סרטן השד: להמתין שנה עד לבדיקה החיונית
לפי הנחיות משרד הבריאות בדיקת MRI שנתית חיונית לגילוי מוקדם של סרטן השד אצל נשים הנושאות את הגן. למרות זאת, בעמותת "אחת מתשע" מספרים שפונות רבות נתקלות בסחבת מצד קופות החולים ונאלצות לנהל מאבק על בריאותן. מקופות החולים נמסרו תגובות שונות לגבי עמדתן בנושא
"לנשאיות הגן יש סיכוי של קרוב ל-80 אחוז לחזרת המחלה", מסבירה ד. "אני חיה עם פצצה מתקתקת בגוף. את הרחם והשחלות הוצאתי בגיל 36, כי זה מה שמומלץ כדי למנוע סרטן. נותר לי רק לעשות מעקב קפדני, כדי שבמקרה של חזרת הגידול יגלו אותו לפני שיהיה גרורתי".
לצורך מעקב היא הופנתה על ידי הרופאים המטפלים בה לבצע את בדיקת ה-MRI אחת לשנה, אולם כבר חודש וחצי שבשירותי בריאות כללית לא מוכנים לאשר לה את הבדיקה. "אני רוצה בסך הכל להציל את החיים שלי", היא מסבירה, "קופה לא מבינים שה-4,000 שקל שהם יחסכו על הבדיקה, יעלו להם יותר בחומר הכימי שיטפטף לי לתוך הגוף אם הגידול יחזור?"
בדיקה הכרחית
חוזר מנכ"ל משרד הבריאות ממאי 2005 קובע שבדיקת MRI של השד לסריקה תקופתית בנשים שהן נשאיות של המוטציות בגנים BRCA1 ו- BRCA2 היא הכרחית לגילוי מוקדם של סרטן השד.גם בתעריפון שירותי בריאות כללית הבדיקה מאושרת במקרה של מעקב בחולה עם רקמת שד סמיכה ונשאית הגן, כמו במקרה של ד. וכך גם במכתב רשמי שכתבה עוזרת נציב תלונות הציבור בכללית, בעניינה של פונה אחרת. שם מצוין שבין הזכאיות לבדיקת MRI של השד נמצאות "נשים צעירות נשאיות brca לצורך מעקב שנתי".
ד"ר משה כרמון, מנהל מרכז בריאות השד בבית החולים "שערי צדק" וכירורג מהמרכז לכירורגיה ב"אסותא", מסביר שבדיקת ה-MRI היא חיונית: "לנשים הנושאות את הגן BRCA יש סיכון של בערך 75 אחוז לחלות בגיל צעיר, והמעקב אחריהן צריך להיות הדוק. כשה-MRI נעשה פעם בשנה, השכיחות של גידול גידולים שנמצאים מעבר לשלב המוקדם היא שליש. אם נרווח את פרק הזמן בין הבדיקות נפספס יותר גידולים. ברור שהקופות מנסות להוריד את השימוש בבדיקה, אבל פעם בשנתיים זה לא מספיק טוב".
לדברי ד"ר כרמון בדיקות הדמייה אחרות לגילוי גידולים בשד טובות פחות מה-MRI. "היכולת של ממוגרפיה לעלות על הגידול בגיל צעיר היא נמוכה, כאשר לנשים עם brca יש נטייה לחלות בגיל צעיר. הממוגרפיה נחותה יחסית ל-MRI". גם בדיקת האולטראסאונד היא לדברי ד"ר כרמון "כלי בעייתי לסקירה".
מאבק כפול
בעמותת אחת מתשע, שמטפלת במקרה של ד. טוענים שמדובר בתופעה. "קופות החולים מסרבות לממן לנשים נפגעות סרטן השד בדיקות המגיעות להן לפי הוראות משרד הבריאות", אומרים בעמותה ומציינים שבשנתיים האחרונות התקבלו אצלן 30 פניות מנשים שנתקלו בבעייה דומה.עו"ד דפנה כץ, רכזת פרוייקט "שמירה והגנה על זכויות החולה" באחת מתשע, מספרת: "אנו נתקלות במקרים רבים בהם הקופות אומרות קודם כל 'לא', גם כאשר מדובר בבדיקות אשר אין מחלוקת לגבי נחיצותן. לא ייתכן שנשים שהתמודדו עם סרטן השד צריכות לפתוח מידי שנה בחזית מול קופות החולים ולהלחם על בדיקה שמגיעה להן לפי כל הקריטריונים האובייקטיבים. נפגעות סרטן השד נאלצות להתמודד עם בירוקרטיה מתישה ובלתי נגמרת, אחרי שהן כבר התגברו על המחלה וכל רצונן הוא להמשיך ולהיבדק למקרה שהסרטן יחזור".
קופה שונה - מדיניות שונה
מבדיקה שערכנו מתברר שמדיניות קופות החולים בנושא אינה אחידה.משירותי בריאות כללית נמסר בתגובה: "לא הייתה הסכמה (קונסנזוס) בקרב המומחים על ביצוע סקירת MRI שנתית לנשים עם סרטן שד BRCA-1. המלצתנו היא למעקב באמצעות מכשיר אולטראסאונד וממוגרפיה וביצוע MRI מדי שנתיים".
ממכבי שירותי בריאות נמסר: "מכבי שירותי בריאות הייתה הקופה הראשונה שגיבשה הנחיות עוד בשנת 2004 לביצוע MRI שד לנשים והחלה לפעול על פיהן. מכבי מאשרת ביצוע בדיקת MRI אחת לשנה לנשים צעירות נשאיות BRCA1 ו- BRCA2 על פי בקשת הרופא המפנה. בימים אלו הנושא נידון במועצה הלאומית לדימות ונקבעו קריטריונים אשר יועברו למשרד הבריאות לאישורו, בהם יוגדרו טווחי הגיל לביצוע בדיקות סקר בנשים הנשאיות".
מקופת חולים מאוחדת נמסר: "לנשים הנושאות את הגן BRCA יש אפשרות לבצע בדיקת MRI לגילוי מוקדם של סרטן השד לפי הנחיות הרופא המטפל ולגופו של מקרה".