שתף קטע נבחר

 

"ישראל חייבת להיערך למציאות שונה לגמרי"

כיצד ישפיע דו"ח בייקר-המילטון על יחס הממשל האמריקני לישראל? ד"ר דורי גולד שהיה שגריר באו"ם אומר ש"עצם הנכונות של מחבר הדו"ח לפתוח בדו-שיח עם איראן ועם סוריה, היא התפתחות מדאיגה". עוזי דיין חולק עליו: "הדו"ח לא אמור להדאיג את ישראל"

בארה"ב מתייחסים ברצינות רבה לדו"ח בייקר-המילטון שהוגש אמש (יום ד') לנשיא ארה"ב ג'ורג' בוש. הדו"ח אמנם עוסק ברובו בנעשה בעיראק, אך מקדיש חלק לא קטן לסכסוך הישראלי-ערבי, העומד בלב הבעיות במזרח התיכון. כיצד ישפיע הדו"ח על ישראל? ד"ר דורי גולד, השגריר לשעבר באו"ם אומר ש"ישראל חייבת להיערך למציאות לגמרי חדשה". האלוף במיל' עוזי דיין אומר כי "הדו"ח לא אמור להדאיג את ישראל. מה שמדאיג את ישראל זה היעדר מנהיגות והעדר דרך".

 

עוד בנושא דו"ח ועדת בייקר-המילטון:


ג'יימס בייקר מגיש את הדו"ח לנשיא בוש (צילום: רויטרס)

 

לדברי דורי גולד, "דו"ח בייקר-המילטון מצביע על מגמה שצוברת תאוצה בשתי המפלגות הגדולות בארצות הברית. זו גישה שמצדדת בנסיגה אמריקנית מעיראק. תוך כשנתיים, הנוכחות האמריקנית בעיראק תהיה מינימלית. דבר שני, וזה יותר חשוב, עצם הנכונות של מחבר הדו"ח לפתוח בדו-שיח הן עם איראן והן עם סוריה, היא התפתחות מדאיגה. זו התפתחות מדאיגה משום שארצות הברית לא מעמידה תנאים מוקדמים לדו-שיח הזה, ולא מתייחסת לתוכנית הגרעינית האיראנית שממשיכה להתפתח. ההמלצה הזאת של הדו"ח, לפתוח בדו-שיח עם סוריה ואיראן למרות שהן היו אחריות לאי-יציבות גוברת בעיראק, רק תעודד אותן להמשיך במדיניות זו".

 

גולד אומר כי הדבר מוכיח ש"ישראל לא הצליחה להעביר מסר ברור לאליטות בארצות הברית לגבי הסכנה האיראנית. כיצד יכולה ארצות הברית לראות באיראן גורם מייצב בעיראק, כאשר איראן מעבירה כספים ואמצעי לחימה לגורמי טרור, הן בעיראק והן בלבנון".

 

למה צריך להיערך בעקבות הדו"ח? "יש דברים קצרי טווח ויש דברים ארוכי טווח. בטווח המיידי, האמריקנים ינסו לחדש את ההליך המדיני כחלק מאסטרטגיה אזורית כוללת". דורי גולד מצביע על שאלות רבות שעומדות פתוחות בעקבות הדו"ח, "האם ארה"ב תדרוש מסוריה להפסיק התמיכה בטרור? והאם ישראל תיגרר למשא ומתן עם גורמים שלא מוכנים אפילו להכיר בה? האם ארה"ב תשלים עם התוכנית הגרעינית האיראנית?".

 

בוש נמצא בין הפטיש לסדן 

המשמעות היא, אומר גולד, ש"ישראל חייבת לקחת בחשבון התגברות של ההשפעה האיראנית, לא רק בסוריה אלא גם בעיראק ובכל מקום שיש אוכלוסיה שיעית שמתגייסת לטובת איראן". 

 

האלוף במיל' גיורא איילנד, שהיה יו"ר המועצה לביטחון לאומי, אומר כי "הדו"ח, אם נתייחס לזווית הישראלית, רוצה לראות את סיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני". עם זאת, לדבריו - הנשיא בוש נמצא בין הפטיש לסדן ואינו רוצה לעשות משהו שייתפס ככניעה לטרור, "ארה"ב לא רוצה ללחוץ על ישראל מעבר לקו מסויים".

 

"הדו"ח, והשאלה איך הוא יתקבל על ידי הנשיא בוש - מרמז שצריך לתת יותר משקל לחלק הראשון, של האצת הפיתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני. הוא לא משנה אסטרטגית את המציאות הישראלית".

 

קודמו של איילנד בתפקיד, האלוף במיל' עוזי דיין אומר כי "הדו"ח משפיע ישירות על אסטרטגיית ארה"ב, ולא על ישראל. הוא מדבר על המדיניות האמריקנית. הדו"ח לא אמור להדאיג את ישראל. מה שמדאיג את ישראל זה היעדר מנהיגות והיעדר דרך. הדו"ח אומר וקורא למעורבות אמריקנית יותר עמוקה. הוא בעצם אומר שהאמריקנים צריכים להיות יותר מעורבים בתהליכים במזרח התיכון. מדינה כמונו שהיא מדינה חזקה מבחינה ביטחונית וכלכלית, לא צריכה לחשוש ממצב של מעורבות אמריקנית, אם אנחנו יודעים איך להפעיל את הכוח שלנו, איך לספק ביטחון אישי, ואם אנחנו יודעים איך לנצל את הכוח הכלכלי שלנו".

 

בתוך כך, סוריה מאותת לארצות הברית כי בכוונתה לשתף פעולה. סגן נשיא סוריה, פארוק א-שרע, אמר במסיבת עיתונאים בדמשק כי ארצו ואיראן יהיו מוכנות לסייע לאמריקנים בייצובה של עיראק. לדבריו, "איננו יהירים וסבורים כי נוכל לפתור את המצב בעיראק. ייתכן כי הקהילה הבינלאומית אף לא תוכל לפתור את המצב. אך על האמריקנים להיות יותר צנועים, ולהסכים לקבל עזרה מכל מי שיכול לסייע".

 

 


פורסם לראשונה 06/12/2006 23:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים זיו
איראן מגבירה את השפעתה. גולד
צילום: חיים זיו
צילום: אלי אלגרט
בעיית המנהיגות. עוזי דיין
צילום: אלי אלגרט
צילום: עופר עמרם
אין שינוי אסטרטגי. איילנד
צילום: עופר עמרם
מומלצים