שתף קטע נבחר

 

בוש: איננו יכולים לכפות הסכם על ישראל

הנשיא האמריקני מצנן את ההתרגשות בעקבות פרסום דו"ח בייקר-המילטון, וקובע במסיבת עיתונאים עם טוני בלייר שלא יוכל לכפות הסדר על ישראל והפלסטינים. בדו"ח בייקר נאמר שיש לקדם מייד פתרון שלום. בלייר יגיע בקרוב למזרח התיכון: "יש לפתור תחילה את בעיית שחרורו של גלעד שליט"

דו"ח בייקר-המילטון שהוגש לנשיא ג'ורג' בוש הגיע למסקנות נוקבות על הצורך לקדם מהלך שלום מיידי בין ישראל לערבים, אבל הנשיא בוש שהתייצב הערב (יום ה') בבית הלבן, הבהיר שלא יוכל לכפות הסכם על הצדדים, ושאי אפשר להתעלם מדרישות הקוורטט: "מזכירת המדינה עובדת קשה על הנושא. ככל שנרצה לכפות הסדר, הישראלים והפלסטינים חייבים לקחת אחריות ולחתום על ההסכם. אנחנו נעזור. לא נוכל לכפות".

 

בוש ניהל את מסיבת העיתונאים כשהמסר בעלה מדבריו שונה מזה שעלה מדו"ח בייקר, "נשקול ברצינות את ההמלצות", הבהיר, "אבל לא נקבל את כולן". מדבריו עולה בבירור שהדרישה לקיים מו"מ ישיר בין ארה"ב לאיראן ולסוריה בלי תנאים מוקדמים נדחתה על הסף, והוא הציב שורה של תנאים.


בוש ובלייר במסיבת העיתונאים המשותפת (צילום: רויטרס)

 

בוש ובלייר דיברו על המצב הקשה בעיראק ועל הדרך לפתרון הבעייה, שעוברת בירושלים. שניהם קבעו כי יש לבצע חילופי שבויים ואסירים בין ישראל לפלסטינים, לפני כל התקדמות במו"מ. בוש: "חשוב לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני. אני מחוייב לפיתרון של שתי מדינות". בלייר הודיע שיגיע בקרוב לביקור במזרח התיכון.

 

בוש אמר כי "האינטרס של ישראל ושל הפלסטינים הוא שיהיו שתי מדינות לשני עמים שיחיו זו לצד זו בשלום, וגם ראש הממשלה (בלייר) שותף למטרה הזאת, והוא מוכן להשקיע זמן כדי לנסוע ולהסיר את המכשולים העומדים בפני השגת המטרה הזאת. מכשול אחד הוא האסירים והשני הוא ממשלת אחדות שמכירה בעקרונות הקוורטט שעמם ישראל יכולה לשאת ולתת ואנחנו רוצים לעזור".

 

אולמרט רצה, חיזבאללה תקף

הנשיא האמריקני נשאל כיצד קידם בתקופת כהונתו את פתרון שתי המדינות, והשיב: "מה שחשוב הוא שהצדדים יבינו את החשיבות בהגעה לפתרון של שתי מדינות, וכעת שני המנהיגים מכירים בפתרון הזה. אין הצלחה מיידית, כי קיצונים מחבלים במאמצים. כאשר אולמרט ניסה לקדם מו"מ עם הפלסטינים, חיזבאללה תקף. קיצונים ימשיכו להרוג ולתקוף, שלא תהיה טעות".

 

גם בלייר אמר ש"יש לפתור תחילה את בעיית שחרורו של גלעד שליט... אנחנו מוכנים להזרים כספים. לא נוכל לדון אם ממשלה פלסטינית, אלא אם תכיר בזכותה של ישראל להתקיים". לקראת הגעתו למזרח התיכון, אמר בלייר: "אני מרגיש תסכול לגבי הסוגייה של ישראל והפלסטינים, כי יש הסכם ופיתרון שאנחנו רוצים לראות, והוא שתי מדינות לשני עמים. השאלה היא איך מגיעים לשם. יש מכשולים קריטיים בדרך שדורשים תשומת לב מירבית וארגון נכון".

 

הוועדה המיוחדת לעיראק בראשותם של ג'יימס בייקר ולי המילטון, הגישה אמש את הדו"ח המיוחד לנשיא בוש ולקונגרס, ובו הצטיירה תמונה קשה של המצב בעיראק. ועדת בייקר-המילטון המליצה לנשיא בוש ליזום "מתקפה דיפלומטית", שתחל עוד לפני 31 בדצמבר השנה, שתכלול בין היתר גם מהלך להשכנת שלום בין ישראל לעולם הערבי כולו.

 

בוש אמר בנוגע לסיכויי הדיאלוג עם סוריה ולאיראן כי "מה שבטוח שאם באים למו"מ על עיראק, הם צריכים להבין את האחריות שלהם. לא לממן טרוריסטים, לעזור לדמוקרטיה לשרוד, לעזור לכלכלה של המדינה. ואם סוריה ואיראן לא מחויבות לכך - הן לא צריכות לטרוח להגיע לשולחן המשא ומתן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים