מבקר המדינה: ליקויים קשים בארגון אלמנות צה"ל
הביקורת החריפה הנמתחת בדו"ח מבקר המדינה על התנהלותו של "ארגון אלמנות ויתומי צה"ל" ופנינה כהן העומדת בראשו, מעידה על מצבו החמור: בשנה האחרונה הארגון משותק כמעט לגמרי וענייניו מתבררים בבתי המשפט, רשם העמותות שלל ממנו את אישור המנהל התקין, משרד הביטחון מסרב להעביר תקציב של מיליון שקל שנועד לממן את הבחירות שנדחו, וקבוצת אלמנות כועסות נאבקת ביו"רית שהפכה את הארגון לממלכתה הבלעדית
בין היתר מבקר הדו"ח את גובה שכרה של כהן, שעמד על 24,465 שקל ברוטו בחודש יולי 2005, "סכום הגבוה ב-24 עד 34 אחוז משכר המנכ"לים שקבע משרד האוצר, ואינו עומד בנורמות הנהוגות בחברות בסדר גודל דומה". בנוסף מאשים המבקר את כהן ביצירת מצג שווא. "כדי לעמוד במגבלות רשם העמותות והוראות החשב הכללי, הוצגו שני סעיפים בדו"חות הכספיים של הארגון באופן שאינו נכון מבחינה חשבונאית", מפרט הדו"ח.
פגם נוסף הוא התקשרות עם ספקי סחורות חיצוניים ושכירת שירותי ייעוץ משפטי וראיית חשבון, שנעשו כולם על דעת היו"רית בלבד. "אחת ממורשות החתימה נהגה לחתום על המחאות ריקות שבהן לא רשום שם המוטב, הסכום והתאריך", מרחיב המבקר. הוא מוסיף כי "ראוי שההתקשרויות תתבצענה על-פי עקרונות יסוד של המשפט הציבורי כגון שקיפות, שוויוניות, תום לב וסבירות".
עוד נדרש המבקר לחלקם של יתומי צה"ל, המהווים למעלה ממחצית מחברי הארגון, בפעילותו השוטפת. כך למשל מתברר כי בניגוד לתקנון לא ניתנת להם אפשרות להיבחר למוסדותיו. בנוסף הוא מציין כי לאלמנות שהחליטו לוותר על החברות בארגון לא הותר לשוב אליו. "מניעת חזרתו של אדם לארגון אינה מתיישבת עם זכותם של כל אלמנה ויתום להיות חברים בעמותה", מתרעם המבקר.
הדו"ח מתייחס גם למשבר האמון החריף בין היו"רית לקבוצה הולכת וגדלה של חברות בארגון המתנגדות להמשך כהונתה. "המשבר חשף ביתר שאת את הפגמים הניהוליים המאפיינים את הארגון משך תקופה ארוכה, ואת מערכת היחסים העכורה בקרב הנהלת הארגון". מירב המאמצים ומשאבי הארגון, מעיד המבקר, מופנים ליישוב סכסוכים פנימיים ומחלוקות, בין היתר בין כותלי בית המשפט, וכתוצאה מכך הוא חדל לפעול להשגת המטרות שלמענן הוקם.
"תמונה עגומה של התנהלות עמותה"
אי הסדרים עליהם עמד מבקר המדינה מגבים את המאבק הפנימי והמשפטי שמנהלת קבוצת חברות בפנינה כהן, שהקימה את הארגון בשנת 1991. באתר גדוש מסמכים ותכתובות שהקימו, הן מעלות סדרת טענות בדבר התנהלות כוחנית ופוגענית שלה וניהול כושל של הארגון, שגרם לרשם העמותות לשלול ממנו את אישור המנהל התקין כבר בשנת 2005. כעת, לאחר שבית המשפט דחה את בקשתן להדיחה לאלתר, הן נאבקות כדי לקיים בחירות תקינות לראשות הארגון.
הבחירות, שהיו אמורות להתקיים בחודש ספטמבר האחרון, נידחו בשלושה חודשים בשל המלחמה בצפון. חודש דצמבר בפתח אך גם במהלכו ככל הנראה הן לא ייצאו לפועל. "כדי לקיים את הבחירות היה צורך ברשימת שמות החברות בארגון", מסביר עו"ד יהודה טלמון, שמונה על-ידי בית
המשפט כמנהל הבחירות ופועל תחת פיקוחו של השופט בדימוס דן ארבל. "עתה, כשהרשימות נמצאות בידינו אחרי תהליך קשה שכלל את התערבות בית המשפט, נותרה רק שאלת המימון".
