כי צ'אבז זכה בנשיאות ברוב מוחץ והביס את יריבו, מנואל רוזלס, שזכה רק ל-38 אחוזים. מיד עם היוודע התוצאות יצא צ'אבז אל מרפסת הארמון הנשיאותי ולקול תשואות ההמון הכריז "תחי המהפכה הסוציאליסטית, הקץ לאימפריאליזם". הראשונים לברך: איראן ומוחמד ברכה

התחזיות התממשו: למעלה מ-61 אחוז מאזרחי ונצואלה בחרו בהוגו צ'אבז לכהן כנשיא המדינה בשש השנים הבאות, כך הודיעה ועדת הבחירות המרכזית, בתום ספירת 78 אחוזים מכלל קולות המצביעים. צ'אבז הצליח להביס את יריבו מנואל רוזלס - שזכה רק לכ-38 אחוז מקולות הבוחרים.

 

דקות אחרי שהוכרז על נצחונו יצא צ'אבז למרפסת ארמון הנשיאות בקראקס והוביל את המוני תומכיו בשירת ההימנון, חרף הגשם הכבד שירד. הוא הבטיח להעמיק את הערכים הסוציאליסטיים בחברה ובממשל בוונצואלה. "תחי המהפכה הסוציאליסטית. הגורל נחתם", הוא צעק להמונים מתחתיו, לבוש בחולצה האדומה המסורתית שלו ומחייך חיוך רחב. "עידן חדש החל. הראנו (לעולם) שוונצואלה אדומה. איש לא צריך לפחד מסוציאליזם. סוציאליזם הוא ערך הומני. סוציאליזם זה אהבה. הקץ לאימפריאליזם, אנו צריכים עולם חדש!"

 

צ'אבז יכהן כעת שש שנים נוספות בתפקיד, כאמור. לפני הבחירות הוא הבטיח שאם ינצח יקים ועדה לבחינה מחודשת של החוקה, ובכללה הסעיף שמגביל את מספר הפעמים שהנשיא יכול לשמש בתפקידו. נכון לעכשיו החוקה מונעת מצ'אבז להיבחר שוב ב-2012, ובוונצואלה חוששים שהוא יבטל את המגבלה הזו ויבקש לכהן ללא הגבלה.

 


צ'אבז לאחר נצחונו (צילום: רויטרס)

 

ראשונה לברך את הנשיא על בחירתו מחדש הייתה איראן. דובר משרד החוץ האיראני, מוחמד עלי חוסייני, בירך את צ'אבז ואמר שמדובר בתגובה של עמי האזור למדיניות ארצות הברית. "בחירתם של אנשים חופשיים בוונצואלה ובאמריקה הלטינית היא עדות לרצון של עמי האזור בחיזוק העצמאות שלהם ובדחיה של המדיניות האגרסיבית של ארצות הברית".

 

גם יושב ראש חד"ש, חבר הכנסת מוחמד ברכה, שלח מברק ברכה. נצחונו של צ'אבז מוכיח שהתלות וההזדנבות אחרי ארצות הברית אינן גורלם של עמים".

 

כריזמה מהפכנית

כמה שעות לפני פרסום התוצאות הרשמיות, האשימו גורמים במחנה האופוזיציה את הממשלה בפרסום תוצאות שקריות של מדגמי הבחירות. חוליו מונטויה, מצוות הקמפיין של רוזלס אמר "אנו רוצים ליידע את הקהילה הבינלאומית כי הממשלה, מתוך ייאוש, מפרסמת נתונים שאין להם קשר עם המציאות".

 

מונטויה התייחס למדגמים שפורסמו על ידי חברת הסקרים האמריקנית "מקדוניו / סטיבנס" - שהוזמנו על ידי חברת נפט, בבעלות המדינה. מחנה האופוזציה בוונצואלה ביקש לרמוז כי הסקרים הוזמנו בפועל על ידי הממשלה ומכאן שנתוניהם מוטים. עם זאת, הסקרים של מקדוניו / סטיבנס זוכים לאמינות גבוהה בוונצואלה, בין השאר משום שבבחירות בשנת 2004 במדינה - ניבאו בדיוק רב את זכייתו של צ'אבז.

