שתף קטע נבחר
 

ומה קורה בעופות האורגניים? שלחנו גם אותם למעבדה

הפתרון המתבקש ביותר לבעיית הימצאות הארסן בעופות הוא אכילת עופות אורגניים. עלותם אמנם גבוהה יותר מזו של העופות הרגילים, אולם החברות המייצרות ומשווקות אותם מצהירות כי התרנגולות נהנות ממזון אורגני ואינן מקבלות תוספים מלאכותיים, אנטיביוטיקה, זרזי גדילה ותרופות אחרות.

 

האם זה באמת כך? שלחנו למעבדה עשר דגימות כבד עוף של כל אחת משתי היצרניות הגדולות של עופות אורגניים בארץ, "אדמה" ו"הרדוף".

 

הממצאים: בשתי דגימות של החברות הייתה רמת הארסן בכבד גבוהה באופן חד-משמעי אפילו יותר מן הרמה בעופות הרגילים: 1.30 חלקים למיליון בכבד עוף מתוצרת חברת הרדוף ו-1.50 חלקים למיליון בכבד עוף מתוצרת חברת אדמה. ביתר הדגימות של חברת אדמה רמת הארסן בכבד אכן הייתה נמוכה יחסית לממוצע בעופות הרגילים, ועמדה על פחות מ-0.4 חלקים למיליון. בשמונה דגימות כבד של חברת הרדוף עמדה הרמה על פחות מ-1.00 חלקים למיליון, ובדגימה אחת הרמה הייתה פחות מ-0.3 חלקים למיליון.

 

מאיפה הגיע הארסן לכבד עוף אורגני? האם ייתכן שהעוף האורגני קיבל את הארסן מהמים או מהאוויר ולאו דווקא באמצעות מזונו?

 

המיקרוביולוג ד"ר ג'ון סטולס: "אף שעיקר הארסן מגיע דרך מערכת העיכול, קיימת אפשרות שפרט למזון, חלק ממנו יכול להגיע דרך מי השתייה שהתרנגולות מקבלות".

 

תגובת חברת הרדוף: "החברה אינה מוסיפה ארסן למזון העופות. כל מוצרי העופות האורגניים שלנו משווקים תוך עמידה בתקני משרד הבריאות ובקריטריונים המחמירים של ארגון אגריאור, המפקח ואחראי לתקן המזון האורגני בישראל. תוספי מזון המכילים ארסן אינם מאושרים למנת המזון של עופות אורגניים, ולכן אינם כלולים בה.

 

"עם זאת, ארסן הינו רכיב הקיים בטבע, בצמחים, ברגבי האדמה ובזרעים, ולכן כל בעל חיים, בין אם גידולו אורגני ובין אם לאו, חשוף לנוכחותו. על פי התקן כל תוצאה ברמה הנמוכה מ-PPM 2.00 הולמת מוצר אורגני. ממצאי הבדיקות, המעידים על נוכחות החומר בערכים נמוכים מאוד שאינם ניתנים לכימות, מעידים על איכותם הגבוהה של המוצרים האורגניים שבדקתם".

 

תגובת חברת אדמה: "את העופות האורגניים שלנו מגדל קוביק יריב מכפר יהושע. על חברת אדמה ויריב מפקחת חברת הפיקוח אגריאור הבודקת את תקינות תהליך הגידול מראשיתו ועד סופו - גידול, שחיטה ושיווק המוצרים לנקודות המכירה. כמו כן, העופות האורגניים ניזונים מתערובת מזון שמספק מכון התערובת 'עמיר דגן', שאף עליו מפקחת חברת אגריאור. התוסף המכיל ארסן אסור לשימוש בגידול האורגני ואינו נכלל ברכיבי מנת המזון של העופות האורגניים".

 

תגובת חגי רבן, מנכ"ל "אגריאור": "רמות הארסן שנמצאו ב-18 דיווחים מתוך ה-20 נמוכות מהערך הניתן בכלל לכימות מעבדתי. בשיחה עם המעבדה הובהר לי שערך הסף לכימות עשוי להשתנות בין דוגמה לדוגמה עקב אופי החומר שנבדק, מצבו הפיזי וכן סוג המכשיר שנעשה בו שימוש. כמו כן, ממצא המפורט כ'קטן מ-1 מ"ג/ק"ג' עשוי להיות באותה מידה 0.1 או 0.4. המשתמע מכך הוא - אי אפשר לקבוע באורח חד-משמעי על סמך הבדיקות שבוצעו עבורכם שבתוצרת הכבד האורגני שמשווקת הרדוף, יש רמות ארסן גבוהות מאלה המצויות בכבד העוף האורגני שמשווקת חברת אדמה.

 

"עם זאת, אגריאור תבצע בימים הקרובים בדיקות נוספות בתוצרת העוף האורגני ובמקורות ההזנה ומי השתייה של העופות כדי לקבל תמונה ברורה יותר של הנושא. בכל מקרה, תוספי מזון המכילים ארסן אינם מאושרים למנת המזון של עופות אורגניים ולכן אינם כלולים בה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים