שתף קטע נבחר

 

ועידת השואה: מה המטרה של אחמדי-נג'אד?

"ועידת השואה" האיראנית שהתכנסה בטהרן מעוררת תגובות נזעמות בקרב חוקרי שואה בכירים בישראל. "אין שום קשר בין הוועידה וחקר השואה. המטרה היא הפצת אנטישמיות ודה-לגיטימציה לישראל"

חוקרי שואה בכירים בישראל תוקפים היום (ב') בחריפות את כנס חקר השואה שהחל בטהרן. המטרות, אומרים החוקרים, ברורות לחלוטין: הפצת אנטישמיות ודה-לגיטימציה לישראל. יו"ר מרכז יד-ושם, אבנר שלו, אומר ש"לאחמדי-נג'אד חשוב לקיים את הוועידה הזו משום שזה עוד שלב בתהליך מובנה היטב, ביצירת רקע מתאים ובניית דעת קהל, שמאפשר לו לחתור לקראת ביצוע רצח-עם".

 

לדברי שלו, "זה מהלך שיטתי שהוא הולך ומפתח אותו, שרוצה בעצם להשמיד את הבסיס המוסרי לקיומה של מדינת ישראל כמדינת העם היהודי". הוא מהדק את הקשר בין הכחשת השואה בידי נשיא איראן לבין שלילת קיומה של ישראל: "אחמדי-נג'אד רוצה לערבב את השאלות היסודיות האלה, של אמיתות היסטוריות וזכויות מוסריות מוקנות עם הסכסוך הישראלי-ערבי, כדי בעצם לכרסם בהכרה העולמית בזכות המוסרית הקבועה והעומדת של מדינה יהודית ריבונית בארץ ישראל".

 

למנהל מרכז שמעון ויזנטל, ד"ר אפרים זורוף, ברור ש"אין בין הוועידה הזו וחקר השואה שום קשר. מהם הכישורים של אותם אנשים שישתתפו בוועידה בטהרן?", הוא שואל רטורית, "אף אחד מהם לא חוקר. אף אחד מהם לא מומחה לשואה. הם כולם מתמחים בדבר אחד: הפצת האנטישמיות, הפצת האנטי-ציונות, התקפות על מדינת ישראל ועל העם היהודי וניסיונות לעשות דה-לגיטימציה למדינת ישראל. זו מומחיותם ולשם כך הם מגיעים להשתתף בוועידה".

 

זורוף מסביר מה לדעתו עומד בבסיס כוונותיו ומדיניותו של אחמדי-נג'אד, שבוחר להתמקד דווקא בנושא שואת העם היהודי: "השואה הפכה לדוגמא הקלאסית החשובה ביותר של רצח-עם במאה ה- 20. כתוצאה מכך נוצרה באופן טבעי אמפתיה כלפי יהודים בתור קורבנות השואה. אותם אנטישמים מבינים, שכל עוד יש לנושא תהודה חזקה בעולם - יהיה להם הרבה יותר קשה לפגוע ביהודים ובמדינת ישראל, שקמה כתוצאה ישירה או עקיפה, בעקבות אירועי השואה".

 

מה יבינו הקיצונים מהכנס? 

שני החוקרים מודאגים מהתהליכים שאותם מנסה איראן להוביל. שלו מודאג מאלה ש"הם קלים לשכנוע וממילא נוטים לפתח שנאה ואנטישמיות ולשלול את קיומה של ישראל כמדינה יהודית. הם יכולים להיאחז בדברים שיאמרו בוועידה ולכן יש כאן בהחלט סכנה".

 

זורוף מאמין שהסכנה טמונה בהיעדר תגובה בינלאומית הולמת. לדעתו, המפתח המרכזי נמצא בידיהן של רוסיה וסין. זורוף תולה תקווה בגינוי שיגיע מצידן ל'ועידת השואה' האיראנית. "אלו הן המדינות שיש לאיראן איתן אינטרסים חשובים מאוד מבחינה כלכלית- מסחרית וגם אלו שהגנו על האיראנים באו"ם בנוגע לסנקציות בנושא הגרעין". עם זאת הוא מעריך כי "הסיכוי שהסינים יגנו את הוועידה או שהרוסים יגידו משהו - אפסי".

 

שלו חושש בעיקר מהשפעתו הנשיא האיראני על העולם הערבי-מוסלמי. 'ועידת השואה' האיראנית מדאיגה אותו בעיקר בגלל "השוליים הקיצוניים, שם יש כרסום בגלל התסכול, והשוליים הקיצוניים עלולים להתרחב. שם אני בהחלט מודאג. זה תהליך שצריך לגייס כוחות שיתמודדו כנגדו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרכז ויזנטל
ד"ר אפרים זורוף, מרכז ויזנטל
צילום: מרכז ויזנטל
אבנר שלו, יד ושם
צילום: איי אף פי
אחמדינג'אד. מתעניין בשואה?
צילום: איי אף פי
מומלצים