 

צ'אבז, בן ה-52, בעל הכריזמה המהפכנית, כבש את ליבם של ההמונים עם סדר יום סוציאליסטי, וסיסמת בחירות פשוטה: "כדי להילחם בעוני - יש להחזיר את השליטה לעם". כל הסקרים ניבאו את נצחונו, והעריכו שינצח ברוב מוחץ.

 

מילד עני בעיירה ניחדת הוא הפך לחייל ולמנהיג כריזמטי. הוא נכנס לזירה הפוליטית אחרי שהוביל ניסיון הפיכה כושל בשנת 1992. שש שנים מאוחר יותר נבחר לנשיאות והבטיח לשם קץ לעשרות שנים של שחיתות שלטונית על ידי אימוץ מודל סוציאליסטי קיצוני, המבוסס על זה שהנהיג ידידו הקרוב פידל קסטרו בקובה.

 

כבר מראשית דרכו הוא התבלט כמנהיג בלתי שגרתי, אשף תקשורתי שאינו נרתע מלפצוח בשיר באמצע נאום נלהב ומלא פאתוס על ערכי המהפכה. צ'אבז עיצב לעצמו דימוי של לוחם ב"אימפריאליזם" האמריקני באמריקה הלטינית, ולא היסס לתקוף בבוטות את נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש ולכנותו "השטן" או "אלכוהוליסט שמתהלך כמו ג'ון ויין".

 

צ'אבז זקף לזכותו את הצמיחה בכלכלה של ונצואלה, שגדלה ב-18 ב-2004 ובעוד 9.3 אשתקד. אך הצמיחה הזו נשענת ברובה על היותה של ונצואלה יצואנית הנפט הגדולה ביותר מחוץ למזרח התיכון. מחירי הנפט הגבוהים איפשרו לממשלתו להזרים מיליארדי דולרים לבנקים, לחברות שעשו עסקים עם הממשלה וגם לכיסיהם של האזרחים. את רוב הנפט אגב, מוכרת ונצואלה ליריבתה הגדולה ארצות הברית, למרות שצ'אבז החל לאחרונה לספק נפט לשווקים בדרום אמריקה ואפילו לסין.

 

אך את ליבם של ההמונים כבש צ'אבז בעיקר בזכות הניצול שלו את משאבי הנפט הגדולים של ארצו לצורך מימון מזון לעניים, תוכניות בריאות לציבור, מלגות לימודים ומענקים לאמהות חד הוריות. מנגד טענו מבקריו שהוא מבזבז את עושרה הפוטנציאלי של המדינה על יוזמות פופוליסטיות חסרות תכלית, שכל מטרתן היא לרכז בידיו סמכויות ולהדק את אחיזתו בשלטון.

 

רוזלס, חוואי ואב לעשרה ילדים, שהפך למושל ונתמך על ידי המגזר העסקי בארצו, הצליח לגבש מאחוריו את האופוזיציה בוונצואלה וניסה למקד את מסע הבחירות שלו בבעיית השחיתות ובפשע המשתולל - נקודות התורפה של צ'אבז. הוא טוען שעל ונצואלה לעודד השקעות זרות כדי שתוכל לנצל את משאבי הנפט שלה לפרוייקטים לאומיים, למיגור העוני ושיפור החינוך.

 

כשבוע לפני הבחירות התקיימה בבירה קראקס הפגנת תמיכה המונית ברוזאלס, בהשתתפות מאות אלפי אזרחים. ההמונים חסמו עורק תחבורה ראשי בעיר, ויצרו את אחת מהפגנות המחאה הגדולות ביותר שאי פעם נערכו נגד צ'אבז.


פורסם לראשונה 04/12/2006 04:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
יכול להמשיך לשיר. צ'אבז
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
רוזאלס. הובס
צילום: רויטרס
הפגנת תמיכה בצ'אבז בשבוע שעבר
צילום: איי פי
מומלצים