אנאן: הפתרון לפליטים - במדינה פלסטינית
מזכ"ל האו"ם היוצא, קופי אנאן, חרג ממנהגו ובמסגרת הדיון החודשי של מועצת הביטחון נשא נאום מסכם ומאוזן על המצב במזרח התיכון. מצד אחד הדגיש את הכיבוש והפליטים הפלסטינים, אך מהצד השני הזכיר את הטרור נגד ישראל והפשעים נגדה. ויש לו גם מתווה להסכם השלום העתידי
שתי מדינות לשני עמים על בסיס גבולות 67', שירושלים היא בירתן. פתרון בעיית הפליטים יימצא בגבולות המדינה הפלסטינית שתוקם ולא על ידי יישובם בישראל, ואל מול השכנות האחרות של ישראל - בהן סוריה ולבנון - יוקמו גבולות שלום וייכונו יחסים דיפלומטיים וכלכליים - זהו חזון השלום של מזכ"ל האו"ם היוצא, קופי אנאן, כפי שהשמיע אותו הערב (יום ג') בדיון החודשי של מועצת הביטחון.
לקראת סיום תפקידו ניצל אנאן את הדיון כדי לשאת נאום סיכום על המצב במזרח התיכון, וניסה לתת חוות דעת מאוזנת על העימות בין ישראל לערבים: "אחד ההיבטים המתסכלים של העימות הישראלי-פלסטיני הוא חוסר היכולת של רבים בשני הצדדים להבין את העמדה של הצד השני, ויותר מכך אי הרצון של כמה מהם אפילו לנסות. זהו אינו עוד עימות מני רבים. שום עימות אחר אינו נושא סמל כזה רב, וטעון רגשית גם לאנשים מרוחקים. אני עוזב את התפקיד בלי סוף לצער המתמשך. האזור נמצא במשבר חמור, והמצב שם מורכב, רגיש ומסוכן".
לדברי אנאן, למרות נסיגת חיילי צה"ל ופינוי ההתנחלויות בשנה שעברה, רצועת עזה הפכה להיות קדירה של עוני מעמיק ותסכול. הוא הוסיף כי גם בגדה המערבית המצב חמור, וזאת במקביל לפעילות שממשיכה בחלק מההתנחלויות והמשך בניית גדר ההפרדה. הוא סקר את המצב בשטחים ואמר כי ישראל מונעת תנועה חופשית של פלסטינים והזכיר כי הרשות הפלסטינית משותקת על ידי משבר פוליטי וכלכלי, ואינה מסוגלת לספק ביטחון או שירותים בסיסיים.
המזכ"ל היוצא הבהיר את הבעיה, לדעתו, בעמדה הישראלית: "מובן לחלוטין להבין שישראל ותומכיה חייבים להבטיח את ביטחונה על ידי שכנוע הפלסטינים והערבים לשנות את היחס שלהם כלפי ישראל. אלא שהם לא יצליחו בכך אלא אם כן יקבלו ויבינו את העוול הבסיסי שנעשה לפלסטינים – הקמת מדינת ישראל באמצעות תהליך שהיה קשור בגירוש מאות אלפי משפחות פלסטיניות והפיכתן לפליטים, וכעבור 19 שנה כיבוש צבאי שהביא מאות אלפי פלסטינים נוספים תחת שלטונם".
הוא הדגיש כי מרבית המפלגות הפוליטיות הגדולות בישראל מבינות שיש לסיים את הכיבוש "למען טובתה ולמען בטחונה". אנאן הסביר כי הייאוש של תושבי השטחים, שרואים מחסומים מוקמים על אדמתם ויותר מ-500 נקודות ביקורת לשליטה בתנועותיהם, רק הולך וגובר - וכך גם הנחישות שלהם להתנגד לכיבוש.
מזכ"ל האו"ם הצהיר כי הוא מסכים לטענת ישראל ותומכיה כי קיים הבדל – מוסרי וחוקי – בין טרוריסטים שפוגעים במכוון באוכלוסייה לבין חיילים רגילים שבמהלך לחימה הורגים ופוצעים בלי כוונה אזרחים. אך עם זאת הוא הוסיף כי "ככל שגדל מספר האזרחים שנהרגים ונפצעים במהלך הפעולות הצבאיות הרחבות, וככל שאמצעי הזהירות הננקטים להימנע מפגיעה באזרחים נעשים שטחיים, ההבדל הזה מצטמצם".
פשעים מחרידים נגד ישראל
לזכות ישראל אמר אנאן כי היא גאה בצדק בדמוקרטיה שלה, ובמאמציה לבנות חברה המבוססת על כבוד ושלטון החוק. הוא הדגיש כי הישראלים ממשיכים לחיות בפחד של טרור, וחוששים מהמאמץ הפלסטיני הבלתי פוסק להמשיך את ירי הרקטות לעבר דרום ישראל.
בפנותו לעמים הערביים אמר אנאן כי "זה נכון וצודק לתמוך בעם הפלסטיני שסבל כל כך, אבל תמיכה זו לעולם לא תהיה יעילה אם המיקוד יישאר באופן בלעדי בעבירות של ישראל, מבלי להודות בצדק ובחוקיות של דאגות ישראל, ובלי להיות נכונים להודות שאויבי ישראל ביצעו פשעים מחרידים ובלתי נסלחים. שום התנגדות לכיבוש אינה יכולה להצדיק טרור".
המזכ"ל היוצא אף השמיע ביקורת על האו"ם עצמו: "אני מאמין שהפעילות של כמה גופים באו"ם מזיק. המועצה לזכויות האדם, למשל, קיימה כבר שלוש ישיבות מיוחדות שהתמקדו בעימות הערבי-ישראלי. אני מקווה שהמועצה תטפל בנושא בדרך בלתי משוחדת ולא תאפשר לטפל בלעדית בנושא זה על חשבון מצב במקומות אחרים ששם יש אלימות גרועה יותר".
נציג ישראל במועצה, סגן השגריר דני כרמון, בירך את אנאן על דבריו המאוזנים. "אנחנו מעריכים את דבריו המאוזנים של המזכ"ל אנאן, מילים שכמותן אנחנו לא רגילים להן בין כתלי האו"ם", אמר. בתגובה למפגש הכחשת השואה בטהרן, הזהיר הדיפלומט הישראלי במועצת הבטחון כי "איראן לא יכולה לשכתב את ההיסטוריה על ידי הכחשת השואה, ואסור שהקהילה הבינלאומית תתן יד לקיצונים להכתיב לו ולילדינו את העתיד".