טלמון מעריך כי תקציב הבחירות יגיע לכחצי מליון שקל, שיממנו שליחת מעטפות כפולות לכל בוחרת, הפקת מודעות עבור המתמודדות ועוד. "לטענת הארגון אין כסף בקופה ולנו אין יכולת לבדוק האם זה נכון או לא", הוא מוסיף. "מצד שני, במשרד הביטחון שוכבים מיליון שקל שלא הועברו לעמותה בשל שלילת אישור הניהול התקין. רשם העמותות הביע את הסכמתו להעביר חלק מהסכום למימון הבחירות אך משרד הביטחון מתנגד, ולנו לא נותר אלא לפנות לעזרת בית המשפט. מאידך, גם אם נקבל את הכסף מחר הבחירות לא ייצאו לפועל אלא בעוד ארבעה חודשים. בינתיים, את העמותה מנהלת אישה שנויה במחלוקת והאופוזיציה לא יכולה לבוא לידי ביטוי".
במקביל, דחתה השבוע שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים יהודית צור עתירה שהגישה פנינה כהן נגד רשם העמותות, בדרישה להשיב לארגון את אישור המנהל. "העתירה מעלה תמונה עגומה וקשה על דרך התנהלותה של עמותה ציבורית", כתבה השופטת. "בעמותה בעלת תפקיד כה רגיש וחשוב יש להקפיד הקפדת יתר על פעילות מסורה, עניינית ותקינה, ולקיים בצורה מסודרת ומלאה את כל הוראות החוק והתקנון. המעט שניתן לומר מהנתונים שהוצגו בפניי הוא כי העמותה אינה עומדת בדרישות אלה".
"מפנים חצים רעילים לעברה של היו"ר"
"התחושה שלנו היא שכהן, שמשתכרת יפה מעבודתה בארגון, כבר לא זוכרת את הקשיים של אלמנות צה"ל", מתקוממת נורית פיליפ, אלמנת מלחמת שלום הגליל ואחת ממובילות האופוזיציה נגד היו"רית. "לטעמנו היא אינה ממלאת את תפקידה כמגנת האלמנות, ומצד שני היא לא מתכוונת ללכת לשום מקום ולא מאפשרת לנו לפעול. למרות בקשותינו, מעולם לא קיבלנו דו"חות כספיים או כל מידע אחר על ההתנהלות. מדובר באישה קשה המתנהלת בארגון כאילו זו ממלכתה הפרטית".
"במהלך השנים פנינה יצרה זהות מוחלטת בינה ובין הארגון", מסכימה שולי מועלם, שותפתה של פיליפ למאבק. "מדובר בהתנהלות רודנית של אישה אחת - וזה חייב להיפסק. בכוונתנו לא רק להחליף את העומדת בראש אלא להפוך את הארגון למקום המתנהל בשקיפות מוחלטת. אנחנו רוצות שיו"רית חדשה תיבחר על-ידי אסיפה כללית ותפעל בהתנדבות מלאה, ושמכרז חוקי יקבע מי יהיה מנכ"ל הארגון. חשוב לנו שהמוסד הזה יתנהל לרווחת כל אלמנת ויתום צה"ל באשר הוא, ללא הבדל דת, גזע או מצב משפחתי".
בתגובה נמסר בשם פנינה כהן כי "הפניית חצים רעילים לעברה של יו"ר הארגון הפכו לעניין שבשגרה עבור אנשים בעלי עניין אשר שמו להם למטרה להדיחה בכל מחיר. הארגון שיתף פעולה באופן מלא עם משרד המבקר והציג בפניו כל מידע שהתבקש. אף-על-פי-כן, קביעותיו של המבקר תמוהות וטיעוניו כלל אינם מתייחסים לתשובות שהועברו למשרדו.
"כל פעולותיה של יו"ר הארגון נעשו בכפוף להחלטות המוסד ותועדו בפרוטוקולים אשר אושרו על-ידי כל הגורמים הרלוונטיים. יתרה מזאת, בביקורת שנערכה לארגון מטעם רשם העמותות לא נמצא כל דופי בהתנהלות הכספית, בשקיפות או בהגשת המאזנים של המוסד. בנושא שכרה של יו"ר הארגון, הרי שזה אינו חורג מהשכר הנהוג בארגונים מסוג זה. באשר לבחירות, יו"ר ועדת הבחירות הוא אשר אמון על קביעת המועד לבחירות ולא יו"ר הארגון. לסיכום, יעשה נכון המבקר אם יפנה מאמציו הכנים לחשוף את השחיתות האמיתית - בניסיון לגלות מי הם העומדים מאחורי ניסיונות ההדחה ומהם מניעיהם".